Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 23. 10. 2018.

| Hronika

Povećan broj požara na otvorenom u Jablaničkom okrugu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
pozar flickr
Vatrogasci u poslednjih mesec dana gasili čak 274 požara na otvorenom, Ilustracija; Foto: Flickr - VFNHP

U poslednjih mesec dana vatrogasci su na teritoriji Jablaničkog okruga gasili 274 požara na otvorenom, što je, kako kažu u Sektoru za vanredne situacije, 12 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Povećan broj intervencija, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović, počeo je krajem septembra i za mesec dana vatrogasci su čak 298 puta izlazili na teren. Najviše je bilo požara na otvorenom, čak 274, a gorele su površine od 20 ari, pa do nekoliko desetina hektara.

Najveći broj intervencija bilo je na otvorenom, gorele su njive, voćnjaci, pa čak i plastenici. Imali smo slučaj gde je linija vatre bila duga čak 2 kilometra. Materijalna šteta je velika, ali na sreću nije bilo povređenih - kaže Ranđelović.

Najveći problem za vatrogasce, kaže Ranđelović, bio je u podnožju Radan planine zbog nepristupačnosti terena. U nekoliko slučajeva vatra je “pretila” da zahvati vikendice i napuštene objekte, ali je to ipak sprečeno.


Apel ljudima da ne spaljuju nisko rastinje

Za razliku od ove, u istom periodu 2017. godine, kaže Ranđelović, bilo je 22 požara na otvorenom. U velikom broju slučajeva požar je izazvao ljudski faktor, te apeluju na građane da ne spaljuju suvo lišće, ostatke sadnica i smeća na njivama, jer je to, između ostalog kršenje zakona.

Ljudi često zapale osušenu travu ili lišće kako bi lakše počistili teren. Međutim, dovoljno je da dune jači vetar i vatra već nije pod kontrolom. Zbog toga apelujemo na građane, da ne spaljuju bilo kakve ostatke, jer osim što krše zakon i ugrožavaju životnu sredinu, mogu ugroziti i sebe - kaže Ranđelović.

Napisano je nekoliko prekršajnih prijava, dok je dosta slučajeva u toku. Kazna za ovo delo, kaže Ranđelović, je 10.000 dinara za fizička, a od 300.000 do milion dinara za pravna lica.

Podsetimo, povećan broj požara u poslednjih mesec dana je i u Nišu, gde su vatrogasci na otvorenom gasili čak 209 požara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: