Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 15. 9. 2018.

| Hronika

Na jugu Srbije hapšenja zbog zloupotrebe položaja i utaje poreza

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
hapšenje
Policija hapsila u Nišu i Leskovcu, a u Surdulici krivična prijava; Ilustracija; foto: publicdomainpictures/George Hodan

Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza uhapšeno je dvoje ljudi iz Niša i Leskovca, a kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podneta je i krivična prijava protiv žene u Surdulici koja se takođe sumnjiči za zloupotrebu položaja.

Iz Niša je uhapšen službenik koji se kao odgovorno lice Odseka za održavanje premera i katastra nepokretnosti sumnjiči da je na osnovu zahteva za parcelaciju preduzeća Niš Ekspres, februara 2014. potpisao rešenje kojim je izvršena promena namene zemljišta, bez stavljanja zabeležbe o obavezi plaćanja naknade za prenamenu poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište. Navode da je tada ova obaveza bila predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji. Zbog ovoga se 57-godišnjak P. R. sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu - navode iz MUP-a.

U Leskovcu je uhapšen zastupnik Auto-moto udruženja Sinhro-R i odgovorno lice preduzeća Mitić prevoz zbog poreske utaje.

Kako navode u saopštenju, 43-godišnji G. M. je osumnjičen da je u svojstvu zastupnika Auto-moto udruženja, krajem decembra 2016. izvršio prijem donacije - autobusa "setra" za koji je po Zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći bio oslobođen plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina.

Pomenuti autobus je zatim preregistrovao na preduzeće Mitić prevoz i koristio za vršenje delatnosti, a sve u nameri da Mitić prevoz izbegne plaćanje carine i drugih uvoznih dažbina, čime je oštetio budžet Srbije za iznos od 2.627.355 dinara - objašnjavaju iz MUP-a.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, dodaju, i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu.


U Vranju krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja

Vranjska policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podnela krivičnu prijavu protiv 52-godišnjakinje iz Surdulice zbog sumnje da je zloupotrebla službeni položaj tako što je, bez ovlašćenja, omogućila jednoj osobi da stekne državljanstvo Srbije.

Ona je osumnjičena da je tokom 2014. u knjigu državljana za matično područje sela Suvojnica u opštini Surdulica upisala podatke za jednu osobu i time omogućila licu da stekne državljanstvo Republike Srbije, iako nije bila ovlašćena da vrši navedene izmene za navedeno matično područje - navode iz MUP-a.

Inače, hapšenja na jugu Srbije, dodaju iz MUP-a, sprovedena su u okviru akcija za suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, koje su sprovedene u više gradova širom zemlje. Ukupno je uhapšeno 10 ljudi, navode, a protiv 18 su podneli krivične prijave, dok i dalje tragaju za troje njih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: