Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:56, 21. 10. 2020.

| Hronika

Ročište pred završnu reč na suđenju Babićevom vozaču - saslušani svedoci, ali se iskazi nisu poklapali

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
udes
Na suđenju svedočili radnici napčlatne rampe i policajac; foto: A. Kostić

O položaju u kom je u autu Koridora Srbije bio direktor ovog preduzeća Zoran Babić nakon nesreće na naplatnoj rampi “Doljevac” u kojoj je stradala 51-godišnja žena i magli koja je uticala na vidljivost na putu toga dana, najviše se govorilo na današnjem suđenju pred davanje završne reči u procesu koji se pred niškim sudom vodi protiv Dejana Stanojevića, Babićevog vozača. Svedočili su radnica i radnik naplatne rampe i policajac koji je o nesreći sačinio službenu belešku.

Na početku saslušanja koje je trajalo skoro 4 sata adnica naplatne rampe svedočila je da je vozača “škode” u kom je bio Babić videla kako nekoliko minuta posle udesa otvara vrata i izlazi iz automobila.

Opisala ga je kao “crnoputog muškarca u crnoj jakni” i potvrdila da odgovara konstituciji okrivljenog Stanojevića koji je bio u sudnici, a koji je za tu priliku skinuo masku. Ko je bio na zadnjem i na suvozačkom sedištu u autu kome nije prilazila, kako je rekla, nije videla.

Za razilku od koleginice, drugi radnik naplatne rampe koji je svedočio, prišao je automobilu u kome je bila 51-godišnja žena koja je u udesu stradala i automobilu u kome je bio direktor Koridora Srbije.

Svedočio je da je u prvom automobilu video samo vozača i suvozača, pitao ih da li su dobro i delovalo mu je da nemaju ozbiljnije povrede, te da su bili u stanju šoka.

U drugom automobilu, kako kaže, vozač je rukom pridržavao drugog čoveka čija glava je bila prislonjena na kontrolnu tablu, a noga zaglavljena ispod zadnjeg sedišta iza suvozača.

Nakon što je svedočio njen kolega, radnica naplatne rampe koja je prva dala iskaz, iako je najpre tvrdila da je videla vozača kako izlazi iz automobila i opisala njegovu odeću, iskaz je promenila jer je, kako je objasnila, “nešto pomešala” te izjavila da nije videla vozača kako napušta automobil, a da joj je možda neko od prisutnih rekao da je čovek kog je opisala upravljao autom.

Treći svedok koji je danas saslušan, policajac koji je sačinio službenu belešku o nesreći, rekao je da je sa kolegom u auto-patroli putovao od naplatne rampe NAIS do mesta nesreće. Svedočio je o položaju u kome je Zoran Babić bio kada mu je prišao nakon nesreće, tvrdio je da je bio leđima naslonjen na šoveršajbnu, a da mu je glava bila pored volana automobila, te da mu je noga bila zaglavljena između stuba koji razdvaja prednja i zadnja vrata automobila i gornjeg dela suvozačevog sedišta.

Advokat oštećene porodivce ukazao je da se njegov iskaz ne poklapa sa položajem koji je prethodno opisao radnik naplatne rampe. Na nepoklapanja ukazuje i kada je reč o vidljivosti na putu.

Radnici su tvrdili da su na naplatnoj rampi mogli da vide vozila na oko 100 metra, dok je policajac, koji je kasnije došao na mesto nesreće, svedočio da je magla bila gušća i da je zbog toga vidljivost bila 20 metara.

Ono što smo videli su konstatacije koje su potpuno kontradiktorne, a onaj što je morao da bude tačan, a to je predstavnik policije je promašio sve što može da promaši i dao iskaz u potpunosti koji ide u prilog okrivljenog. Ovo ide u pravcu nesumnjivo osuđujuće presude. Videli smo danas da svedok ne prepoznaje okrivljenog kao vozača, on kaže “ne vidim da je vozač u sudnici”. Mi isto mislimo da vozač nije bio u sudnici danas - kaže advokat Prelević. Advokat Bozo Prelevic Prelević kaže da vozač nije bio na današnjem suđenju; foto: N. M.

Za sledeće ročište koje je zakazano za 23. decembar u 13 sati, traženo je da se pozove policajac koji je fotografisao mesto nesreće, da se dostavi foto-tehnička dokumentacija i da se od nadležnih dobiju informacije u kojim vremenskim periodima je tog dana put oko naplatne rampe zasipan solju.

Nesreća se dogodila 31. januara 2019. godine a da ju je izazvao osumnjičen je Dejan Stanojević, vozač direktora Koridora Srbije Zorana Babića. Stanojeviću je suđenje počelo u novembru 2019. godine, a glavna tema pre i nakon prvog ročišta bio je snimak nesreće, kojeg nije bilo pred sudijom, ali jeste pred predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, kako je sam govorio u javnosti.

Da ni posle 6 zahteva upućenih Putevima Srbije nisu stigli kompletni snimci trenutka udesa i da nedostaje 2 minuta koji daju kontekst celoj nesreći, čulo se na prvom ročištu od tužioca. Kasnije su iz MUP-a naveli da je snimak u koji su imali uvid i koji je dostavljen Tužilaštvu autentičan i da Babić nije vozio.

Podsetimo, Babićev vozač delimično priznaje krivicu, ali kao glavnog krivca za udes vidi vremenske uslove, te se na tome i zasniva čitava odbrana uz zahtev da se veštači i o temperaturi tog dana.

Ovo suđenje ulazi u drugu godinu. Sledeće ročište, poslednja svedočenja i završne reči izneće pred sudijom pred kraj godine, 23. decembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka Mitrovic

    10:28 // 22. 10. 2020.

    Meni je fascinantno kako smo mi kao narod kukavice, iako volimo da se busamo I tvrdimo da imamo slavnu istoriju, bla, bla truc… Ovo je vise nego jasan dokaz da smo kukavice, plasljivci I poltroni jer ako od bar desetak ljudi koji su prisustvovali udesu ni jedan nema hrabrosti da kaze sta je I kako bilo onda dzaba nam svi epovi o Marku Kraljevicu, vidi se nasa hrabost na delu...

    • Gilgames

      12:15 // 22. 10. 2020.

      Svaka cast Luka. Mi smo toliko gordi i toliko nisko pali, da ni Amazon ne moze da nas opere. A kad krenemo da se hvalisemo, pomislice neko ko nas ne poznaje da smo stena. U stvari smo niko i nista.

  • tanka je linija između klupe za svedoka i klupe za osuđenog

    08:54 // 22. 10. 2020.

    pokušavam na osnovu opisa Babićevog položaja da ga smestim na bilo koje sedište u trenutku sudara...

  • penzionerka

    06:14 // 22. 10. 2020.

    Rasomon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: