Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 20. 12. 2023.

| Hronika

Novembar iz ugla niške policije: Više krivičnih dela, manje prekršaja i više nezgoda

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
policija Niš
Više rasvetljavanja krivičnih dela; foto: JV / Ljubica Jocić

Tokom novembra ove godine došlo je 395 krivičnih dela u Nišavskom okrugu i iako je to više u odnosu na prošlu godinu, iz policije kažu da je i broj rasvetljavanja viši. Takođe, bilo je manje prekršaja u odnosu na prošlu godinu, ali i više saobraćajnih nezgoda u kojima su povređeni imali teže povrede.

Gotovo polovina izvršenih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminala, a više rasvetljavanja je naročito uočeno kod otkrivanja nepoznatih počinioca.

Poput novembra protekle godine, najveći broj krivičnih dela na području Policijske uprave u Nišu pripada grupi krivičnih dela protiv imovine, pri čemu je povećan broj krađa dok je smanjen broj iznuda. Tokom ovog meseca su registrovana četiri dela razbojništva, sa nepoznatim učiniocem, i sva četiri su, efikasnim radom policijskih službenika, rasvetljena tokom istog meseca - navode iz policije.

Policijski službenici su izvršili 26 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, odnosno za 18,18 odsto više nego istog meseca prošle godine. U ovim zaplenama je oduzeto 4,8 kilograma narkotika, što je uvećanje u odnosu na novembar protekle godine.

Tokom novembra nije zabeleženo nijedno krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenje ljudi, niti krivičnih dela trgovine ljudima. Otkrivena su 72 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, kao i 7 dela ekološkog kriminala što predstavlja umanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine od 33,33 odsto - navode iz policije.

Na 246 javnih okupljanja, odnosno 4 manje nego novembra protekle godine, prisustvovalo 27.050 građana i nije bilo prekinutih ni zabranjenih javnih okupljanja, dok je na sportskim priredbama prisustvovalo 7.633 gledalaca i nije bilo ni jednog krivičnog dela.


Manje prekršaja, više saobraćajnih nezgoda

Tokom novembra 2023. godine manji je broj prekršaja protiv javnog reda i mira za 7,69% u odnosu na isti mesec minule godine, a narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Na području Policijske uprave u Nišu, u kontroli saobraćaja na putevima je otkriveno i sankcionisano ukupno 3.940 prekršaja, i najveći broj njih čine prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje.

Iz saobraćaja je isključeno 184 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, 9 njih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, kao i 27 vozača zatečenih bez izdate vozačke dozvole.

Saobraćajni policijski službenici sproveli su, osim redovnih, i 24 pojačane kontrole saobraćaja i izvršili 85 saobraćajnih obezbeđenja. Podneta su 622 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - saopštavaju.

Ipak, tokom novembra bilo je više saobraćajnih nezgoda, u kojima je broj lakše povređenih smanjen, a broj teže povređenih - povećan. Materijalne štete bilo je manje za 7,14 odsto.

Iz policije apeluju na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i ne ugrožavaju ostale vozače i pešake.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzong

    14:06 // 21. 12. 2023.

    Zabranjeno parkiranje, kao na slici

  • Пера

    10:52 // 21. 12. 2023.

    Јел тај извештај стигао из Бг у Ниш са коњску запрегу? Не може (неће да ради свој посао) полиција да реши коњске запреге по Нишу.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: