Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 9. 5. 2017.

| Hronika

Policajci napravili propuste prilikom hapšenja maloletnika koji su bili povređeni

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
A. T.
Imao 4 kopče na bradi; Foto: A. T.

Uprkos navodima ministra policije Nebojše Stefanovića da su dvojicu dečaka prilikom hapšenja u Nišu novembra prošle godine povredili policajci iz “interventne jedinice”, u Policijskoj upravi utvrđeno je da su propusti u radu ovih službenika to što nisu uveli u beleške da su dečaci bili povređeni. Tužilaštvo radi po krivičnoj prijavi oštećenog dečaka, a u ovom postupku, dodaju, utvrdiće se da li su maloletnici bili povređeni tokom hapšenja.

Iz Policijske uprave su naveli da je utvrđeno da su dvojica policajaca “napravili propuste u radu tako što nisu proverili da li su maloletnici imali povrede i to nisu uveli u službenu belešku”. Policijska uprava Niš Policajci vraćeni sa suspenzije 16. aprila; Foto: Arhiva JV

Takođe propustili su i da uvedu da su primenjivali policijska ovlašćenja, odnosno upozorenje, dovođenje, zaustavljanje i pregledanje lica – navode iz policije.

Ovim postupkom, međutim, nisu utvrđivali ko je povredio dečake, niti da li su oni uopšte imali povrede kada su bili privedeni, a kako kažu, to ostaje na Tužilaštvu da utvrdi.

Disciplinski postupak koji je pokrenut i okončan na nivou Policijske uprave u Nišu, u svim zakonskim okvirima, vodi se odvojeno od krivičnog postupka i jedan sa drugim nemaju nikakve veze – dodali su iz policije.

Podsetimo da iz Policijske uprave Niš dugo nije bilo nikakvog odgovora vezanog za ovaj slučaj, a tek je na odborničko pitanje Zorana Živkovića u Skupštini Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović odgovorio da su "prilikom postupanja službenika Policijske ispostave za dežurstvo i intervencije i sprečavanje bekstva, maloletni A. T. i L. N. zadobili lake telesne povrede i to A. T. kontuziju brade, a L. N. kontuziju lica, u vezi čega su, nakon napuštanja službenih prostorija, zatražili lekarsku pomoć“.


Roditelji nezadovoljni, najavljuju nove krivične prijave

Andrijan Tasić, otac jednog od dečaka koji su bili povređeni posle privođenja kaže da je sasvim siguran da su policajci tukli dečake i da se na snimcima kamera u gradu može videti da oni nisu imali povrede pre intervencije policije, a da ovo mogu da potvrde i svedoci, kao što je, ističe, to već i kazao ministar policije.

Tražićemo odgovornost svih. Pitanje je kako se razlikuje ono što je ministar napisao od onoga što su oni ustanovili. Mi smo se suočavali sa pretnjama i pokušajima zastrašivanja i svemu smo odoleli, odolećemo i ovome. Čekamo da Tužilaštvo ustanovi istinu – dodaje Tasić.

Odovor iz Policijske uprave smatra „sramnim“ i dodaje da je ovo "očigledan slučaj policijske brutalnosti".

Mi ćemo da istrajemo i protiv čelnih ljudi MUP-a ćemo da pokrenemo prijave. Klasičan kriminal je to što rade i nećemo da se zadovoljimo time i to je sramota za građane i sramota rukovodstva MUP-a koje takav odgovor zadovoljava – kazao je Tasić.

On podseća da policajci nisu čak ni pomogli povređenim dečacima, već su ih odveli u stanicu gde su ih, bez utvrđivanja njihovih godina ispitivali, iako roditelji nisu bili prisutni, što je obaveza kada su u pitanju maloletnici. U Hitnu pomoć dečaci su otišli, dodaje, tek pošto su pušteni iz stanice, a povrede su ustanovljene i u izveštajima lekara.

Podsećemo da su dvojica učenika Gimnazije „Bora Stanković“ bili privedeni 21. novembra oko 1 sat iza ponoći, nakon što su, tokom posete vlada Srbije i Mađarske, skidali zastavice ove 2 države sa mosta u centru Niša.

Oni su, kako je kazao Tasić, počeli da beže kada se pored njih zaustavilo neobeleženo vozilo, ali su se, dodaje, vratili kada su videli da je u pitanju policija.


Policajci kažnjeni novčano, jer su imali propuste u radu

Zbog propusta koji su utvrđeni u postupku vođenom u PU Niš, policajci su, dodaju, kažnjeni tako što će im 3 plate biti smanjenje za 20 %. Ova 2 službenika bila su suspendovana za vreme trajanja disciplinskog postupka. Međutim, kako je postupak okončan oni su, navode, vraćeni na posao.

Nakon što je okončan disciplinski postupak u skladu sa zakonom završena je suspenzija i policajci su vraćeni na posao 16. aprila – naveli su iz policije.

Protiv policajaca koji su privodili dečake oštećeni su podneli krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, a saslušanje svedoka zakazano je za kraj juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzo husafet

    06:26 // 11. 5. 2017.

    pa sto iz tuzilastva ne primene onu cuvenu suspenzija zbog mogucnosti ponavljanja krivicnog dela nasilnickog ponasanja i zastrasivanja tj uticaja na svedoke

  • žika

    12:28 // 10. 5. 2017.

    nego, šta beše i sa onim slučajem pretučenog roditelja ispred Nurdora, a i sa onim udaranja urednika po glavi od strane policajca, šta bi sa time?

  • slavko

    08:55 // 10. 5. 2017.

    Dok nema odgovornosti od vrha,ponavljace se takve stvari jos mnogo puta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: