Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 1. 9. 2021.

| Hronika

Nestalo troje programera iz Niša osumnjičenih za internet prevaru - nisu se javili policiji skoro mesec dana

Autor:Lj. FilipovIzvor:Južne vesti
računari
Nestalo troje programera; ilustracija; foto: JV

Iako je, nakon što im je ukinut zatvorski i kućni pritvor, devetoro programera iz Niša osumnjičenih za internet prevaru bilo u obavezi da se svakog ponedeljka i četvrtka javlja niškoj policiji po nalogu Višeg suda u Beogradu, troje njih to nisu učinili od 29. jula, odnosno 5. avgusta, potvrđuju za Južne vesti iz beogradskog Suda. Ipak, ne objašnjavaju da li je za njima raspisana poternica i šta preduzimaju povodom njihovog nestanka.

Nakon puštanja da se 10 programera brane sa slobode, a od kojih su 9 sa prebivalištem u Nišu, Sud im je odredio meru zabrane napuštanja boravišta i javljanje policiji. Kako stoji u dopisu niške policije beogradskom Višem sudu od 28. avgusta, samo njih 6 se uredno javljaju policiji.

Kako stoji u izveštaju, M. P. se poslednji put javio 29. jula, dok su se K. K. i K. F. A. K. poslednji put javili policiji 5. avgusta. Nakon što se nisu javili nadležnoj stanici, policija ih je potražila na adresi koju si prijavili 8. avgusta, ali ih, stoji u izveštaju patrole, nije pronašla na prijavljenim adresama.

Isti su od strane patrole potraživani i to porodica K. na prijavljenoj adresi gde niko nije pronađen, tj. niko nije otvorio vrata. U obavljenom razgovoru sa komšijama isti su patroli izjavili da tu niko ne stanuje već duže vreme. Lica su potraživana i na drugoj adresi, kod osobe koja im čuva 4 maloletna deteta koja je patroli rekla da ih je zadnji put videla 6. avgusta - stoji u izveštaju.

Policija je tražila i M. P. na 2 adrese, a na jednoj od adresa je bila i njegova supruga koja je patroli rekla da ga nije videla duže od 2 nedelje.

Za navedena lica patrola radom na terenu nije došla do informacija gde bi se mogla pronaći - kažu u policiji.

Da li je za njima, nakon što se mesec dana nisu javili policiji, raspisana poternica i šta beogradski Viši sud preduzima povodom njihovog "nestanka" iz ove institucije ne objašnjavaju. Šta je sa njegovim klijentima ne objašnjava ni njihov advokat Milan Petrović koji nije odgovarao na pozive novinara Južnih vesti.

Uvidom u dokumentaciju, nakon puštanja iz pritvora trojice programera i ukidanja kućnog pritvora za njih šestoro, pasoš je oduzet njima šestorici, među njima je i M. P koji se više od mesec dana nije javio policiji, dok putna isprava nije oduzeta bračnom paru iz Niša koji je sada nestao.

Podsetimo, grupa mladića i jedna devojka, njih desetoro sa prebivalištem u Nišu i jedan iz Beograda, uhapšeni su krajem jula prošle godine.

Nadležni sud je krajem jula ukinuo pritvor za njih 10, pa na slobodi čekaju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja je bila najavljena za 16. avgust, ali je odložena za kraj septembra.

Odluka suda se odnosi na sve programere za koje je pokrenut postupak za ekstradiciju, dok je jedan od optuženih 11 ranije izručen po sopstvenoj želji.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Za uhapšene se od početka tražilo izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksa

    14:15 // 2. 9. 2021.

    Prvo to nisu nikakvi programeri vec obicni belosvetski prevaranti. Ukrali su milione. Drugo iza ovog bekstva moze da stoji i sam vrh drzave. Zasto im nisu bili oduzeti pasosi, ako im je bila izrecena zabrana izlaska iz zemlje?! Drzava koja stiti kriminalce i prevarante. Glavni su pobegli, odgovarace ovi iz pozadine. Pa vi koji ovo komentariste dobro se zamislite.

  • Razmisljam

    12:20 // 2. 9. 2021.

    Možda loše kapiram, da li u članku piše da su nestali roditelji četvoro dece koje čuva "osoba" od početka avgusta???? Ostavili su decu nekome, ne zna se gde su i to je u ovoj državi ok????

    • cicko

      13:51 // 2. 9. 2021.

      Ne. Zena koja cuva je u stvari rodjaka kod koje su deca bila, koja je organizovala onaj 'protest' sa transparentima na kojima pise nesto sto ona ni ne kapira niti razume, tako joj receno valjda.

      A klisnuli su zajedno s decom. Jedino je smesno sto je zena koja cuva decu ladno rekla patroli da ne zna njihove telefone !? Pa kako su ranije komunicirali? Verovatno preko blockchain-a haha. Komedija.

  • Срба

    11:30 // 2. 9. 2021.

    Упс….. а, некако је као случајно заборавио да им одузме пасоше…..?

    • Срба

      13:54 // 2. 9. 2021.

      “неко”.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: