Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 30. 11. 2023.

| Hronika

Požar u Elektronskoj industriji, dan peti: "U fazi je likvidacije"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
img_20231127_090203_1
U požaru izgorelo 3.000 kvadrata; foto: Sonja Vidojković

Petog dana od kako je u nekadašnoj Elektronskoj industriji u Nišu počeo požar, on je u "fazi likvidacije", kažu iz niške policije. Dodaju da će javnost biti obaveštena po kad se sve završi, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je bez posla ostalo 1.500 radnika, obilazeći mesto gde je izgorelo više od 3.000 kvadrata poslovnog, proizvodnog i magacinskog prostora sedam firmi. Predstavnici firmi kažu da očekuju veliku pomoć Grada i države.

Šest pripadnika vatrogasne službe sa tri vozila je na terenu i požar je u fazi likvidacije, kažu u niškoj policiji.

Javnost će biti obaveštena po okončanju postupka - ističu.

Obilazeći mesto požara gradonačelnica Niša je jutros izjavila da je, srećom, sve prošlo bez povređenih ili stradalih.

Pričinjena je ogromna materijalna šteta. Grad će pomoći u okvirima svojih mogućnosti. Pre svega, oslobodićemo ih plaćanja vode koja je utrošena za gašenje požara. Njihov predlog je da ih grad oslobodi šestomesečnog plaćanja poreza. To ćemo da rešavamo zajedno sa lokalnom poreskom administracijom i sa Gradskim većem - rekla je Sotirovski.

Pomoć u raščišćavanju pogona pružuće gradska javno komunalna preduzeća, dodala je gradonačelnica.


Firme očekuju pomoć Grada i države

pozar, elektronska industrija, foto ljubica jocic 1 Posle višednevne borbe, požar ugašen; foto: Ljubica Jocić U požaru je izgoreo prostor sedam firmi, a još tri imaju posledice, kaže Grujica Cekić, vlasnik firme S grupa čiji je prostor zahvatila vatra.

Sada, najpre, predstoji istraga, a potom raščišćavanje pogona. Mi pokušavamo da nađemo neke prostore, međutim, tu su radile specifične firme i pitanje je koliko ćemo naći tih prostora. Probaćemo da nađemo alternative - rekao je Cekić.

Koliko je Grad u mogućnosti da pomogne, ne zna, kaže vlasnica firme Alfa Medija Dragana Krstić, ali ističe da od države očekuje puno.

Nama su mašine vredne preko pola miliona evra stradale u objektu, mi nemamo repromaterijala, mi imamo samo dobru volju i radnike koji žele da rade - rekla je.

Požar je, podsetimo, počeo u nedelju, 26. novembra oko 5:30, a danima su se vatrogasci borili sa vatrom. Gust dim je ovih dana bio iznad mesta požara, a uzrok se još utvrđuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oblak

    15:00 // 1. 12. 2023.

    Sto bi rekli DOGOREVA. Pustili da izgori i sam se ugasi. A sta smo pet dana udisali niko ne zna. Nadlezni ne postoje. Nije nama potreban ni NATO niti osirimaseni uranijum. Sami sebe cemo da istrebimo.
    Ako i treba kada smo takvi.

  • Dragan

    09:51 // 1. 12. 2023.

    U firmama u okviru prostora bivse Elektronske indurstrije nema ukupno 1500 radnika, proverite informaciju pre nego sto napisete nesto.

  • Znaci 300 godina

    23:59 // 30. 11. 2023.

    Podseca me na ono 300 godina sto cekao ulicu. Kao i ovo 10000 radnika. Pa ni 1500 ne zaposljava niko u Nisu sem stranaca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: