Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 21. 7. 2015.

| Hronika

Novi pomor riba u Svrljiškom Timoku

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Pomor-riba-u-Svrljiskom-Timoku-jul-2015-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG
Od Niševca niz Svrljišku klisuru na desetine kilograma uginule ribe; foto: JV

Kroz Svrljišku klisuru, od sela Niševca, ribolovci, ribočuvari i meštani sakupljaju desetine kilograma uginule ribe. Meštani strahuju i za svoje zdravlje zbog navodnjavanja bašti iz Timoka.

3 Skoro 2 decenije truje se voda u Timoku, a krivac nikada nije pronađen; foto JVPomor ribe, kažu meštani, dešava se u letnjim mesecima već skoro 20 godina, sa ponekom godinom izuzetka, ali krivac nikada nije pronađen, niti su izveštaji od strane nadležnih inspekcija nakon uzorkovanja vode do njih dolazili, što potvrđuju i predstavnici Opštine Svrljig.

Među uginulom ribom je i mlađi i matičnih primeraka klena, šarana, belice, krkuše, a neprijatan miris iz vode kroz celo selo, kažu meštani, naročito se oseti u večernjim satima.

Juče smo čuli za pomor od pre 2 godine kada je navodno nešto kopano u reci, pa je podignut mulj i navodno je to prouzrokovalo trovanje, ali nikad zvaničan izveštaj nije stigao do nas – kaže meštanin Saša Nikolić.

Da je većina ribe u Svrljiškoj klisuri uginula potvrđuje i Slaviša Tošić iz svrljiškog Udruženja ribolovaca. Ne može, kaže, ni da pretpostavi šta uzrokuje trovanje koje se dešava već drugog vikenda, ali je ovog puta pomor zaista alarmantan.

Jedan od meštana Niševca navodnjava baštu vodom iz reke gde ribočuvari sakupljaju uginulu ribu. Kaže da nema izlaza i da mora odatle da navodnjava, iako tu hranu kasnije koristi cela porodica sa decom. 2 Meštani iz Timoka navodnjavaju bašte Meštani nemaju drugog izbora za navodnjavanje, sem iz Timoka; foto: JV

Video sam i juče kada je voda bila katastrofalna. Bojim se, ali šta da radim? Odakle da navodnjavam po ovoj vrućini? – pita se Dragan Radenković.

Meštani su ogorčeni. Većina njih, kao i Dragan, bašte nema odakle da navodnjava sem iz Timoka. Plaše se za zdravlje i kažu da se uveče, kad zahladi, u celom selu širi neprijatan miris iz reke.

Već oko 9 uveče ne može se sedeti napolju. Kao da živimo u kanalizaciji – kaže Bratislav Milanović.

I predsednica Opštine Jelena Trifunović potvrđuje da do lokalne samouprave nijedan izveštaj nadležnih inspekcija o dosadašnjim trovanjima nije stigao. Podseća da Svrljiški Timok spada u vode prvog reda i apeluje na službe u čijoj je reka nadležnosti da ovog puta ozbiljno shvate prijavu i da se utvrdi odgovornost. 4 Opstina trazi od nadleznih da se krivac pronadje Trifunovićeva traži od nadležnih da se krivac pronađe i kazni; foto: arhiva JV

Do Opštine nikada nije stigla nijedna analiza. Tražimo odgovornost svih lica i da se oni adekvatno kazne jer je ceo Svrljig uopšte vezan za Timok – kaže Trifunovićeva.

Opština ima Projekat za prečišćavanje otpadnih voda za koji su dobijene sve neophodne dozvole i on košta 320 miliona dinara.

Za realizaciju je konkurisano, a ukoliko ne bude para odjednom, kaže Trifunovićeva, Projekat će se raditi po fazama, sa čim će se početi već krajem godine, s obzirom da ima naznaka da će jedan deo sredstava biti odobren.

Ipak, dok nadležni ne reaguju, meštanima Niševca, Palilule, Miljkovca i drugih sela vezanih za Timok ne preostaje ništa drugo sem da svoje bašte i dalje navodnjavaju tom istom vodom do prve kiše kada će, nadaju se svi, sa rekom biti bolja situacija.

5 Na desetine kilograma ribe otrovano u Timoku Hoće li nadležni konačno ovoga puta reagovati?; foto JV

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Katarina iz Svrljiga

    17:55 // 21. 7. 2015.

    Milija i Jelena su iz susednog sela Plužine, te imaju moralnu obavezu da spasu Timok.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: