Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 19. 7. 2017.

| Hronika

Sindikat policije: Još niko nije odgovarao zbog samoubistva inspektorke iz Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Inspektorka se ubila službenim pištoljem pre 2 godine
Inspektorka se ubila službenim pištoljem pre 2 godine; foto: arhiva JV

Ni posle 2 godine od samoubistva inspektorke Odseka za suzbijanje narkomanije niške policije Anice Mitić, uprkos dokazima, nije pokrenut postupak i njeni šefovi nisu odgovarali zbog mobinga, tvrde u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije. Oni podsećaju da su više puta tražili da se formira posebna komisija za ispitivanje suicida, kao i psihološko-preventivna služba.

Mitićeva se nakon 9 godina rada, podsećaju u Sindikatu, u svojoj 32. godini ubila službenim pištoljem na groblju u Doljevcu.

Iako je pozadina samoubistva Mitićeve bio mobing, o čemu postoje i dokazi, tvrde u Sindikatu, Tužilaštvo ni posle 2 godine nije pokrenulo postupak.

Pored velikog stresa sa kojim se policijski službenici svakodnevno susreću, Anica je od strane svojih neposrednih rukovodilaca trpela mobing, pa je sve to na kraju rezultiralo njenim samoubistvom - pojašnjavaju u Sindikatu.

Ona je u oproštajnom pismu imenovala svoje šefove od kojih je trpela mobing, podsećaju u Sindikatu, u kome je navela da ih je više puta prijavljivala nadležnima. I pored toga, kažu, do danas niko nije osuđen.

U niškoj policiji su pre 2 godine kazali da "samoubistva nemaju veze sa radom u policiji" i da se tretiraju kao lični čin. Na pitanje novinara Južnih vesti šta je urađeno povodom ovog slučaja prethodne 2 godine, u policiji su tražili da se pitanja pošalju mejlom i zasada nema odgovora.


“Niko ne reaguje da spreči uzroke”

U Sindikatu ističu da je problem suicida i mobinga u MUP-u važno pitanje i da treba preventivno raditi na tome da se to otkloni.

Mi smo kao sindikat više puta tražili da se formira posebna komisija za ispitivanje suicida među policijskim službenicima, a isto tako nezavisna i jaka psihološko-preventivna služba, kako bi se izašlo u susret onima koji se teško nose sa problemima koje ovaj posao nosi. Isto tako i bahatosti pojedinih starešina se mora stati na put - kazao je predsednik NPSS Miloš Jelenković.

Međutim, oni smatraju da se na primeru inspektorke iz Niša vidi da ovakvi slučajevi brzo “padaju u zaborav”, jer niko ne reaguje da spreči uzroke.

Jedan od problema je, kažu, što je zakonski to jako loše i površno regulisano, kao i to što neke druge zakonske odredbe policijskim službenicima, pored već stresnog posla, “stvaraju pritisak kome pojedini popuste”.

Podsetimo, nakon samoubistva inspektorke službenim pištoljem pre 2 godine, osim oproštajnog pisma u kome je imenovala šefove od kojih je trpela mobing, u izveštaju u koji su Večernje novosti imale uvid, od nje je traženo da optuži sina zamenika tužioca za trgovinu drogom, što je ona odbila. Tada je, prema saznanjima novinara Južnih vesti, u sklopu istrage smenjeno nekoliko oficira niške policije, međutim tadašnji načelnik Policijske uprave je tvrdio da ne zna ništa o tome. Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata su još tada tražili da šefovi Policijske uprave krivično odgovaraju zbog samoubistva njihove koleginice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mili

    07:23 // 20. 7. 2017.

    kakva je situacija u drugim javnim preduzecima i institucijama, kakve su to sve moci dobili politicki sefovi, treba li jos nesto da se desi, sindikati -budite sindikati a ne politicka organizacija

  • zbogom pameti ako si ikada to i bila

    16:35 // 19. 7. 2017.

    "samoubistva nemaju veze sa radom u policiji", jaka tvrdnja nema šta, ali nije aksiom pa da ne morate da je dokazujete..

    U konkretnom slučaju, vaše ćutanje je indikativno, ili u najbolju ruku zabrinjavajuće..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: