Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 25. 7. 2019.

| Hronika

Procene da su carinici zaplenili vrednu nedavno iskopanu kolekciju antičkih novčića

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Vrednost i autentičnost tek treba da se utvrde
Vrednost i autentičnost tek treba da se utvrde; foto: Uprava carina

Numizmatička kolekcija koju su zaplenili carinici na graničnom prelazu Gradina teška je 13 kg i čine je antički novčiči iz rimskog, mesopotamijskog i arapskog perioda koji su, kako kažu iz Uprave carine, verovatno nedavno iskopani jer je na njima bilo dosta peska i zemlje. Kolekcija, na prvi pogled vredi mnogo novca, kaže arheolog Narodnog muzeja iz Beograda Adam Crnobrnja.

Carinici su vrednu kolekciju novčića zaplenili juče od bračnog para iz Turske koji je ulazio u Srbiju. Supružnici su privedeni nadležnom Tužilaštvu, a na teret im se stavlja krivično delo krijumčarenje kulturnog blaga i određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Zbirka novčića je otkrivena, saopštavaju iz Uprave carina, tako što je najpre u ženinoj torbici pronađen paketić pun novčića koji su bili umotani u plastičnu foliju. Novčići pronađeni u duplom dnu Novčići pronađeni u duplom dnu; foto: Uprava carina

Pretresom prtljažnika otkrivena i na prvi pogled obična plastična kutija za odlaganje stvari. Oštrom i iskusnom oku carinika i policajaca koji su bili angažovani na slučaju nije promaklo vešto prepravljeno duplo dno pomenute kutije teške preko 10 kilograma - saopštavaju iz Uprave.

U tajnoj pregradi je pronađeno 19 uredno poređanih, sortiranih i zapokovanih paketića punih antičkih novčića, iz rimskog, mesopotamijskog i arapskog perioda, a oni su, s obzirom na stanje u kome su bli sa dosta peska i zemlje, najverovatnije nedavno iskopani.

Provera autentičnosti i vrednosti zaplenjene zbirke tek prestoji, a obaviće je, kako kažu u Upravi, eksperti.


Arheolozi: Vrednost zaplenjenih novčića je velika, problem u Srbiji su tragači

Uprava carina će zaplenjenu zbirku predati beogradskom Narodnom muzeju na ispitivanje, a Adam Crnobrnja koji radi u Muzeju, a istovremeno je i predsednik Srpskog arheološkog društva, kaže da na prvi pogled deluje da zbirka vredi dosta novca.

Na prvi pogled izgledaju kao originalni novci. Reč je o novcima koji su kovani u rimsko vreme, ali su se kovali na lokalu. Lokalne Crnomorske kovačnice su najverovatnije u pitanju. Poreklo ćemo utvrditi tek nakon ekspertize - kaže Crnobrnja.

Kako dodaje, poslednjih godina se Srbija pojavljuje kao mesto tranzita arheoloških predmeta.

Mi smo veliko poreklo uzimanja starog novca i arheoloških predmeta i šverca ka Zapadu. Poslednjih godina je bilo 2 velike zaplene, jedna na Gradini, jedna na Batrovcima. Imamo više uspeha u hvatanju tranzitnog šverca, što je za svaku pohvalu - kaže arheolog.

Po njemu, problem u Srbiji najviše prave divlji tragači zlata koji “uništavaju gotovo sve”. Deo kolekcije Deo kolekcije; foto: Uprava carina

Meni ne znači puno kada neko donese predmet koji je iskopao. Ja odmah pomislim šta je uništio da bi došao do njega. Bukvalno ojadiše gotovo sve, od Vranja do Subotice. Istočna Srbija je interesantna, a na jugu deo oko Vranja. Problem je što policija ne prepoznaje ovo krivično delo. U poslednjih 7 godina znam da je samo jedna zatvorska kazna izrečena za uništavanje lokaliteta je u Srbiji - kaže Crnobrnja.

On već 3 godina sa Ministarstvom kulture radi kampanju o značaju arheološkog nasleđa, a nada se da će ovakvih zaplena biti što više, kao i da će se stvoriti sistem po kojem će policija i sudovi na lokalu bolje raditi svoj posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: