Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 20. 11. 2019.

| Hronika

Policija oduzima lovačko oružje Staroplanincima, oni tvrde da je reč o zastrašivanju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Od mirnog sela do oduzimanja oružja
Od mirnog sela do oduzimanja oružja; foto: Lj. F.

Lovačke puške i pištolje u legalnom posedu policija je oduzela dvojici aktivista Saveza mesnih zajednica Stare planine bez obrazloženja. Dok oni u ovome vide zastrašivanje i ponavljanje scenarija iz sela Rakite, u pirotskoj policiji zasad ne odgovaraju na pitanja o ovom slučaju.

Nakon što je aktivistkinja Minja Nikolić ispitivana na poligrafu u vezi svog govora na protestu u Beogradu, juče je predsedniku Saveta Mesne zajednice Temska Tomislavu Pančiću oduzeta lovačka puška za koju, kako kaže, ima sve uredne dozvole.

Oružje je legalno, nisu mi ništa rekli zbog čega, samo su došli sa nalogom za uzimanje. Neće to valjati kojim je putem krenulo, situacija je sve gora, narod se provocira - smatra Pančić.

On kaže da se ponavlja situacija iz sela Rakita kada je takođe, nakon protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrane, policija razoružavala meštane.

Sa njim se slaže i Zoran Stojanović iz Toplog Dola, nekadašnji komandir karaule iznad ovog sela, kojem je jutros policija privremeno oduzela 2 pištolja i 2 karabina.

Ja sam bivši oficir, 25 godina sam obezbeđivao granicu sa tim pištoljem. Ovo je zastrašivanje, unose nam nemir i krnje ugled kod građana. Smatramo da investitor nije odustao od gradnje mini-hidroelektrane, gleda da nas zaplaši i na ovaj način. Naprotiv, mi ćemo zbiti redove, bićemo još hrabriji - kaže Stojanović.


SMZ Stare planine: Zastrašivanje neće uroditi plodom

U Savezu Mesnih zajednica Stare planine smatraju da je povod za oduzimanje oružja sukob u Toplom Dolu sa investitorom mini-hidroelektrane.

Da li to neko pokušava da zastrašuje ljude koji se bore za vode, za svoj opstanak i svoje dece? Skrećemo pažnju svim činiocima vlasti da promišljeno preduzimaju svoje korake u skladu sa zakonom i pošteno i da ne staju ni na čiju stranu, a posebno ne na stranu onih koji hoće silom da uzurpiraju naše reke - saopštavaju iz Saveza.

Dodaju da, kako ga nazivaju, “Rakitski scenario” zastrašivanja meštana na Staroj planini neće uroditi plodom

Da li neko pokušava da primenjuje iste metode koje su primenjivane u Rakiti? Sama Temska, koja je članica Saveza mesnih zajednica Stare planine, ima iskustvo i tradiciju od pola veka u odbrani voda - kažu staroplaninci.

U Policijskoj upravi Pirota zasad ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti o ovom slučaju. Pitanja su poslata mejlom, a i pored nekoliko telefonskih poziva, ali i SMS poruka, odgovora još nema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    10:22 // 21. 11. 2019.

    A zato dozvoljavaju da M.Vacic u Nisu otvori svoju kancelariju pored policijske stanice u niskom Panteleju.Sta je opasnije : oduzeti legalno oruzje ili dopustiti govor mrznje ovog coveka-otvorene pretnje.Covek pozvan na razgovor i poligraf sto je govorio javno na trgu u BG a ovaj ni opomenut a da sedne na poligraf sigurno bi bio cist i genijalan.Strasnooo.A bravo za mestane -primer kako treba.

  • Aktivni policajac

    10:19 // 21. 11. 2019.

    Podrzavam moje kolege policajce. Neki mestani Temske i Toplog dola su se mnogo umislili, napravili su neku svoju formaciju, blokiraju puteve, ispituju prolaznike i vozace gde su posli, nedavno su napravili lom oko gradilista u selu Topli do. Niko nema prava da preuzima ovlascenja policije. Treba privesti sve one koji krse zakon.

    • Mile Torzija

      10:49 // 21. 11. 2019.

      Ja podrzavam mestane. Sta im je preostalo kad ste se i vi policajci urotili protiv njih?!

    • Srbija srbima

      11:05 // 21. 11. 2019.

      Pa kad vi neradite svoj posao kako treba normalno da ce ljudi sami da preduzmu potrebne mere, a vi nemate nikakvo pravo da ljudima oduzimate oruzje, po kom osnovu to radite. Kakva drzava takva policija

    • milorad

      13:12 // 21. 11. 2019.

      Ak. policajac. I ja podržavam policajce, ali i "umišljene" meštane. Šta znači "neka formacija", zatim "napravili lom oko gradilišta" itd. Da dalje ne nabrajam zapažanja vaša. Miicija radi po naređenju i tačka. A narod čuva svoje i suprostavlja se otimačini, u svim slučajevima kada Država zataji. Kada korumpirane i bandoglave političare više zanima lično bogaćenje, od pravde ovozemaljske i božje

    • Jovan

      05:26 // 22. 11. 2019.

      U stvari Američki Ustav daje pravo građanstvu da poseduje oružje kao vid zaštite od terora koji može da sprovede (teoretski) država nad njima. U sociologiji: gde države nema nastaje samoorganizovanje. Uvek se formira neki sistem formalan ili ne. Mi u Srbiji nemamo državu već samo kriminaliziranu anarhisticku tvorevinu sa elementima državnosti, jadna policijska dušo.

    • Филолошки

      21:36 // 22. 11. 2019.

      Како се зове оружана формација, која напада грађане мимо закона државе, отима им оно што је њихово и на шта по закону државе имају право, и прети им да се не мешају док им отму природне ресурсе од којих живе, јел то беше окупатор?

  • istoričar

    07:47 // 21. 11. 2019.

    Zbog oduzimanja oružja narodu je nekad počela timočka buna...

    • Ivan

      09:26 // 21. 11. 2019.

      Daj Boze da počne buna. Ma ne buna nego ustanak. Staroplaninski ustanak koji će da stavi tačku na teror Beograda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: