Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 11. 7. 2023.

| Hronika

Podnet optužni predlog protiv Ustanove za odrasle i starije u Leskovcu zbog zagađenja vazduha

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Dom za stare, Ustanova za odrasle i starije Le
Posle Doma zdravlja još jedna ustanova u Leskovcu zagađivala vazduh; foto: M. M.

Zbog toga što su iz kotlarnice krajem prošle godine ispuštane zagađujuće materije u vazduh, Osnovno tužilaštvo podnelo je Privrednom sudu optužni predlog protiv jedne od leskovačkih ustanova. Da se radi o Ustanovi za odrasle i starije tvrde iz Udruženja Tim 42, odakle ističu i da se ta ustanova i dalje greje na ugalj, ali i da merenja štetnih materija nisu vršene u poslednje tri godine.

Optužni predlog, kako navode iz Tužilaštva, podnet je i protiv pravnog lica i zakonskog zastupnika ustanove kao odgovornog lica zbog privrednih prestupa iz Zakona o zaštiti vazduha.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su u decembru 2022. godine na području grada Leskovca, koristili postrojenja za sagorevanje – kotlarnice, tako da se ispuštaju zagađujuće materije (ugljen monoksid) u vazduh, u količini većoj od graničnih vrednosti emisije. Takođe stavljeno im je na teret da za 2020., 2021. i 2022. godinu nisu obezbedili propisana povremena merenja emisije preko ovlašćenog pravnog lica, dva puta godišnje. Za privredni predstup iz Zakona o zaštiti vazduha propisane su novčane kazne i to za pravno lice u rasponu od 1.500.000,00 do 3.000.000,00 dinara, a za odgovorno lice u rasponu od 100.000,00 do 200.000,00 dinara - navode iz Tužilaštva.

Iako iz Tužilaštva nisu želeli da otkriju o kojoj ustanovi se radi, iz Udruženja Tim 42 kažu da je Gradska uprava podnela prijavu protiv Ustanove za odrasle i starije, kao i da je inspektorka za zaštitu životne sredine utvrdila da adekvatna merenja nisu vršena ni tokom prethodne tri godine.

Ustanova za odrasle i starije u Leskovcu jedan od desetak stacionarnih izvora zagađenja na teritoriji grada. Kao energent koristi ugalj i zbog toga ima obavezu da vrši povremena merenja emisije zagađujućih materija. ​​Inspektorka za zaštitu životne sredine je nakon prijave građana utvrdila da ova ustanova nije obezbedila prva merenja emisije zagađujućih materija za 2020., 2021. i 2022. godinu i da je ova ustanova koristila izvor zagađenja (kotao) u 2022. godini pri čemu je dolazilo do prekoračenja graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija. Ustanova za odrasle i starije je zagađivala vazduh više od onoga što je zakonom dozvoljeno. Zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha podneta je prijava za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu protiv ustanove i odgovornog lica - navode iz Udruženja Tim 42.

Podsetimo, leskovačko Tužilaštvo je optužni predlog zbog zagađenja vazduha podnelo i protiv Doma zdravlja, pošto je utvrđeno da su ambulante u Vučju i Grdelici takođe ispuštale zagađujuće materije u vazduh.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: