Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 14. 7. 2023.

| Hronika

Novi slučaj maloletničkog braka u Nišu, policija ispituje okolnosti

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
brak venčanje KOSTA
Čak 143 deteta 2022. je ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 imalo manje od 15 godina: Ilustracija; foto: A. K.

Niška policija dobila je prijavu da je u tom gradu maloletna devojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, te kažu da su počeli rad na slučaju.

Ističu da je njihov rad u početnoj fazi i da trenutno rade na prikupljanju svih potrebnih i relevantnih informacija koje će im značiti.

Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dragan Todorović, kao i aktivnistkinja Ana Saćipović složni su da bi odličan početak bio izmena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak pre navršene 18. godine života.

Oni su za Južne vesti ranije rekli da bi se raznim edukacijama roditelja mogla promeniti njihova svest, kao i to da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos, njihova deca imati bolju budućnost, što im, kako su rekli, rano stupanje u bračnu zajednicu ne može doneti.

Prema statističkim podacima iz 2022. godine, 143 deteta ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 deteta imalo manje od 15 godina, što prema rečima sociologa i aktivistkinje čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    13:23 // 15. 7. 2023.

    Udaju se sa 12 razvedu sa 13 pa opet sve u krug i onda 10 brakova 20 dece i kad dodjes da se deca izvode na put kuku Lele

  • Lj.D.

    22:06 // 14. 7. 2023.

    Pogledajte film ZONU, ranije se udavale kceri sa manje od 18 godina, mlade imale 15-16 god. ista im je falilo sada se udaju u 30 i kasnije i sve manje populacije
    Svako lose ima i dobrog a svako dobro ima i loseg uvek je takva celina.

    • Starac Fočo

      06:35 // 15. 7. 2023.

      U srednjem veku su se devojke udavale sa 12 godina. Je l' mislite da je to normalno?

  • Pera

    19:35 // 14. 7. 2023.

    Pa ko sme njih da dira i da kažnjava. Kada bi ja prišao sa konjsku zapregu kroz grad, odmah bi me kaznili. A njih ne kažnjavaju. Zašto?

    • Idem bre u strazbur ako treba

      10:13 // 15. 7. 2023.

      Zato kad te zaustavi policija odma pocni da se zalis da su te zaustavili na rasnoj osnovi i da si diskriminisan jer samo tvoj narod kaznjavaju a prioadnike drugog naroda ne kaznjavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: