Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:36, 5. 2. 2021.

| Hronika

Nišlija izručen Americi zbog digitalne prevare vredne 70 miliona dolara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bitcoinc
Krenulo izručivanje u SAD; foto: pexels.com

Jedan od mladića sa prebivalištem u Nišu iz grupe programera koji se sumnjiče za digitalnu prevaru, 32-godišnji A. S, kako stoji na sajtu američke ambasade u Srbiji koja prenosi saopštenje vršioca dužnosti tužioca za Severni okrug države Teksas Preraka Šaha, izručen je Sjedinjenim Američkim Državama po optužnici da je prevario investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

On je uhapšen 24. jula zajedno sa još 10 osoba, a i pored zahteva da im se sudi u Srbiji, jedan je već stigao u Ameriku, što je potvrdio i Ambasador ove države Entoni Godfri.

Uspešna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti. Sjedinjene Države su zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti u zaustavljanju ovog ozbiljnog slučaja prevare. Zajednički rad je jedini način na koji možemo zaštititi naše građane od prekograničnog kriminala - rekao je ambasador.

Na sajtu Ambasade objavljena su imena i drugih osoba koje su ranije uhapšene, a jedan od, kako kažu, zaverenika, je iz Amerike i on je uhapšen u oktobru 2020. u Kaliforniji.

Ova digitalna prevara u vrednosti od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca. Ponosni smo što smo doveli gospodina Stojiljkovića u Dalas da bi mu se sudilo u američkoj sudnici. Američko Ministarstvo pravde neće popustiti u borbi protiv sajber kriminala - rekao je tužilac Šah.

Objašnjeni su i detalji navodne prevare - prema navodima optužnice, optuženi su učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da “investiraju” u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Gospodin A.S. i njegovi partneri optuženi su za vršenje globalne prevare koja je investitore uvukla u milione dolara gubitaka. FBI ima jedinstvenu sposobnost za rad sa našim kancelarijama i partnerima u sprovođenju zakona širom sveta na istragama i razobličavanju ovako složenih mehanizama prevare. Bilo da se radi o gotovini ili virtuelnim valutama, investitori treba da budu na oprezu i da vlastima prijavljuju sumnjive aktivnosti - rekao je specijalni agent FBI iz Dalasa Metju DeSarno.

U saopštenju Tužilaštva u Teksasu se dalje navodi da su optuženi, među kojima i izručeni A. S, na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao lider na svetskom tržištu binarnih opcija, hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 % i obećavali refundiranje od 20 % za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu kupiti bitkoine upola tržišne cene, zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade non stop širom sveta.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama, službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme. Nakon što bi uputili investitore da novac pošalju preko međunarodnog računa u banci, optuženi bi im, kako se navodi, omogućili da se uloguju na lažni investicioni internet portal koji je stalno pokazivao priliv profita od investicija - saopštavaju iz američkog Tužilaštva.

Navodi se i da su prikazivali lažne trgovinske transakcije i lažne potvrde o podizanju i prebacivanju novca, a u stvari, kako piše u saopštenju, nije bilo nikakve stvarne trgovine, a novac od takozvanih investicija odlazio je na plaćanje ličnih troškova optuženih, na plaćanje provizija i dalje razvijanje mehanizma prevare.

Ukoliko budu osuđeni, A. S i ostali optuženi dobiće kazne do 20 godina federalnog zatvora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kripto

    09:55 // 18. 12. 2022.

    Pa nisu uhvćeni koliko znam.U bekstvu su

  • FBI

    02:41 // 7. 2. 2021.

    Moraće da otkrije Amerima kako je radio - da preuzmu zanat. A možda ga i zaposle da radi za njih. Ipak, genije je, a ne običan krimos! A mi ga dali gratis!

    • aleksandar

      08:16 // 8. 2. 2021.

      Genije? Previse gledas filmove. Ti "genijalci" su ustvari prevaranti koje ceka 30 godina robije.

  • Nishlija

    20:35 // 6. 2. 2021.

    ... prevelika želja da im drugi zavidi ih je uništilo, ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: