Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 5. 6. 2018.

| Hronika

Zatvorska kazna za profesore DIF-a koji su falsifikovali dokumenta

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sud
Profesori bi trebalo da budu otpušteni sa Fakulteta; Ilustracija; foto: JV

Zbog falsifikovanja dokumentacije, zatvorskim kaznama od po godinu dana, kako kažu u Osnovnom sudu u Nišu, pravosnažno su osuđena 2 profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, dok je jedan, za isto delo dobio 11 meseci zatvora. Osuđenici, dodaju, čekaju zahtev za izvršenje, a neizvesna su im radna mesta, jer Statut fakulteta, u ovakvim slučajevima propisuje otkaz.

Nakon presude Osnovnog suda, koja je podrazumevala zatvorsku kaznu od po godinu dana za Sašu Markovića, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio i prodekan Fakulteta i profesora Slobodana Stojiljkovića, kao i kaznu od 11 meseci iza rešetaka za Aleksandra Joksimovića, potvrdio je i Viši sud. Ovim je presuda pravosnažna, a u Osnovnom sudu kažu da osuđene od zatvora deli čekanje do izvršenja.

U ovom slučaju presuda još uvek nije dostavljena na izvršenje Odeljenju za izvršenje kazne, pretpostavljam da još nije izvršna. Dakle, osuđenima mora da bude dostavljena drugostepena presuda, da bi bila izvršena. Pitanje je trenutka - rekli su u Osnovnom sudu.

U slučaju da osuđenici posegnu za nekim pravnim lekom, poput revizije, kako kažu u Osnovnom sudu, izvršenje zatvorske kazne neće biti odloženo.

Podsetimo, trojica profesora DIF-a, Saša Marković koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio i prodekan Fakulteta, Aleksandar Joksimović i Slobodan Stojiljković su novembra 2012. optuženi da su zloupotrebili svoj položaj tako što su studentu Negovanu Stankoviću omogućili da odbrani diplomski rad u vreme kada on uopšte nije bio u Srbiji.

Septembra 2014, nepravosnažno su osuđeni na po 6 meseci zatvora, što je najminimalnija kazna za to krivično delo.

Međutim, juna 2017. godine, Osnovni sud "pooštrio" je kazne, pa su profesori osuđeni na duplo veće kazne. Osuđeni su se žalili na presudu, ali je Viši sud odbio njihove žalbe i potvrdio presudu Osnovnog suda.


Profesori ostaju bez posla?

Premda je dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić za Narodne novine izjavio da će profesori ostati u radnom odnosu, Statut ovog fakulteta predviđa drugačiju praksu. Naime, prema Statutu, profesorima koji su pravosnažno osuđeni za krivično delo "falsifikovanja javne isprave" prestaje radni odnos.

Lice koje je pravosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja javne isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi ne može steći zvanje nastavnika ili saradnika. Ako lice ima stečeno zvanje, visokoškolska ustanova donosi odluku o zabrani obavljanja poslova nastavnika, odnosno saradnika. Licu prestaje radni odnos u skladu sa zakonom - navodi se u Statutu.

Inače, kakva sudbina čeka osuđene profesore, novinari Južnih vesti nisu dobili od Bratića, jer nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student koji je sa 5 drugova imao problem 4 godine od jednog profesora koji je ostao bez posla.

    13:23 // 6. 6. 2018.

    Neobjavljujete sve sto je sramota. Mi studenti Difa smo prezadovoljni sa masim dekanom. Nema ko sad da nas maltretira na pravdi BOGA! Hvala dekanu.

    • Pera Mika Zika

      14:30 // 6. 6. 2018.

      E ako sti vi prezadovoljni sa vašim dekanom, super... i ne treba vam bolji

    • Student

      14:31 // 6. 6. 2018.

      Ti mora da si dzudista cim si prezadovoljan, nama smrtnicima neka bog pomogne.

  • Popi

    12:48 // 6. 6. 2018.

    Ja nemam pojma koga nalazite za sagovornika iz suda, ,,revizija" ne postoji u krivicnom postupku kao vanredni pravni lek vec iskljucivo zahtev za zastitu zakonitosti VKS i eventualno predlog za ponavljanje postupka. A kao sto rece jedan od komentatora gore, zakon o radu navodi razlog za prestanak radnog odnosa sluzenje zatvorske kazne duze od 6 meseci tako da njima sledi otkaz bez odlaganja.

  • ***

    11:24 // 6. 6. 2018.

    A,sta je sa studentom,da li ce i on odgovarati?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: