Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 6. 2. 2013.

| Hronika

Policija: Niš bezbedniji nego ranije

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Nis

Posle izjave Aleksandra Vučića da je u Nišu iznikao i ojačao novi narko-klan i pokazivanja zabrinutosti za bezbednost u ovom gradu, niška policija iznela je podatke o smanjenoj stopi kriminaliteta.

Prema podacima niške Policijske uprave u 2012. godini bilo je skoro 14% manje krivičnih dela nego prethodne godine, broj remećenja javnog reda i mira niži je za 20 odsto, a saobraćajnih nezgoda sa stradalima za oko 9 odsto.

Ovo, kako kaže Dragan Bradić, načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Nišu, znači da je Niš bezbedniji nego prethodnih godina, ali da je za stvaranje precizne slike o bezbednosti u gradu te podatke neophodno uporediti sa onim iz gradova veličine slične Nišu.

- Ja lično mislim da smo po svim parametrima bezbedniji, ali podatke o drugim gradovima nemamo mi, već Ministarstvo - rekao je na konferenciji za novinare Bradić.

On je istakao da policija raspolaže saznanjima i informacijama o niškim kriminalnim grupama, ali tvrdi da ne postoje takve grupe koje vladaju gradom.

Bradić dodaje da prošle godine nije bilo nijednog napada na transporte novca ili pljačke banke, a smatra da bi se takva krivična dela događala da u gradu postoje kriminalne grupe sa visokim stepenom organizovanosti.

Ipak, pre desetak dana u Nišu su se jedan za drugim dogodila dva incidenta, u jednom je podmetnutom bombom u automobil kod durlanske pijace ubijen Đorđe Stojanović, a u drugom je kod "Merkatora" zapaljen "mercedes" oca Saše Pešića, fudbalera "Šerifa" iz Moldavije. 

Statistika koja je izneta na konferenciji za novinare pokazuje da u Nišu opada i broj ubistava, kojih je prošle godine bilo 8, za razliku od 2001. kada je u ovom gradu ubijeno 13 ljudi.

Jedno od njih spada u klasičnu “likvidaciju”, kada je u zasedi sačekan i ubijen Slobodan Marinković, vlasnik mesare “Dakom”, a počinioci otkriveni za 17 dana.

Osim te likvidacije, ubistva u ćevabžinici “Carica” i ubistva u Vrtištu, sva ostala su se dogodila u krugu porodice, tako da, prema rečima Bradića, nemaju veze sa kriminalom.

U niškoj policiji kažu da Srđan Grekulović, koordinator kog je ovde uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, trenutno sagledava bezbednosnu situaciju grada i rezultate rada niške policije i da će verovatno uskoro objaviti mišljenje o tome.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena Millanovic

    00:25 // 8. 2. 2013.

    Ocigledno je bitnije da se policija pokaze u boljem svetlu nego da zlocini zaista budu razreseni i da pravi pocinioci budu privedeni! i sve mi vise lici da je upravo policija odgovorna u ovim slucajevima i da podmetanjem dokaza u zatvor salju zrtvenu jagnjad (slucaj "Dakom"). osim u slucaju cevabdzinice gde se pravi pocinilac sam predao, i samim tim rad policije je izostao. bitno je da se naglasi da su pocinioci privedeni posle sedamnaest dana, a niko se ne pita zasto bi to uradio neko ko nema motiv i kako bi profesionalno, u klasicnoj sacekusi neko hladnokrvno ubio a da pre toga nikad nije pucao iz vatrenog oruzja. Nekom se mnogo zurilo da resi ovaj slucaj! samo se pitam ko je toliko jak da stoji iza svega ovoga i da tako dobro obavlja svoj posao?

  • ZAINTERESOVAN

    22:56 // 7. 2. 2013.

    Pojam licne bezbednosti je dosta relativno i subjektivno pitanje,tako da svaki gradjanin to dozivljava na poseban nacin. U tom smislu, dolazak nekih koordinatora iy raznih delova Srbije, ne verujem da moze kod prosecnog gradjanina da poboljsa taj utisak. zbog toga sam,licnog misljenja, da sve lokasllne politicke strukture,posebno koje su sada na vlasti u Gradu Nisu, resenje u dogovoru sa nadleznima iz MUP-a, potraze od profesionalaca kojih nije tako malo u PU Nis, a koji su i do sada svoj posao obavljali potpuno profesionalno. Jos jedanargument ovoj tezi. po meni je cinjenica, da niko sa strane ne moze da poznaje drustvene, politicke ,kriminalne i socijalne prilike u Nisu, nego neko ko je rodjeni Nislija. Inace jedno pitanje za sve. Da li se neko seca, kada je na celu PU Nis, bio postavljen neko ko je rodjen u Nisu.

  • Novica Zivkovic-Stiv

    19:44 // 7. 2. 2013.

    Mene sada stra i prilog u pljeskavicu da stavim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: