Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 17. 1. 2024.

| Hronika

Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
vatrogasci
Više posla za vatrogasce tokom grejne sezone; Foto: Lj. M.

Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija, samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali i na gašenju kontejnera.

Vatrogasci apeluju na građane da hitno provere svoje dimnjake i peći i da ih redovno čiste i održavaju, da izbegavaju ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, da ne ostavljaju odeću i druge zapaljive predmete pored grejalica, ali i smanje rizik od preopterećenja elektro-instalacija uključivanjem više potrošača na istom vodu. Požar Leskovavc Grejna tela i neispravna instalacija čest uzrok požara; Foto ilustracija: Čitalac

Zabrinjavajuće je povećanje broja požara na građevinskim objektima od početka ove grejne sezone. Tokom novembra i decembra imali smo 19 prijavljenih požara, od toga 11 na stambenim objektima, 4 na pomoćnim objektima i po jedan na poslovnoj zgradi, poljoprivrednom i ugostiteljskom objektu i proizvodnom pogonu. Uz to vatrogasci su više puta intervenisali i na gašenju dimnjaka, ali i 18 puta na gašenju kontejnera. U većini slučajeva, razlog požara je ljudski faktor, odnosno nepažnja ili nemar - saznajemo u prokupačkom Sektoru za vanredne situacije.

Naglašavaju da su poštovanje preventivnih mera ključni su za smanjenje rizika i očuvanje bezbednosti tokom preostalog dela grejne sezone i kako bi pre svega građani zaštitili svoje porodice i imovinu.

Ujedno, apeluju na sve da povedu računa o odlaganju pepela iz grejnih tela i da je čest uzrok paljenja kontejnera ljudski faktor, odnosno pepeo koji se ubacuje u njih.

U slučaju da primete požar na nekom od objekata, građani se pozivaju da to odmah prijave vatrogasno-spasilačkoj jedinici pozivom na broj 193 i poslušaju savete vatrogasaca-spasilaca, šta raditi i preduzeti u situaciji kada ipak dođe do požara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: