Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 5. 10. 2018.

| Hronika

Na niškoj pijaci otkriveno 17 kamiona sa nelegalnim drvima za ogrev

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
drvo
Drvo mora da ima žig i dokumentaciju; foto: arhiva JV

Tuča prodavaca na Kvantašu u Nišu otkrila je prodaju “na crno” drveta za ogrev, a šumari su utvrdili da za 17 kamiona punih stabala prodavci nisu imali odgovarajuću dokumentaciju. Nezvanično saznajemo da prodavci potom nisu ispunili nalog da sporno drvo odvezu u skladište preduzeća Srbijašume, te da će osim prekršajnih prijava i kazni, morati da plate i vrednost ogrevnog drveta.

Policija je nakon jučerašnje tuče na pijaci, prijavila Šumskom gazdinstvu “Niš” da ima prodavaca koji nude takozvano nelegalno drvo, odnosno ono koje nema žig i potrebnu dokumentaciju.

Kako kaže Bojan Mitić iz Šumskog gazdinstva “Niš” njihov šumarski tehničar je obavio uviđaj i utvrdio da 17 prodavaca nije imalo dokumentaciju, niti žigove na drveću.

Dat je nalog da se drvo odveze i preda na čuvanje do okončanja postupka na plac Šumske uprave u Beloj Palanci - kaže Mitić.

On objašnjava da drvo koje je u prometu mora da ima žig i da prevoznici poseduju dokumentaciju, te da je to garancija da je to drvo legalno, odnosno da je reč od stablima koja su obeležena za seču od strane stručnjaka.

Svako u transportu mora da poseduje propratnicu za određenu količinu drveta, a drvo mora da ima najmanje 75 % šumskog žiga utisnutog, za privatne šume je to zelenom bojom. Onda je to ispravno za prevoz i prodaju. Propratnicu izdaje nadležni šumar, a oni koji seku drveće obavezni su da plate taksu koja iznosi 154 dinara po kubiku - objašnjava Mitić.

Zapisnik o svemu šumari su prosledili šumarskoj inspekciji iz koje potom pokreću prekršajni postupak protiv svih koji su želeli da prodaju drvo “na crno”.

Prema nezvaničnim informacijama, prodavci nisu postupili po nalogu šumara i nisu odvezli drva na stovarište, te će zbog toga biti dodatno kažnjeni.

Kada se istovari drvo koje je bespravno stavljeno u promet plaća se kazna koja se kreće od 10 do 50 hiljada dinara, a kada se to ne učini, preko kazne se plaća i vrednost tog ogrevnog drveta. U slučaju kada su pravna lica, onda su kazne veće - kažu u šumarskoj inspekciji Nišavskog okruga.

Napominju da i građani moraju da paze kada kupuju drvo za ogrev, jer i oni mogu biti sankcionisani ako pazare drvo koje se bespravno prodaje. Objašnjavaju da je, prema Zakonu o šumama, prekršaj kada neko prodaje ili kupuje drvo bez žiga i dokumentacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gruja

    23:10 // 6. 9. 2020.

    Lopovska banda ... nemora da znaci da taj sto prodaje da on krade ima neki kupuju od tog ciweka sto sece sumu kupuje od njega za 3600 do 3800 bez papira a prodaje po 5000 5500 ... ja koliko sam upucen drwa trebaju da budu cekicani a kradu ljude u metrazi tako sto prave rupe i meru do poda tako da lopovska banda .....

  • Šone

    17:56 // 6. 10. 2018.

    Nisu oni drvo kradice oni ne kradu drva već kupce prosto na kamionče kupe 6 metara a prodaju kao 8 to su uradili i tom čoveku i još je dobio batine za svoje pare a tu pijacu je organizovao grad iako nijeda prodavac nema radnju i drva nisu žigosana šumskim zigom

  • Toni

    16:02 // 6. 10. 2018.

    Svaki kamion koji prevozi drva mogao bi biti kažnjen od tehničke neispravno sti, prekomerne mase do ukradenog drveta... Ali to u Srbiji a ponajmanje Srbija šume ne zanima... Propala država gde se sve zna i ništa ne preduzima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: