Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 28. 2. 2019.

| Hronika

Republičko tužilaštvo preispituje odluke niškog u slučaju "Južnih vesti"

Autor:S. M.Izvor:Insajder, Južne vesti
pretnja
Za tužilaštvo nije pretnja; foto: printscreen

Odluka niških tužilaštava da komentar na Fejsbuku Južnih vesti upućen novinarima da “paze kad prelaze ulicu da ne bi bilo tras, tras, bum”, nije pretnja, biće preispitana, najavljuje zamenik republičkog javnog tužioca i član Radne grupe za bezbednost novinara Branko Stamenković i kaže da su, ukoliko se utvrde propusti, moguće sankcije i za tužioce.

Nakon odluke Osnovnog, a potom i Višeg javnog tužilaštva u Nišu da oslobode odgovornosti 67-godišnjeg Radoslava Milanovića jer nije pretio, već “izražavao stav”, u Insajder debati Stamenković je istakao da će slučaj biti preispatan.

Reći ću vam da su odluke nižih javnih tužilaštva trenutno u ispitivanju, tako da ćemo videti šta je u okviru zakona bilo urađeno i da li postoji mogućnost i za donošenje drugačije odluke - najavio je tužilac Stamenković.

Dodaje i da će, ukoliko se utvrdi da su radili van propisa, zamenici javnih tužilaštava iz Niša snositi odgovornost.

Ako je bila namera koja je neprofesionalna, javno tužilaštvo ima svoje disciplinske organe koji o tome odlučuju i ti organi apsolutno će doneti odgovarajuću sankciju. Nije tačno da javni tužioci i na tom nivou ne mogu biti oni koji će trpeti određenu vrstu sankcije. Profesionalno, ne daj Bože nekome od javnih tužilaca da je izvršio neko krivično deo, onda će on biti suočen sa krivičnim gonjenjem bez pardona - rekao je Stamenković.

Podsetimo, decembra 2017. Milovanović je na Fejsbuku napisao komentar:

"JUZNE VESTI su anti srpske ,placenicke profasisticke i Bugarske . PO SRBIJI PLJUJU A STO JACE VREDJAJU I VLADU TO SVE VISE NOVCA DOBIJAJU OD ZAPADA I SOROSA, ... PAZITESE KAD PRELAZITE ULICU ha ha ha,(mozda ne prepoznajete boje na semafor) tras,tras,bum bum,tras…",

Nakon što su novinari prijavili ovu pretnju, policija je veoma brzo locirala autora poruke, zaplenila računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Međutim, godinu dana kasnije zamenica Osnovnog javnog tužilaštva Milica Jovović odbacila je prijavu protiv njega, iako niko iz redakcije nije ni saslušan. I zamenica Višeg javnog tužilaštva Aleksandra Šošević smatrala je da nema elemenata za krivično gonjenje, pa je prijavu takođe odbacila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Nesic

    19:27 // 28. 2. 2019.

    Нека раде шта треба!
    Али..
    Закона има у нишком судству а да ли и правде?

    • Ljubica

      12:26 // 1. 3. 2019.

      Nema. Nisko sudstvo ne zna znacenje reci PRAVDA. Da mogu, sve sudije bih na pusto ostrvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: