Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 21. 7. 2021.

| Hronika

Slučaj programera iz Niša stigao do Strazbura: Evropski sud naložio da se zastane sa izručenjem Americi

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
haker
Uključio se i Evropski sud iz Strazbura; foto: flicker.com/Dennis Skley

Sa kakvim će uslovima biti suočeni nakon izručenja, kolika će im tamo biti kazna, da li će imati pravo na pomilovanje i druge stvari upitao je srpsko pravosuđe, kako kaže advokat Milan Petrović, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a u vezi sa izručenjem Americi 10 osoba iz Niša optuženih za digitalnu prevaru. On kaže da je naloženo da se sa procesom zastane do 16. avgusta dok Evropski sud ne donese konačnu odluku.

Nakon poslednje odluke Apelacionog suda ostalo je još samo mišljenje ministarke pravde Srbije da će 10 osoba iz Niša koje se terete za internet prevaru biti izručene u državu nad čijim građanima su prevare i počinjene.

Njihovi advokati, među kojima je i Petrović, odmah nakon rešenja Apelacionog suda pisali su Evropskom sudu koji je brzo reagovao i zatražio od srpskog pravosuđa da odgovori na određena pitanja.

Sud u Strazburu je doneo meru kojom je naložio državi Srbiji da zastane sa ekstradicijom naših građana zbog ozbiljne opasnosti da bi izručenjem njima bila povređena ljudska prava. Sud je odreagovao u hitnom postupku smatrajući da je Srbija u obavezi da odgovori na nekoliko bitnih pitanja, pre svega, u pogledu kazne. Da li će njima u SAD biti izrečene zatvorske kazne koje s obzirom na njihovu starost predstavljaju doživotnu kaznu zatvora. Da li će oni imati prava na pomilovanje, sa kakvim će oni zatvorskim uslovima biti suočeni u SAD, posebno u pogledu covid 19 - kaže Petrović.

Advokat podseća da njima u Americi preti i doživotna kazna zatvora, a za to delo u Srbiji je propisana maksimalna kazna do 10 godina.

Rokovi su takvi, pojašnjava Petrović, da država Srbija ima rok do 30. jula da odgovori na dopis iz Strazubra, a Evropski sud će svoju konačnu odluku doneti 16. avgusta. Do tada sasvim sigurno izručenja neće biti.

Medijima se javila Ksenija Faje Krstić, Filipinka i supruga jednog od uhapšenih, koja je takođe bila privedena u akciji srpske policije i FBI pre godinu dana. Piše da oni nisu hakeri, da zajedno sa suprugom imaju ukupno sedmoro dece i bebu koja se rodila nakon sprovedene policijske akcije i dok joj je suprug bio u zatvoru.

Podsetimo, grupa mladića i pomenuta trudnica, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula prošle godine.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Za uhapšene se od početka tražilo izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    15:49 // 24. 7. 2021.

    Vi se smejete a njima i dalje radi maining na Paliluli.

    • Trta

      16:42 // 25. 7. 2021.

      Pa napisi gde je sta ovako znaci komentarisanje. Samo pametujete.

      Ajde precizno, gde su masine?

  • Dexter

    13:52 // 22. 7. 2021.

    Ovo nema veze sa uslovima na suđenju ili u zatvoru. Reč je o pitanju da li će kolonija domorodaca svoje građane pokorno isporučiti svom kolonijalnom gospodaru da sa njima radi šta hoće, ili ćemo se pokazati kao nezavisna država koja je čak otkrila i pravosuđe. Te iste SAD nas decenijama pritiskaju oko braće Bitići. Možda je ovo trenutak da dokažemo da ako i jesmo zaostali, nismo baš kanibali.

    • Vojce

      17:34 // 22. 7. 2021.

      Dokazivacete se i pokazivacete se u prigodnijim slucajevima. Ovo je slucaj ciste pevare i lopovluka. Amerikanci traze izrucenje ovih djuvegija po srpskom zakonu i zajednickom SR-USA sporazumu. Vragolani su se lazno predstavljali, ubedjivali klijente kako ce s placenih 5 USD po Bitcoin2 vrednost skociti na 300 USD. Amerikanac Sigal je vec opatio sa 300 000 USD samo sto je reklamirao taj lopovluk.

  • Дракче Тормак

    11:23 // 22. 7. 2021.

    Каубоји рекетирају, како у својој држави тако и широм света. Боли њих она ствар за преварене грамзиве грађане, но вероватно ,,страдао" неки њихов Мишко и Богољубче, а и да омрсе своје брке.
    Зашто не испоручише Миладина Ковачевића, но и ад хок потврда из козулата да збрише из САД, а уз то још као милион долара ( а можда и више)? А да, он нечије синче, а ова деца као да ничија, са буњишта,...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: