Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 4. 9. 2021.

| Hronika

Simo Spasić novinaru “Južnih vesti” - "vas treba na kolac, krivo mi je što vama neko od porodice nije ubijen"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
spasic
Spasić u svom izdanju; foto: printscreen

Pretnje koje je Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, uputio novinaru Južnih vesti Aleksandru Stankovu stigle su nakon više meseci uznemiravanja. Slanje na kolac, žaljenje što u porodici nema ubijenih i želja za kupovinom sanduka prijavljeni su policiji, a Više tužilaštvo u Nišu je ovo delo kvalifikovalo kao krivično delo proganjanja.

SMS preteće sadržine Spasić je novinaru poslao u nedelju, 29. avgusta u popodnevnim satima i to nakon što je zbog poruke koju je slao pre toga zamoljen da ne uznemirava novinara.

Ipak, umesto da prestane, Spasić je pripretio.

MA NE SE.I BRE.VAS IZ DOSOVSKE I DJILASOVE BAGRE TREBA NA KOLAC.KO TEBE UZNEMIRAVA? JE...E TE PORUKE,MA TAKO MI JE KRIVO STO SVIMA VAMA NIJE NEKO OD PORODICE UBIJEN ZNALI BI JEZIK SRPSKIH ZRTAVA.OVAKO ZAPAD VAS PLACA DA RUSITE DRZAVU.DA BOG DA DA KO PRIMA PARE OD ZAPADA DA KUPUJE SANDUKE SVOJOJ PORODICI - stoji u poruci Spasića.

Spasić, koji iza sebe ima presudu Višeg suda u Niša zbog silovanja sopstvene žene i incidente sa opozicijom u Beogradu koje su zabeležile i kamere brojnih televizija, novinaru se prvi put javio početkom juna. Sima Spasić Sa gradonačelnicom NIša; foto: Dragana Sotirovski/Fejsbuk

Nekako je došao do mog broja i pozvao me. To je bilo nakon što mu je Grad dodelio kancelariju u centru Niša. Hteo je da gostuje u našoj emisiji. Odluka je bila da ne može zbog presude koju ima, ali on je bio uporan. Ja sam ga uputio na glavnu urednicu i rekao mu da to nije u mojoj nadležnosti, ali on je nastavio da mi šalje poruke i da me zove - kaže Stankov.

U porukama je insistirao na gostovanju i svojoj nevinosti u slučaju u kojem je osuđen. Slao je linkove do pojedinih drugih sajtova, a neki SMS-ovi su bili nejasne sadržine.

ACO IMA LI RAZLIKE IZMEDJU N1 NOVAssDIVIZION DANAS NIN I JUZNIH VESTI? - pisao je Spasić.

Poslednji SMS koji mu je Spasić poslao smatra, kako kaže, pretnjom i zato je i rešio da ga prijavi policiji.

Uznemirio sam se i osećam se ugroženo, posebno imajući u vidu njegovu prošlost i reputaciju. Ne bih želeo da nijedan kolega, a posebno koleginica doživi slično. O vređanju i smeštanju u isti koš sa nekakvim “đilasovcima”, “dosovcima” i “stranim plaćenicima” je izlišno govoriti, jer je to nažalost svakodnevica u javnom diskursu. Posebno je poražavajuće što ličnu tragediju koristi za napad na druge dok se navodno bori za kosovske žrtve za kojima svako od nas ima najveću žal i poštovanje - zaključuje Stankov.

sms Preteća poruka Spasića i nakon što je bio zamoljen da ne uznemiravaUvek je pisao velikim slovima što se smatra vikanjem u digitalnoj komunikaciji, a pre poslednjeg upozorenja, već je bio zamoljen da ne uznemirava novinara jer su i poruke i pozivi stizali često van radnog vremena ili vikendom.

Spasić je slao poruke i zvao i glavnu urednicu Južnih vesti Gordanu Bjeletić koja mu je rekla da u emisiju može neko iz Udruženja ko nije osuđivan, ali on na to nije odgovorio, već je nastavio po svom.

Policija i tužilaštvo uzeli su izjave od novinara i Spasića, a delo je okarakterisano kao krivično delo proganjanja.

Postupak ide svojim tokom. Krivično je delo proganjanje, ali nakon sprovedenih dokaznih radnji postoji i mogućnost prekvalifikacije. Prikupljena su obaveštenja od Sime Spasića i radi se na daljem prikupljanju dokaza nakon čega će isti biti procesuiran - kažu u Tužilaštvu.

Podsetimo, Spasića je, kako piše Nova.rs, policija 2009. godine u Nišu uhapsila nakon što ga je bivša supruga prijavila za silovanje. Viši sud je kasnije osudio Spasića.

Poslednjih godina poznat je po svom megafonu kojim pokušava da ometa akcije opozicionih stranaka zbog čega su se povremeno dešavali i incidenti. Redovan je gost na televizijama koje je Tviter etiketirao da sarađuju sa Vladom Srbije, a nedavno je govorio i u Narodnoj Skupštini na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • GAGI 1968

    17:29 // 7. 9. 2021.

    Uz tvrđavski most, slika i prilika vlasti.
    Nema leka apoteka...

  • Naissus

    20:08 // 5. 9. 2021.

    Ljudi, ne ocekujete valjda da ga osude?? Ako ocekujete, onda ne zasluzujete bolju vlast od ove koju trenutno imate

  • Banjac

    12:24 // 5. 9. 2021.

    Nis Nislijama!Izborimo se da ponovo mozemo da biramo sami svoje predstavnike vlasti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: