Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 27. 11. 2020.

| Hronika

Ponovo uhapšeni Nini i njegov saradnik, osumnjičeni za nelegalnu trgovinu lekovima i utaju poreza

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
nini
Jovica Stefanović (prvi sleva) na suđenju u junu 2019, foto: CINS

Jovica Stefanović Nini, vlasnik firme MD Nini Niš, više puta hapšen i poznat po aferi Jugoremedija, opet je lišen slobode, kao i direktor iste fime, dok je za direktorom preduzeća Zdravlje lek raspisana potraga - saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Iz tužilaštva navode da su oni osumnjičeni za nelegalnu trgovinu lekovima i poresku utaju.

Dan nakon što su iz MUP-a saopštili da su u Nišu zbog malverzacije uhapšena dva direktora farmaceutske firme, iz Tužilaštva stiže pojašjenje da je reč o nastavku istrage koja obuhvata firme Jovice Stefanovića i drugih povezanih privrednih društava.

Objašnjavaju da su vlasnik i direktor MD Nini, firme koja je u stečaju, osumnjičeni da su raspolagali njenom imovinom bez saglasnosti stečajnog upravnika i tako Zdravlju lek pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu 185 miliona dinara.

Takođe, sumnja se da je J.S. organizovao grupu čiji su pripadnici Z.S. i V.M, s ciljem vršenja krivičnih dela za koja se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, i to krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz čl. 227 KZ, nedozvoljena trgovina iz čl. 235 KZ, poreska utaja iz čl. 225 KZ i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz člana 173a ZPPPA, tako što su u periodu od juna 2016. godine do novembra 2019. godine vršili promet lekovima i medicinskim sredstvima čiji je promet zabranjen - saopštavaju iz Tužilaštva.

Navode da se, prema prikupljenim dokazima, trgovina odvijala između povezanih firmi - MD Nini D.O.O, NINI EXPORT – IMPORT DOO u kojima je osumnjičeni Stefanović bio vlasnik, a osumnjičeni Z.S. direktor, i privrednog društva Zdravlje lek čiji je vlasnik i direktor Vladimir Mitić.

Oni su, kažu u Tužilaštvu, pored nedozvoljene trgovine lekovima i medicinskim sredstvima, osumnjičeni da su neosnovano ostvarilivali pravo na povraćaj PDV-a i utajili porez.

Inače, februara ove godine uhapšeni su 66-godišnji Z. S, odgovorno lice privrednih društava „Nini MD“ i „Nini eksport-import“ i direktor firme „Zdravlje lek“, kao i 52-godišnji D. D. odgovorno lice privrednog društva „ZU Apoteka Nini“, a zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, poreske utaje i neosnovanog iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Direktor Nini MD hapšen je i u novembru 2019. godine zbog sumnje da je bespravno prodavao opremu preduzeća, ali i zbog sumnje da je isplatio radnike, ali bez plaćanja poreza i doprinosa, a zatim opet i decembra.

Podsetimo, Jovica Stefanović Nini osuđen je nepravosnažno krajem 2019. godine na 4 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja u Jugoremediji, a zbog ovoga je uhapšen još 2012. godine.

Hapšen je i zbog slučaja Srbolek, gde je optužen zbog sumnje da je oštetio akcionare, radnike i državu za više od 5 miliona evra. Još jednu poternicu “zaradio” zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja za vreme “direktorovanja” firmom Farmakos.

Bio je “učesnik” i makedonskih političkih (ne)prilika, jer ga je tadašnja makedonska opozicija optuživala da je umešan u korupcionašku aferu sa tadašnjim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kad na vrbi rodi grožđe

    22:09 // 29. 11. 2020.

    Što se neko ne pozabavi time kako je pored stečajnog upravnika prodavao robu (opremu i lekove), a radnicima kojima je podelio otkaze 2016. do danas nije isplatio LD i doprinose za radni staž (i pored sudske presude u korist radnika)? ZUA APOTEKA NINI BRUKA

  • Malo sutra

    10:56 // 28. 11. 2020.

    Kako je moguće ,da stečajni upravnik ,nema uvida šta mu se dešava u magacinima i kako je vršio popise ove 3 godine a nije uočio da mu nešto fali ? Inače prodaja lagera robe firme u stečaju se vrši preko javnog nadmetanja i iznos se uplaćuje na račun stečajnog dužnika ,radi redovnih troškova stečajnog postupka. Ukratko cela priča je totalno bez smisla ako nije uhapšen i stečajni.

  • Daba

    09:19 // 28. 11. 2020.

    Jao be Nini gde od drzave da trazis povracaj poreza. Za to te odma stavljaju na crnu listu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: