Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 12. 10. 2021.

| Hronika

Na suđenju zbog nesreće kod Bulevarske pijace u Nišu polemika oko oštećenog creva na autu i kočenja

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
sud
Naredno ročište je zakazano za 26. oktobar; foto: T. T.

Na današnjem ročištu u suđenju 20-godišnjem M. G. iz Niša koji je optužen da je 21. novembra prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala 25-godišnja J. P. iz Vladičinog Hana, nije bilo zaključenja glavnog pretresa. Veštak saobraćajne struke je predložio Sudu da pregleda video-zapis na osnovu koga je zaključio da optuženi vozač nije kočio, dok je advokat okrivljenog sa obrazloženjem da je mašinski veštak subjektivan tražio da veštačenje uradi neko drugi.

U sudnici je bio i okrivljeni i njegov branilac, svi veštaci, zamenica tužioca i advokat oštećenih, ali nije bilo zaključenja glavnog pretresa iako su zavedena sva svedočenja. Naredno ročište zakazano je za utorak, 26. oktobar.

Advokat optuženog M. G. je imao pitanja za predstavnika Zavoda za sudsku medicinu kada je reč o merenju alkohola u krvi, kao i da li alkohol različito utiče na različite kategorije ljudi. Pitanja su upućena i veštaku-psihologu Tatjani Milenković o emocionalnoj zrelosti vozača, a na osnovu nalaza koji je ranije uradila.

Veštak-psiholog je ostala pri svom nalazu, kao i veštak mašinske struke Marković Dragan. Polemika se u sudnici vodila oko creva na prednjem levom točku automobila koji je vozio optuženi, pa je advokat optuženog pitao veštaka da li može da se izjasni da li je ono oštećeno ili presečeno.

Veštak se izjasnio da je mehanički oštećeno.

Na osnovu neposrednog pregleda creva na prednjem levom točku, oštećenje je nastalo mehaničkim dejstvom, a ne pucanjem creva - rekao je veštak.

Na pitanje advokata da li je zbog oštećenog creva, vozač mogao da zakoči, odnosno da li su kočnice bile u funkciji, veštak je rekao da i dalje postoje pomoćne kočnice na vozilu.

Advokat okrivljenog je naveo da je veštak mašinske struke subjektivan, pa je predložio Sudu da veštačenje izvrši Mašinski fakultet u Nišu ili Beogradu.

Pri svom nalazu je ostao i veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević, ali je predložio Sudu da pogleda video-zapis na osnovu kojeg je ranije doneo svoj nalaz.

U svom nalazu sam naveo da pregledom video-zapisa da kod "golfa" pre sudara nije bilo kočenja. Takvu konstataciju sam izneo na osnovu toga što pregledom video-zapisa nisam video da se na "golfu" od trenutka ulaska u raskrsnicu do trenutka sudara sa "bmw-om" pale zadnja stop-svetla - naveo je veštak.

Predložio je i Sudu da pregleda video-zapis. Pošto tehničkih mogućnosti danas za to nije bilo, naredno ročište je zakazano za 26. oktobar.

Nakon što pregledaju snimak, sudija je naveo i da će odlučiti o predlogu koji je izneo advokat okrivljenog, odnosno da veštačenje radi neki od fakulteta.

Podsetimo, suđenje za ovu nesreću počelo je u julu ove godine, osam meseci od nesreće. Na prvom ročištu tužilac je naveo da je M. G. nesreću izazvao tako što je prošao kroz crveno, velikom brzinom i u alkoholisanom stanju. U optužnici piše da je vozio 101 km na sat i imao 1,38 promila alkohola u krvi.

Viši sud je nedavno odlučio da optuženi vozač pređe u kućni pritvor uz elektronski nadzor, pa zbog takve odluke i suđenja koje se odužilo, porodica nastradale devojke je organizovala protest na kojem je tražila maksimalnu kaznu za vozača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DDM

    16:57 // 15. 10. 2021.

    Kakve više rasprave . Snimak ne pokazuje štop svetla, nema traga kočenja, pijan čovek vozi. Prvo kad propadne kočnica štop svetlo se svedmo pali jer je to na pedali kod svih auta reguliše mehanički prekidač. Drugo ;centralni kočioni cilindar se sastoji od minimum 2 nezavisna hidraulička kruga a pošto nema nikakvih tragova jasno je 1,35 promila u krvi kriv ,kriv bez sumnje.

  • Dipl. mas. inzenjer

    18:45 // 13. 10. 2021.

    Odgovorno tvrdim da kocioni sistem na automobilima je nezavisnog tipa na tockovima,to znaci da u slucaju kvara(pucanje creva, gubitka ulja) na sistemu kocenja prednjih tovkova, sistem kocenja zadnjih tockova je u funkciji, i obratno.Ovo pravilo prilikom konstruisanja sistema kocenja postoji od uvek. Treba pogledati zapisnik policije, koliki je trag kocenja ako ga je bilo uopste!

  • Nislija

    07:46 // 13. 10. 2021.

    Odavno ja tvrdim da advokatura nije nauka vec trazenje rupa po zakonima i zaobilazenje zakona...legalno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: