Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 28. 10. 2015.

| Hronika

Osuđeni zbog gram ili dva droge, a koštaju državu hiljade evra

Autor:M. V, A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-zatvor
Loša zakonska regulativa košta državu; foto: JV

Iako najveći broj osuđenih u niškom KPZ-u robija zbog samo nekoliko grama droge čija vrednost na crnom tržištu može biti i nekoliko desetina evra, njihovo zakonom propisano trogodišnje služenje kazne državu košta preko 15.000 evra.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović ovaj podatak ističe kao veliki problem države koja, zbog loše zakonske regulative, gubi veliki novac.

Jedan osuđenik dnevno u proseku košta 15 evra, a minimalna kazna zatvora za krivična dela u vezi sa drogom je 3 godine. Uhvate nekog sa po gram - dva, koji koštaju, recimo, pedesetak evra, i osude ga na tri godine. Za to vreme, država samo na njemu izgubi ogroman novac - kaže Grbović.

490x370-490x370-zatvor1 "Mnogi osuđeni za male gramaže"; foto: JVOd 1.280 osuđenika u KPZ-u, njih 415 je osuđeno zbog droge, bilo zbog proizvodnje, posedovanja ili dilovanja. Grbović ističe da je od tih 415 osuđenika najveći broj njih u zatvoru zbog male gramaže, a nema mnogo onih koji su osuđeni zbog deset ili sto kilograma.

Moje lično mišljenje je da takvi osuđenici, koji su osuđeni prvi put za gram, dva, tri, bolje da idu da rade javne radove, da rade u komunalnim preduzećima, nego da ih tri godine hranimo ovde - dodaje Grbović.

Iz svakodnevnih razgovora sa osuđenicima Grbović zaključuje da mnogi od njih nikada nisu bili “veliki igrači” jer, kako kaže, često nemaju ni za cigarete.

Upravnik tvrdi i da je više puta predlagao da se zakon promeni u ovom delu, ali da ima “mnogih koji se ne slažu sa ovom njegovom inicijativom”.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zivkovic aleksandar Bielefeld Nemacka

    19:05 // 12. 2. 2016.

    Ovde u Nemackoj se kupuje koliko hoces svakoga dana ima ponegde policiju ali samo po Nekad,policija je provela mog druga dok je dilovao I oduzeli su mu 52 kesice oko 52 grama I odmah ga pustili I platice neku kaznu od oko 1200 eura na rate za dve godine po 50 eura mesecno I to je to pisi se I kupuje svaki Dan se ima svako pisi ovde na ulici na raskrscu u parku na groblju svugde

  • MilanChe

    11:04 // 11. 2. 2016.

    Prijatelj,veteran rata 99e. Zbog trave osudjen na 3god. Jos mu stavili i prodaju. Konzumira da bi izbacio iz glave nesto sto je doziveo na ratistu. Podrzavam ovo. Jer tuzilastvu je bitna samo statitstika a ne pravda. Za travu ne treba ici u zatvor,decko jos hteo da se obesi u istrazi ali tuzilastvo nema sluha. Nije mu tamo mesto, nije diler,znam ga ceo zivot! Mora se zakon menjati za marihuanu!!!

  • Грађанин

    11:52 // 30. 10. 2015.

    Ако се извршење кривичних санкција посматра из угла менаџера, што може бити управник КПЗ, онда је дозвољено да заборави или да не зна да је ово кривично дело, друштвено опасно дело које угрожава или повређује одређена правна добра, државу или друштвену заједницу као целину односно појединца, и да је то друштвено опасно понашање појединца и зато се изричу затворске казне.

    • Sramota

      20:38 // 11. 2. 2016.

      Od običnih gradjana bez kriminogenog ponašanja pravimo psihičke bolesnike koji čitavog života budu na lekovima.Zbog osmeha i malo crvenih očiju, ili želje za izlečenjem prirodnim preparatom čiji je LD50 1:20.000.Kanabis se koristi kao sredstvo da se šminkaju statisticki rezultati borbe protiv kriminala hapšenjem studenata,običnih gradjana i obolelih od najtežih bolesti. O trošku budžeta. Pravda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: