Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:25, 11. 11. 2020.

| Hronika

Nema Interpolove poternice za komičarem iz Niša, da li "Familiji" zaista i preti - još nepoznato

Autor:S. Janačković Izvor:Južne vesti
Interpol_ilustracija_JV
Hoće li međunarodne poternice biti - nije potvrđeno; foto: ilustracija

Za Nišlijom Markom Arsićem, koji je komičnim klipovima i uzrečicom “familijo” na društvenim mrežama stekao veliku popularnost, nije raspisana Interpolova poternica. Da li mu ona, zbog zatvorske kazne od 3 godine, dosuđene zbog gajenja 4 stabljike kanabisa i tablete ekstazija u njegovom stanu preti - nema zvanične potvrde.

Njegovog imena na Interpolovom spisku nema, a Južne vesti zbog državnog praznika ni iz jedne institucije koja učestvuje u proceduri raspisivanja takve poternice nisu saznale da li je ona započeta ili do kog se koraka stiglo.

Presudom Višeg suda marta 2017. godine Arsić je proglašen krivim za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojniih droga, zbog čega je osuđen na 3 godine zatvorske kazne. U obrazloženju presude piše da je pored Nišave u Donjoj Vrežini gajio 4 stabljike kanabisa, od kojih je proizveo 105,55 grama sušene materije, a u stanu mu je pronađena i jedna tableta ekstazija teška 0,03 grama.

Arsić više ne živi u Nišu, a da li je uopšte i započeta procedura da se pronađe i privede na izdržavanje presuđene kazne nema potvrde iz nadležnog sudskog odeljenja za izvršenje zavodskih sankcija.

Kako Južne vesti saznaju od pravnika, do raspisivanja Interpolove poternice potrebno je da bude pokriveno više koraka i postoji takozvana gradacija. Za optužene sa prebivalištem u Nišu, sve počinje od Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija. Nakon što optuženi odatle dobije poziv za izdržavanje zatvorske kazne, njemu se ostavlja i mogućnost za njeno odlaganje. Ako se utvrdi da nije na adresi, šalje se naredba za privođenje. Ako policija ne pronađe i ne privede optuženog, sud donosi naredbu, a policija raspisuje poternicu koja važi za državu u kojoj se izdaje.

Nakon što se utvrdi da se optuženi ne nalazi u zemlji, poternica se dostavlja odeljenju Interpola i odobrava u njegovoj centrali.

Kako se od informacije o presudi došlo do Interpola novinar Centra za istraživačko novinarstvo Stefan Marković nema objašnjenje.

Simptomatično je da su Arsiću tabloidi već prilepili Interpolovu poternicu, iako ona de facto ne postoji, što je lako proverivo na njihovom sajtu. Međutim, ovog puta nije problem samo u tabloidima, već i u tome što su ozbiljniji mediji preneli vest u kojoj piše da Arsiću "preti" međunarodna Interpolova poternica, ne pozivajući se ni na jedan jedini izvor. To je kao poternica, a nije poternica – kaže Marković.

Smatra i da prostor koji su mediji posvetili Arsiću ne odgovara težini njegovog krivičnog dela, a zbog drugih presuda u vezi sa narkoticima kritkuje i pravosuđe.

Na kraju dana, svako ko je kršio zakon, trebalo bi da odgovara za to. Ali ako stavimo na jedan tas Arsićevih 100 grama marihuane i jedan ekstazi, za šta je osuđen na tri godine zatvora, a na drugi tas Darka Šarića sa gotovo šest tona kokaina švercovanog preko okena, za šta je dobio 15 godina zatvora, onda vidimo jednu tužnjikavu sliku srpskog pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala o kojoj se toliko govori – govori Marković.

Arsiću su danas posvećeni brojni naslovi, ali i brojni komentari na društvenim mrežama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Deksa

    11:19 // 14. 11. 2020.

    Ukoliko je dilovao drogu neka robija.
    Nebitno da li je gram, dva ili 10 kg. Nebitno da li je lik iz SNS, DS ili Dveri... ili nije član nijedne sekte.

    • Durlanac

      12:40 // 15. 11. 2020.

      Ali on nije dilovao. Dečko je za svoje potrebe uzgajao. Šta ste se okomili na čoveka. Ovi zaštićeni padaju sa po 200 do tone droge pa se slučaj izgubi ili zastari.

  • Naissus

    18:47 // 13. 11. 2020.

    Vucicu, uhapsi sebe i svog brata i ostavi tog coveka na miru. Uhvatio si se za njegove 3 stabljike a kud se dedose tvojih tri 'iljade trista tries' tri???? Ili si u Jovanjici mozda imao fabriku za proizvodnju hmelja??

  • mladen

    08:36 // 12. 11. 2020.

    Vrlo prosto, ovi sektaši se svete svakom ko je bolji od njih, a složićete se da to nije teško. Podrška Familiji. A sekta malo nek radi na sebi.

    • Sima

      19:28 // 13. 11. 2020.

      Presuda je od pre 3 godine, on je postao poznat pre godinu dana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: