Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 6. 11. 2018.

| Hronika

Širi se požar na Svrljiškim planinama [video]

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Vatra se širi planinom
Vatra se širi planinom; foto: A. K.

Vatra koja je u nedelju zahvatila nisko rastinje i travu na delu Svrljiških planina i dalje gori, a na terenu je veliki broj vatrogasaca iz Niša i Pirota koji pokušavaju da lokalizuju požar.

Nakon što su se dim i vatra najpre videli iznad belopalanačkih sela Dolac i Krupac, juče se požar proširio i na deo planine u Opštini Svrljig i kako nezvanično saznajemo sada bukti iznad sela Gulijan i Crnojevica.

U Sektoru za vanredne situacije u Pirotu nisu mogli da nam pruže informacije o površini koja je pod vatrom i koliko je vatrogasaca angažovana na gašenju jer se načelnik Miljan Pančić sa svojom vatrogasnom ekipom upravo nalazi na terenu Svrljiških planina gde pokušavaju da ugase vatru.

Kako nezvanično saznajemo, zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra gašenje je otežano, a kao i slučaju požara na Suvoj planini, vatrogasci moraju pešice da dođu do vatre i da naprtnjačama gase vatru. U tome im pomažu i radnici JP Srbijašume.

To je i potvrdio načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović koji kaže je trenutno angažovano 29 vatrogasaca sa 11 vozila, a u pomoć im je stigao i specijalni helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara.

U toku je intervencija, ovo je treći dan kako gasimo požar. Trenutno imamo požar i na belopalanačkoj i svrljiškoj strani, a najviše gori nisko rastinje, žbunje, a malim delom vatra je ušla u šumu. Ono što je važno da je požar daleko od kuća, tako da nema ugroženih objekata i stanovništva. Zahvaćeno je više od 100 hektara površine. Nakon izviđanja terena helikopterom Gazela, specijalni helikopter MUP-a Srbije počeo je akciju gašenja požara - kaže Mitrović.

Helikopter je angažovan na nepristupačnim mestima, a načelnik dodaje, da vatrogasci pešače i do 2 sata da bi stigli do pojedinih lokacija koja su zahvaćena požarom, te je to jedan od razloga zašto intervencija dugo traje.

*Tekst je neznatno izmenjen nakon izjave načelnika Uprave za vanredne situacije.

Požar zahvatio Svrljiške planine

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: