Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 1. 11. 2013.

| Hronika

Osuđeni kriminalci šetaju gradom

Autor:Ekipa Južnih vestiIzvor:Južne vesti
Viši sud Prokuplje
Selektivna pravda u Prokuplju

Prokupačku javnost uzbuđuje činjenica da po gradu šetaju kriminalci koji su odavno pravosnažnim presudama osuđeni na kazne zatvora, a još uvek nisu u zatvoru.

I dok onaj ko je izvršio sitnu krađu bez nasilja, tavori u prokupačkom Okružnom zatvoru, povratnici u vršenju teških krivičnih dela, najčešće u vezi sa drogom i nasiljem slobodno šetaju Prokupljem.

U policiji kažu da oni postupaju po nalogu koji im sud dostavi i da bez njega ne mogu da sprovode nikoga u zatvor, dok u prokupačkom Osnovnom sudu pojašnjavaju da je "izvršenje dug proces, jer povratnici koriste pravne lekove i odlažu izvršenje kazne"!

- Ja znam da postoji tridesetak i više lica koja su pravosnažnim presudama osuđena na zatvorske kazne, a viđam ih da se slobodno kreću po gradu. Te presude su stare i po više godina i u međuvremenu im pristižu nove, jer ta lica nikada ne miruju, ali nikako da odu na odsluženje - kaže dobro upućeni izvor Južnih vesti.

On kao primer navodi Zorana Milosavljevića Zoću koji je 2010. godine osuđen na kaznu zatvora od godinu i po dana, pa mu je ta kazna potvrđena 2012. godine. U međuvremenu je za novo krivično delo koje je počinio osuđen na još 6 meseci zatvora. Iako su obe presude pravosnažne Milosavljević je još uvek na slobodi.

- Slična je situacija i sa Nikolom Jovanovićem koji je 2011. godine za drogu osuđen na 7 meseci zatvora. Kasnije je osuđen na još godinu dana za drugo krivično delo. I on se šeta slobodno - iznosi poražavajuće činjenice naš sagovornik.

On dodaje da postoji 30-ak osoba za koje on pouzdano zna da su osuđeni za drogu ili nasilje, što su teška krivična dela. On smatra da je problem u izvršnom odeljenju suda, koje dozvoljava da osuđenik odlaže izvršenje kazne.

- Kada presuda postane pravosnažna, trebalo bi da se sprovede izvršenje kazne. To je opet novi poostupak koji zahteva određeno vreme, jer svako lice ima pravo da traži odlaganje izvršenja kazne, izdržavanje u kućnim uslovima i slično. Kada traže odlaganje izvršenja kazne, dostavlja medicinsku dokumentaciju, koja mora da se proveri i to opet zahteva određeno vreme - pojašnjava portparol prokupačkog Osnovnog suda sudija Ivana Niketić.

Ona dodaje da je baš Zoranu Milosavljeviću polovinom septembra opozvano odlaganje izvršenja kazne, da se on žalio i da je odbijen, pa se očekuje da on uskoro bude u zatvoru.

U mnogim slučajevima, kaže ona, osuđenici izbegavaju da prime rešenje o izvršenju, koje mora lično da se uruči i na taj način odlažu kaznu zatvora.

U prokupačkoj policiji tvrde da oni uvek kada dobiju zahtev suda postupe po njemu, ali da još nisu primili zahteve za osobe koja im je novinar Južnih vesti pomenuo. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzoni

    01:53 // 6. 11. 2014.

    A o pirostkom kriminalu se nista ne pise kriminalci pokupovali ceo grad i niko im nista ne moze,
    apel novinarima i drzavnim organima da dodju u pirot i vide sve na delu! pozdrav

  • jovan dalmatinac

    18:04 // 22. 11. 2013.

    o la la.ovo je hajka i gnusna laz,sitne i obicne ljude jure.a kriminalce prave niko ne dira.i obicni ljudi dobijaju po godinu dana zatvora za tucu i sittna dela.a sta je sonima koje niko ne pominje

  • Petar Petrovic

    12:10 // 14. 11. 2013.

    e da su u Kini,.za jedan dan bi bili osudjeni na streljanje,a nasi kriminalci u Srbiji setaju slobodno i unistavaju mlade....uzas bre

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: