Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 15. 10. 2015.

| Hronika

"Nadmudrivanje" čuvara i osuđenika koji švercuju drogu u zatvor

Autor:M. V, A. S.Izvor:Južne vesti
zatvor1
Kazneno-popravni zavod u Nišu; foto: JV

Čuvari niškog KPZ-a, poučeni dugogodišnjim iskustvom sa osuđenicima koji drogu u zatvor krijumčare na najrazličitijim mestima, pregledavaju pakete do detalja, pa tako kontrolišu i dupla dna kutija, stranice novina, ali i fabrički zapakovane namirnice.

Ovo svakodnevno “nadigravanje”, prema rečima upravnika KPZ-a Aleksandra Grbovića, neophodno je jer, kako kaže, dovitljivost zatvorenika nema granica. Nema droge koju, prema rečima upravnika, čuvari nisu nalazili.

Fotografije iz KPZ-a ovo i ilustruju - kesice sa drogom su pronalažene čak i u izbušenim napolitankama i neoljuštenom kikirikiju. Iseku ga, kaže Grbović, žiletom, ubace unutra drogu i zalepe ponovo.

Vidite koja je to gomila kikirikija i naš čovek mora sve to da otvori. Zamislite koji je to posao, jer zbog ovog jednog moramo svima da pregledavamo i pošiljke kikirikija - kaže on.

Droga---kikiriki-(2) Iseku kikiriki žiletom pa u njega ubace kesice; foto: KPZU pokušaju da neprimećeno unesu narkotike, dešava se da im neko napolju, u fabrički napravljenom duplom dnu poklopca za teglu stavi zabranjene paketiće, ali i u ambalaži sa “grickalicama” koji uz pomoć specijalne mašine ponovo zatvore tako da se ne primećuje da je otvarana.

Drogu su skrivali i u izdubljenom voću, u upaljačima, cipelama, ispod markica na razglednicama, ali i u štampanim materijalima - knjigama i novinama.

Kupe dva primerka istih novina, iz jedne iseku žiletom stranicu i prelepe je preko iste stranice u drugim novinama, a između prospu praškastu supstancu. Ili isto to urade tako što prelepe članak iz jednih novina preko članka u drugim a između - droga. I na takve stvari naši čuvari moraju da obraćaju pažnju - objašnjava Grbović.

I donji veš, garderoba i korice knjige su mesto za “štek”. Međutim, kaže Grbović, ako oštete lični predmet osuđenika, a ne nađu ništa, moraju da plate štetu.

Uprkos tome, moraju sve da proveravaju tako da otvaranje i kontrolisanje paketa traje i preko pola sata dok se sve do detalja ne pregleda. I pored rigoroznih kontrola, Grbović kaže da ne sme da tvrdi da im i sada nešto ne promakne, jer zatvorenici stalno smišljaju nešto novo.


"Zabranićemo im da dobijaju sve što mogu da kupe ovde"

Osuđenicima je, kaže, dozvoljeno da unose sve što je fabrički zapakovano. Međutim, Grbović napominje da robu široke potrošnje oni mogu da kupe u zatvorskim kantinama po istim ili nižim cenama nego napolju.

Svaki osuđenik ovde ima svoj račun preko koga može da dobija novac i sa tim novcem ovde da kupuje sve što mu treba. Zato ću tražiti izmenu zakona i pisaću i zaštitniku građana i povereniku i OEBS-u jer popadasmo - navodi Grbović.

Naime, kako objašnjava, svakodnevno u zatvor stiže veliki broj paketa, a subotom i nedeljom ih bude i po 100 ili 150. Radnim danima te pakete kontroliše 6 ljudi, vikendom nešto više, ali oni, kaže, počnu ujutru sa pretresanjem i završe tek noću.


Bez dokaza nema sankcija za posete koje donose drogu

droga-u-razglednici1 Razglednica skriva praškastu supstancu; foto: KPZGrbović objašnjava da svaku pronađenu gramažu prijavljuju policiji, a protiv osuđenika kod kog je nađu pokreću disciplinski postupak. Dve disciplinske mere su dovoljne da izgubi mogućnost uslovnog otpusta što je, kaže Grbović, trećina kazne.

Otkako smo pooštrili disciplinske mere, ali i detaljno počeli da kontrolišemo, značajno se smanjio unos droge. Dok se paket otvara, zatvorenik stoji i gleda, i posle priča drugim zatvorenicima kako nam ništa ne promiče i sve kontrolišemo, pa više ne smeju da je unose kao nekada - kaže on.

Policija bi, smatra Grbović, trebalo da može da uhapsi i onog ko je doneo, da podnese krivičnu prijavu i da ispita poreklo te droge.

Međutim, za onog ko donese drogu sankcija nema ukoliko se, najčešće preko DNK analize, ne dokaže da je on doneo.

Takva regulativa, zaključuje naš sagovornik, leči samo posledice, a ne i uzroke i pokazuje, prema njegovim rečima, da je borba ove države protiv krijumčarenja narkotika nedovoljno ozbiljna.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    02:06 // 16. 10. 2015.

    Molim da mi neko odgovori zasto neki osudjenici nisu dobili uslov. a imali su dobro vladanje tokom odsluzenja kazne,razgovarao sam sa par njih koji su robijali . molim odgovor HVALA

    • Pita

      12:57 // 16. 10. 2015.

      Zato što odlučuje sud, on može i ne mora da da uslovni otpust. Nigde u zakonu ne piše da mora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: