Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 30. 12. 2022.

| Hronika

Potvrđena optužnica protiv Bobana Džunića, može da se žali

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Boban Džunić
Rešenje je nepravnosnažno; foto: JV-N. M.

Nekoliko godina nakon što su uhapšeni, potvrđena je optužnica protiv dvojice naprednjaka - predsednika Skupštine Niša Bobana Džunića i predsednika Skupštine Palilule Nikole Božića, koja se tiče pronevere novca iz evropskog projekta. Iz Višeg suda kažu da je rešenje još nepravnosnažno i da postoji mogućnost žalbe, tako da ona može biti ukinuta ili potvrđena.

Nekadašnji direktor Elektrodistribucije i bivši predsednik Opštine Palilula Boban Džunić uhapšen je 2017. godine i tereti se da je dok je bio predsednik Opštine proneverio oko 3 miliona dinara iz projekta Evropske unije “Living green”.

Sud Niš Prošlo je pet i po godina od hapšenja; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićZbog sumnje da je iz istog fonda pronoverio novac, čak dva puta bio je hapšen i tadašnji zamenik predsednika Opštine Palilula i poverenik opštinskog odbora SNS Nikola Božić.

Dvojica naprednjaka i sada su na visokim funkcijama - Džunić je predsednik gradske Skupštine, a Božić predsednik Skupštine Opštine Palilula, ali su i obojica na istoj optužnici.

Niški Viši sud je nepravnosnažnim rešenjem potvrdio optužnicu protiv Džunića zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave u podstrekivanju i nesavesnog rada u službi.

Nepravnosnažnim rešenjem potvrđena je optužnica protiv okrivljenog B. Dž. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1, krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. u vezi stava 1. u podstrekavanju u vezi člana 34. KZ, produženog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 1. KZ u podstrekavanju u vezi člana 34. KZ, u vezi člana 61. KZ, krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. KZ, produženog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz člana 357. stav 2. u vezi stava 1. KZ u vezi člana 61. KZ i krivičnog dela nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. u vezi stava 1. KZ - navode iz Višeg suda.

Nikola Božić tereti se za tri krivična dela - dva puta falsifikovanje službene isprave i nesavestan rad u službi.

Optužnica je, inače, “šetala” na relaciji tužilaštvo - sud, a bio je promenjen i sudija. Odluka još nije konačna.

Postoji mogućnost žalbe i onda se ta odluka preispituje i može da bude ukinuta ili potvrđena. U toku je postupak po žalbi na to rešenje. Nije konačna odluka, ona može da se promeni, zavisi od eventualne žalbe, a onda i od eventualne odluke o toj žalbu, ukoliko ih bude - pojašnjavaju iz Višeg suda.

Kako je ranije potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva, krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret vezuju se za period od 2013. do 2015. godine.

Inače, policija je 2017. u akciji "Signal" koju je sprovela sa tužilaštvima, BIA-om i Poreskom policijom uhapsila 74 osobe u 19 gradova, zbog zloupotreba službenog položaja, pranja i falsifikovanja novca, malverzacija, krijumčarenja izbeglica i drugih krivičnih dela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad

    07:14 // 1. 1. 2023.

    ... Možda i Patrijarha.

  • Zoran Krstić

    11:09 // 31. 12. 2022.

    Ode on u ministarstvo

    • Radivoje Zvrk

      19:17 // 31. 12. 2022.

      @Zoran Krstić - bravo za komentar. Pogodio si, ide sigurno al za ministra.

  • Petar Manic

    00:03 // 31. 12. 2022.

    da vrnemo urbana graditelja i japanca i ce uspemo u zivotu da budemo siti bosi bez para i krova

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: