Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 22. 11. 2019.

| Hronika

Počelo suđenje Babićevom vozaču, snimaka koje je video Vučić nema na sudu

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sud
Kreće suđenje; foto: arhiva JV

Završen je prvi dan suđenja Dejanu Stanojeviću, vozaču v. d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac”, u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević. U sudnici Osnovnog sudu u Nišu glavna tema bili su sami snimci nesreće, koji do suda još nisu došli, a advokat oštećenih Božo Prelević u tome vidi zaveru koja prikriva pravog vozača i sumnja da je Stanojević uopšte tog dana i bio tim kolima.

babić suđenje Babić među oštećenima; Foto: JVU punoj sudnici niškog Osnovnog suda, sa jedne strane advokat Božo Prelević i zamenica javnog Osnovnog javnog tužioca Jelena Kocić, koja taj posao obavlja nekoliko meseci, od ovog leta, a sa druge strane - Babićev vozač Dejan Stanojević i njegov advokat.

Oženjen, dvoje maloletne dece, plata od 70.000 dinara u Koridorima na poziciji vozača i logističara voznog parka, u njegovom vlasništvi i “golf 5”, ali i krivica “za vratom” za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju, zbog sumnje da je upravo on izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac”. Tako je opisan osumnjičeni Stanojević.

On “delimično” priznaje krivicu. Ipak, kao glavnog krivca za udes vidi navodne loše vremenske uslove. Na tome se i zasniva čitava odbrana uz zahtev da se i veštači o temperaturi tog dana.

Stanojević kaže da je kobnog 31. januara ove godine, “magla bila gusta kao brašno”. Kada je izašao iz magle, tvrdi, video je rampu i parkirana vozila. “Intenzivno” je kočio, ali, kaže, uzalud.

Na pitanja koja mu je postavljao advokat oštećenih Prelević, kao i sudija Miško Radivojević Stanojević je uglavnom sa dugim pauzama odgovarao sa “ne znam”, “nisam siguran”, “ne znam kako da objasnim”...

Ne seća se kolika je bila distanca od mesta odakle je počeo do koči do rampe, koliko je brzo vozio, šta je sa Babićem razgovarao nakon nesreće, kao i da li je vozač automobila u koji se “zakucao”, a kome je kaže prišao nakon udesa, bio van automobila ili u automobilu.

Ne zna da li je prvo došla hitna pomoć ili policija i da li su na mesto nesreće došli vatrogasci.

Nema objašnjenja ni kako kao profesionalni vozač nije video saobraćajne znake i svetla koji upozoravaju na blizinu naplatne rampe “Doljevac”.

Ne mogu da objasnim - kaže Stanojević.

Ono čega se seća, jeste da su navodno Babić i on, pre nesreće svraćali na benzinsku pumpu. Oko toga šta su radili tamo, Stanojević je ponovo nesiguran i kontradiktoran.

Išli smo u ve-ce i na doručak… Ustvari, ja nisam doručkovao - rekao je Stanojević.


“Sve je maglovito” - Prelević sumnja da je Stanojević uopšte vozio

božo prelević Prelević sumnja da je okrivljeni uopšte bio na mestu saobraćajne nesreće; foto: S. M.Odgovori Stanojevića kod advokata oštećenih Bože Prelevića izazivaju sumnju da je uopšte i bio na mestu nesreće. Prelević kaže da tog dana gustu maglu niko nije video.

Nemoguće je da se ne seća nijednog detalja. Sumnjam da je ovaj okrivljeni vozio. Ovo bi bilo moguće jedino da je spavao i vozio. A ako nije spavao, kako kaže, onda je nemoguće. I ta magla koju niko ne vidi i to je zanimljivo. Sve je maglovito - kaže Prelević.

Prelević kaže i da se Stanojevićev branilac ne ponaša kao da brani njega. Zato su usred suđenja ušli i u raspravu.

“Jasno je koga on brani”, zaključuje Prelević.

Na tabli ispred sudnice na kojoj su popisani okrivljeni i oštećeni, ime Zorana Babića nalazi se među oštećenima.

Ipak, on se nije pojavio u sudnici, jer “nije primio poziv”.

Suđenje je prošlo i bez porodice nastradale Stanike Gligorijević.

Inače, naredno ročište, zakazano je za 12. februar.


Snimci koje je Vučić pominjao nisu dostavljeni Tužilaštvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije ove godine izjavio je da je video snimak nesreće i da zato zna da Babić “nikoga nije ubio”. Međutim, snimke na kojima se to vidi, niško Tužilaštvo nije dobilo. Umesto toga, kažu, iz Puteva Srbija stigli su im diskovi sa montiranim materijalom.

Ti snimci nisu dostavljeni. Iz dostavljenih snimaka se ne može zaključiti ono o čemu govori predsednik Vučić koji je rekao da ima snimke, da ih je gledao i da Babić nije kriv. U snimku koji je dostavljen tužiocu neobjašnjivo fale delovi snimka iz čega se vidi da su ti snimci pretumbavani, montirani… - podvlači Prelević.

Inače, Vučić je pozvao i porodicu Stanike Gligorijević da pogleda ovaj snimak. Da li su to i učinili, Prelević kaže da ne može o tome sada da govori.


Osumnjičeni pretio novinaru "Južnih vesti"

stanojević Babićev vozač pretio novinarima; foto: S. M.Stanojević je u sudnici na momente delovao zbunjeno, na momente uplašeno, pa je u jednom trenutnu od sudije zatražio i flašu vode jer mu se “suše usta”.

Međutim, ispred zgrade Suda, Stanojević je promenio “ploču” kada je video da ga novinari fotografišu.

Šta slikaš, bre?! Šta slikaš? Hajde, samo objavi to! - vikao je Stanojević na novinara Južnih vesti.

Reagovao je njegov advokat i bez reči ga odveo dalje od zgrade suda, ispred koje su ostale brojne medijske ekipe koje prate suđenje za koje vlada veliko interesovanje javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • svedok

    21:37 // 29. 11. 2019.

    PA POZOVITE VUČIĆA KAO SVEDOKA????!!!

  • Profi vozac

    10:33 // 23. 11. 2019.

    Cim nema snimak onda se zna ko je vozio

  • BATA

    09:51 // 23. 11. 2019.

    Pretvaranje cinjenica ,na delu jos jedan doktorat a branilac i sudija i vestak zna se AV.Da li je moguce da nas i ovaj vozac pravi budalama.On da je vozio i bez svetla u mraku i u magli na brzinomeru vidi koliko se krece.Koja budala,ako nije lud,vozi tako brzo a da ne vidi gde se krece.Cime je zapreceno ili sta je dobio ovaj da pristane.Ko iz kreveta da ga izvukli i stavili na mesto vozaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: