Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 6. 6. 2018.

| Hronika

Osuđeni profesori DIF-a se žalili, dostavljaju i izjavu studenta

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
dif-maj2018-foto-jcm
Nova peripetija u slučaju osuđenih profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja; foto: JV/J. C. M.

Nakon što su pravosnažnom presudom osuđeni na zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja, dva od tri profesora niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja žalila su se na presudu. Njihov glavni adut je izjava studenta zbog koga su i osuđeni, jer su mu navodno omogućili da diplomira iako nije bio u Srbiji, što student u svojoj izjavi negira.

Osuđeni Saša Marković i Slobodan Stojiljković, koje čeka jednogodišnja zatvorska kazna, i verovatno gubitak posla na Fakultetu, došli su do izjave Negovana Stankovića, zbog kojeg su navodno falsifikovali dokumentaciju da bi mu omogućili diplomu, iako je on u to vreme bio u SAD.

dokument Izjava Negovana StankovićaU izjavi koju je potpisao i overio ambasador Srbije u Americi 3. marta 2018. godine, Stanković tvrdi da je u vreme diplomiranja bio u Nišu i da je svoj rad branio pred komisijom na samom Fakultetu.

Ja Stanković Negovan iz Vranja izjavljujem i tvrdim da sam 30. 12. 2011. bio u Nišu, da sam branio i odbranio diplomski rad na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, pred komisijom i da je odbrana diplomskog rada bila javna - napisao je Stanković u izjavi.

Pored toga, Stanković je dodao i da “nije znao da se vodi krivični postupak protiv profesora članova komisije pred kojima je branio diplomski rad”.

Ističem da nisam dobio izjavu ili dobio poziv od policije, tužilaštva ili suda da se izjasnim na okolnosti odbrane mog diplomskog rada - napisao je Stanković.

Sa ovom izjavom, profesori će podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu i zahtev za ponavljanje postpuka Osnovnom sudu u Nišu.

Podsetimo, trojica profesora DIF-a, Saša Marković koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio i prodekan Fakulteta, Aleksandar Joksimović i Slobodan Stojiljković su novembra 2012. optuženi da su zloupotrebili svoj položaj tako što su studentu Negovanu Stankoviću omogućili da odbrani diplomski rad u vreme kada on uopšte nije bio u Srbiji.

Septembra 2014, nepravosnažno su osuđeni na po 6 meseci zatvora, što je najminimalnija kazna za to krivično delo.

Međutim, juna 2017. godine, Osnovni sud "pooštrio" je kazne, pa su profesori osuđeni na duplo veće kazne. Osuđeni su se žalili na presudu, ali je Viši sud odbio njihove žalbe i potvrdio presudu Osnovnog suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    07:39 // 7. 6. 2018.

    Ova tvrdnja je lako dokaziva, pečat u pasošu prilikom izlaska i ulaska u Ameriku i dokaz o rezervisanje sale za odbranu diplomskog na fakultetu.

  • DIFovac

    22:23 // 6. 6. 2018.

    Ova tri profesora je davno vec trebalo osuditi obzirom sta sve rade na tom, nazovi fakultetu.. Bruka i sramota za Niš, majke mi

    • Nataša Branković

      10:20 // 7. 6. 2018.

      Lično ne verujem da je Boban Stoiljković iz te priče kriminalnih radnji, poznajem čoveka dugo...

    • juznjak

      10:58 // 12. 6. 2018.

      nema nikakva razlika bilo koji da je fakultet bilo drzavni ili privatni ako imas vezu imas obicni smrtnici nikom nista nazalost tako je kako je ...

  • Oscar Pitagor

    21:49 // 6. 6. 2018.

    Само нека оптужени професори таласају и бране неодбрањиво – заједно са деканом.

    У Србији све може... Нека неко мејлом пошаље обавештење комисији шангајске листе. За пар дана факс ће бити суспендован са листе (тзв. Некатегорисани) и вероватно забрана да се у следећих 10-ак година уопште рангира. Њима је оваква појава несхватљива.

    А кад амбасадор Србије муља грађани обично плате милион $ US.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: