Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 22. 12. 2018.

| Hronika

Posle nesreće u Donjem Međurovu - rampe podignute, vozovi prolaze

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Voz Matejevačka rampa
Čak ni tamo gde ima rampi one ne garantuju bezbednost, jer ne rade; foto: N. Đ.

Tragedija koja je juče zadesila Niš, a u kojoj je voz prepolovio autobus i odneo 5 žrtava, izgleda nije bila dovoljna čak ni da se makar trenutno povede računa o pružnim prelazima. Tako je istog dana kada se nesreća u Donjem Međurovu dogodila, navode iz Niške inicijative, rampa bila podignuta dok je voz prolazio nedaleko od niške OTC pijace, dok se isti scenario dogodio i danas kod Matejevačke rampe.

Neke godinama, neke mesecima, rampe na mnogim pružnim prelazima u Nišu ne rade - dešava se da su spuštene satima kada voza nema, kao i da su podignute dok on unajveće prolazi. Jedna takva je Matejevačka rampa, koja je, priča jedan od očevidaca, danas bila podignuta dok je voz prolazio.

Mašinovođa je, kada je video da je rampa podignuta, stao. Sačekao koji minut, pa je kada je video da vozila stoje, krenuo dalje. Ta rampa godinama ne radi. Nekada je satima spuštena, pa je vozila zaobilaze, a nekad se ne spusti uopšte. Noću je vidljivost baš, baš loša - priča ovaj građanin.

Odbornička grupa Niška inicijativa je, sa druge strane, objavila sinoćne fotografije pored OTC pijace, uz komentar "U Železnicama Srbije opušteno, idemo dalje".

U oba ova slučaja problem je bio kvar, kažu u Železnicama Srbije, kod OTC-a je on otklonjen iste večeri, dok je Matejevačka rampa i dalje u kvaru, ali se očekuje da bude popravljena do kraja dana.

U obe ove situacije železničko osoblje bilo je upoznato sa kvarovima na dva navedena putna prelaza, poštovalo je i primenjivalo propisane procedure - navode u ovom preduzeću.

Inače, redakciji Južnih vesti često stižu pritužbe građana na neispravne rampe iz svih delova grada, poput Palilule i Matejevačkog puta, koji su neki su od primera samo iz ove godine. Uz navode da je reč o kvaru, a ponekad i bez odgovora nadležnih, ove situacije su prolazile bez konkretne reakcije da se trajno reši problem.


Ni Ministarstvo, ni preduzeće - ministarka Mihajlović za nesreću poziva na odogovornost pojedinca

Danas je Dan žalosti u Nišu zbog tragedije koja se juče dogodila, a neki od putnika prepolovljenog autobusa još su u kritičnom stanju, iako novih žrtava tokom noći, kažu u niškom Kliničkom centru, nije bilo.

Iako je pružni prelaz bez rampe sistemski problem, a na onaj u Donjem Međurovu meštani decenijama ukazuju kao potencijalno popriše velike nesreće, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović smatra, prenose iz Ministarstva, da je ova nesreća odgovornost pojedinca, a ne bilo koje institucije države, javnog preduzeća ili Ministarstva na čijem je čelu.

Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija, i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena. Čula sam i direktora policije Vladimira Rebića koji je rekao da je u pitanju ljudski faktor i da je odgovornost na vozaču. Kada se završi istraga, kada se utvrdi i u kakvom su stanju bili vozač i vozilo, kada se utvrdi i da li su punici vikali "voz, voz" i da li je vozač razgovarao mobilinim telefonom, biće utvrđena odgovornost - kaže Mihajlovićeva.

Iako su meštani Donjeg Međurova i nakon tragedije ukazivali da ovo nije prvi put da se dogodi nesreća na tom mestu, Mihajlovićeva kao relevantnu meru uzima period od poslednjih 5 godina tokom kojih, kaže, ovde nije bilo "vanrednih situacija".

Činimo sve da unapredimo pružne prelaze, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća. Nažalost, u 70 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran. Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor - navodi ministarka.

Podsetimo, u sudaru voza i autobusa prevoznika Niš ekspres, koji se desio juče oko 7:30 u Donjem Međurovu, 3 osobe poginule su na licu mesta, a još dvoje je preminulo u niškom Kliničkom centru, u kome je zbrinuto više od 30 putnika koji su se nalazili u autobusu. Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je za nesreću kriv najverovatnije vozač autobusa, ali je u Niš ekspresu rečeno da je on jutros na put krenuo u dobrom psiho-fizičkom stanju, da je alkotestiran i da je vozilo bilo ispravno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Victor

    16:03 // 27. 12. 2018.

    Vreme je! Vreme je za mene da uzmem pasos u ruku, zenu pod drugu ruku, ranac na ledja i put pod noge dok nam Niski aerodrom jos uvek radi. Nazalost napustam i vas i moj rodni grad. Napustam i ove svete ulice za koje me vezuju brojna secanja, prve simpatije, prve ljubavi itd. Rodjen leta gospodnjeg 1988. napustio vas zime proklete 2018. Ostavljam vam samo reci VREME JE! A vi sami znate za sta!

  • despot

    07:05 // 25. 12. 2018.

    Zorana Mihajlović smatra, prenose iz Ministarstva, da je ova nesreća odgovornost pojedinca,
    U pravu je. Odgovornost Ministarke za saobracaj, ministra policije, direktora zeleznica i ostalih koji su zaduzeni za bezbednost u saobracaju.
    Najmanje je kriv vozac autobusa.

  • Stojko Stojkovic

    18:05 // 24. 12. 2018.

    Nije moguce imati rampe na svim pruznim prelazima, ali moguce je okititi ceo Beograd
    Novogodisnja rasveta ce spasiti zivote , a rampe nece!!!
    Svaka cast i tebi i Rebicu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: