Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 21. 8. 2023.

| Hronika

Požar na periferiji Niša, iz policije apeluju da građani ne pale vatru na otvorenom

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG-20230821-WA0003
Iz policije apeluju na građane da ne pali travu i nisko rastinje; foto: JV/J. S.

Oko 14:40 meštani Užičke ulice u naselju Nikola Tesla primetili su požar na oko 100 metara od njihovih domaćinstava, zbog čega su vatrogasne ekipe na terenu i gase rastinje koje gori.

Jedna meštanka kaže da je na tom prostoru stvorena i divlja deponija, jer deo nesavesnih građana tamo odalže smeće.

Baca ko šta stige, plus je tu dosta rastinja i niko ne čisti. Preko puta su i njive koje su zbog ovakvih situacija ugrožene, ali i domaćinstva koja su blizini - kaže ona.

Iz policije kažu da vatrogasci rade na lokalizaciji požara, a takođe šalju i apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje, u šumi i po obodima, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu. IMG-20230821-WA0004 Gori nisko rastinje; foto: JV/J. S.

Milan Kocić, načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a, upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne - navode u saopštenju.

Kocić je poručio i da je prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru, te da se takvi požari veoma brzo šire.

Istakao je da će inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom periodu pojačati svoj inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak ovih požara.

Većina požara na otvorenom prostoru, prouzrokovana je ljudskom aktivnošću. Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve - rekao je Kocić

Iz policije navode i da ukoliko građani primete ovakve požare, odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: