Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 16. 7. 2015.

| Hronika

Počelo suđenje Ćiriću za pretnje Perišiću

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Zoran Ćirić u sudnici
Umetnik pred sudom; Zoran Ćirić na optuženičkoj klupi; Foto: JV

Iako je izjavio da ne oseća strah zbog primljenih pretećih poruka, aktuelni gradonačelnik Niša Zoran Perišić je ostao pri tvrdnji da mu je poznati niški pisac pretio.

Pred Osnovnim sudom u Nišu otpočelo je suđenje Zoranu Ćiriću - Magičnom zbog optužbi da je decembra 2013. godine nekolicini niških političara poslao SMS poruke u kojima je, kako se navodi u optužnici, pretio Zoranu Perišiću.

Nakon čitanja optužnice zamenik Osnovnog javnog tužioca Aleksandar Stevanović je naglasio da "to nije suđenje umetniku, umetnosti ili umetničkom delu, već Zoranu Ćiriću kao građaninu svesnom svojih dela".

Tužilaštvo je ostalo pri stavu da je reč o pretnjama i zatražilo da Ćirić bude novčano kažnjen.

Suđenju nisu prisustvovali predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, koji je ranije obavestio sud da je na odmoru, kao ni lider SPS Igor Novaković i funkcioner SNS Dragan Čorbić. Kako je sudija Zoran Minčić pročitao, oni "nisu bili uredno pozvani".

Sudnica panorama Suđenje pred novinarima; Foto: JV

Inače, reč je o osobama kojima je, uz Branislava Jovanovića iz URS-a, Zoran Ćirić poslao poruke u kojima je tražio od njih da Perišiću, kog je nazvao "punjenom pticom" i "samozvanim gradonačelnikom", poruče da će "uskoro biti raskomadan" i da će mu "zatrti seme".


Odbrana: Jeste suđenje kulturi

Ćirićev advokat Boško Ristić odbacio je sve otpužbe tužilaštva.

Pored ocene da sadrži niz pravnih nedostataka, Ristić se nije složio sa tužiocem i ocenio da je reč o "optužnici protiv kulture".

Smatram da ovde nije okrivljen Zoran Ćirić kao građanin, već se sudi umetnosti i piscu - rekao je Ristić.

Odbrana je tvrdila da su sporne SMS poruke zapravo deo umetničkog performansa zasnovanog na idejama čuvenog francuskog umetnika Marsela Dišana, začetnika dadaizma, predlažući da o njima u svojstvu svedoka govori profesor sociologije kulture sa niškog Filozofskog fakulteta Dragan Žunić.

Ristić je pojasnio da je pretnja specifično krivično delo, za čije postojanje je neophodno da je onaj kome je upućena zaista osetio strah i doživeo stres. Zbog toga je zatražio da takve posledice koje su Ćirićeve poruke ostavile na Perišića utvrdi sudski veštak neuropsihijatar i predložio da to bude povereno Slavici Đukić Dejanović, inače bivšoj predsednici Skupštine Srbije.

Kao dodatni argument Ristić je naveo da Perišić "vrlo dobro poznaje Ćirića" i da mu je nekoliko meseci ranije lično uručio najviše gradsko priznanje, nagradu "11. januar". Biografiju Zorana Ćirića, koja je pročitana na ceremoniji uručenja nagrade, Ristić je predložio kao jedan od dokaza.


Perišić: Ne plašim se za sebe, ali se bojim za porodicu

U svom obraćanju sudu Zoran Perišić je naglasio da ne oseća strah za sebe, ali da se uplašio za svoju porodicu.

Da li sam uplašen za svoju bezbednost? Ne. Muško sam. Imam 100 kila. Pobiću se sa svakim. Ovde pričamo o javno izrečenoj pretnji mojoj deci - rekao je Perišić.

Zoran Perišić SNS gradonačelnik u sudu Svedok bez advokata; Zoran Perišić u holu suda, foto: JVOn je rekao da se "pridružuje krivičnom gonjenju", ali nije tražio novčanu odštetu.

Naredno suđenje je zakazano za 8. oktobar, a Perišić, koji je danas sam došao u sud, najavio je da će ga ubuduće zastupati Danilo Nikolić, donedavni državni sekretar Ministarstva pravde i bivši predsednik Okružnog suda u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srki

    22:25 // 21. 7. 2015.

    "Muško sam, imam 100kg.Pobiću se sa svakim"...Neverovatno je kakav siromašan i primitivan vokabular imaju visoki funkcioneri SNS-a,kao da ih je lično izgovorio A.Vučić.

  • joca

    21:27 // 17. 7. 2015.

    Cira poznati hit-man alias Tony Soprano.,

  • vesna djordjevic

    20:29 // 17. 7. 2015.

    Uh, Ciro al`si me razocarao braniocem i odbranom, no ko sam ja da sudim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: