Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 31. 3. 2022.

| Hronika

Odeljenje za suzbijanje korupcije ispituje izdavanje lažnih kovid potvrda u Domu zdravlja u Kuršumliji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja kuršumlija
Pokrenut postupak protiv odgovornih za izdavanje lažnih kovid potvrda; Foto: Lj. M.

Zbog sumnje da su u prethodonom periodu izdavali lažne kovid sertifikate, negativne kovid testove i lažne potvrde o vakcinaciji pokrenute su predistražne radnje protiv 5 osoba iz Kuršumlije, potvrđeno je Južnim vestima u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije niškog Višeg tužilaštva.

U Tužilaštvu kažu da u ovoj fazi postupka ne mogu da iznose dtalje, ali kako saznajemo, od osumnjičenih su već uzete izjave, ali i dokumentacija.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu sprovodi predistražni postupak koji se vodi protiv 5 osoba, od kojih se dva lica terete za krivično delo zlouopotreba službenog položaja, dva lica za krivično delo trgovina uticajem, a jedno lice za krivično delo falsifikovanje - kažu iz Višeg tužilaštva u Nišu.

Deo osumnjičenih se tereti za izdavanje potvrda o vakcinaciji osobama koja nisu vakcinisane i izdavanje negativnih testova ljudima koji nisu testirani.


Direktorka Doma zdravlja ne odgovara na pozive, zaposleni kažu da su sumnjali na zloupotrebe

Zaposleni u Domu zdravlja u Kuršumliji kažu za Južne vesti da se odavno sumnja na nelegalne poslove u toj ustanovi i tvrde da je na desetine hiljada testova urađeno u Domu zdravlja koji pokriva teritoriju na kojoj je nastanjeno nešto manje od 20.000 stanovnika.

Lično nisam video da se to radi, ali se među zaposlenima šuška da su, između ostalih, i ljudi sa Kosova i Metohije dolazili u Kuršumliju i tu plaćali lažne sertifikate i potvrde o vakcinaciji. Čak se pominjala i cifra koja je u početku, kako se pričalo, iznosila 1.000 evra, a kasnije oko 500 evra ili nešto manje. Nadam se da će Tužilaštvo uraditi svoj deo posla, jer je gotovo sigurno da je bilo zloupotreba - kaže jedan od zaposlenih u Domu zdravlja.

Ipak, direktorka te ustanove dr Uranija Petrović ne odgovara na telefonske pozive novinara Južnih vesti kako bi pojasnila kako se došlo do sumnje da su lažirane kovid potvrde i sertifikati.


Agencija još pre 6 godina preporučila smenu direktorke

Uranija Petrović je u kontinuitetu direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji od 2012. godine, a pre toga je do 2008. godine u jednom mandatu obavljala tu funkciju. Agencija za borbu protiv korupcije je još 2014. godine donela Rešenje da je direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji prekršila Zakon zbog toga što je zaposlila svoju ćerku.

Uprkos preporuci Agencije, odbornici kuršumlijske Skupštine odbili su da je smene. uranija petrovic direktorka DZ Kuršumlija foto lj.m. Uranija Petrović od 2012. godine direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji; foto: Lj.M.

Tokom 2015. godine je tadašnjem načelniku stomatologije u kuršumlijskom Domu zdravlja Miroljubu Đuriću dala otkaz kao tehnološkom višku kako bi, kako je tada tvrdio Đurić, direktorka zadržala u radnom odnosu svoju ćerku. Epilog te afere je sudski proces koji je trajao 4 godine, nakon čega je Đurić pravosnažno vraćen na posao, a Dom zdravlja platio visoku odštetu na ime sudskog postupka i plata za doktora.

2017. godine direktorka Uranija Petrović je ponovo dospela u žižu javnosti posle raspisanog konkursa za koji je njen jedini protivkandidat dr Tomislav Arsenijević tvrdio da je “skrojen” po njenoj meri.

I pored toga, skupštinska većina u Kuršumlijij je sa samo 3 glasa protiv izglasala novi četvorogodišnji mandat aktuelnoj direktorki čiji je trenutni status nepoznat, jer novog konkursa od tada nije bilo, a mandat joj je istekao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    19:54 // 1. 4. 2022.

    Odeljenje za sta? To postoji kod nas?

  • Akim

    15:43 // 31. 3. 2022.

    Ova direktorka je opasna po zdravlje isto kao I Uran (hemijski element) I treba je izbegavati u sirokom luku, ako je vec ne smenjiva I nezamenljiva.

  • Mile

    13:59 // 31. 3. 2022.

    A kad će konkurs za Medicinu rada iz Niša sadašnja direktorka već 5 godina na tom mestu mandat je 4 godine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: