Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 13. 9. 2018.

| Hronika

Solarno drveće u Nišu na meti vandala - "zaštićeno" kamerama koje ničemu ne služe

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
solarno drvo
Zašto su ugrađene kamere, ako ne služe svrsi?; foto: S. M.

Premda su za obezbeđivanje solarnog drveća za punjenje pametnih telefona postavljenog širom Niša tenderom bile predviđene HD kamere sa noćnim modom i senzorima za zvuk i pokret, siledžije koje često uništavaju drveće, kako kaže predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić, ne mogu da budu identifikovane jer su "kamere loše rezolucije" i ne pokrivaju dovoljan prostor.

Rečima "momci sa kapuljačama na glavama koji prstima čeprkaju po kablovima", predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić opisuje vandale, koji, kako kaže, tokom noći čupaju žice solarnog drveća za punjenje pametnih telefona, "ajfona" i laptopova. To se događa praktično otkad je prvo solarno stablo "zasađeno", septembra 2017. godine. Trenutno je pokvareno 7 drveta, ali dosad nijedan počinilac nije uhvaćen.

Kocić kaže da je to zbog toga što se sa snimaka video-nadzora ugrađenog na svakom solarnom drvetu, ne može utvrditi identitet prestupnika. Kao glavni razlog za to prvi čovek Opštine Medijana navodi nisku rezoluciju kamera i loš kvalitet zbog uštede struje, kao i nepovoljan ugao snimanja. Kaže i da su kamere ugrađene "pro forme" da bi odvratile vandale, ali da to očito nije urodilo plodom.

Kamere snimaju isključivo solarno drvo, a kako ona sama proizvode struju, znači ne troše električnu energiju već su samoodrživa. Dakle, ne stvaraju nikakve dodatne troškove. Kamere zbog toga ne mogu da budu visokih kapaciteta, jer to zahteva struju od 220 v - navodi Kocić.

tender Detalj iz tenderske dokumentacije koji se odnosi na kamere solarnog drvećaMeđutim, tenderskom dokumentacijom za nabavku solarnog drveća, kao jedna od obaveznih stavki bilo je navedeno da kamere moraju da budu visoke rezolucije, sa ugrađenim senzorom pokreta i noćnim modom.

Razvodna kutija treba da sadrži i fiksiranu DVR kameru HD rezolucije sa senzorom pokreta zajedno sa SD memorijskom karticom kapaciteta 8GB. Kamera mora da ima svoju bateriju kako bi u sistemu aktiviranja na pokret mogla snimati i do 3 dana bez ikakvog dodatnog izvora napajanja. Specifikacije DVR kamere: Ugao kamere: 140°, rezolucija videa: 1280*720, infrared night vision, napajanje 5VDC/1A - navodi se u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke.

Podsetimo, solarna drva "nikla" su širom Niša nakon što su 2 tendera raspisana krajem 2017. i početkom 2018. godine. Prvih 7 drveta po ceni od oko milion dinara kupljena su septembra 2017. na osnovu "naštelovane" javne nabavke od firme Electronic lab čije se ime pojavilo u dokumentaciji.

Međutim, Kocić se tada ogradio od odgovornosti, tvrdeći da se u tenderskoj dokumentaciji unapred našlo ime firme Electronic Lab koja je osnovana samo dan pre raspisivanja tendera, isključivo zbog "greške službenice koja se bavi javnim nabavkama". Zbog toga je službenicu koja je pisala tender kaznio smanjenjem plate od 20 %.

Inače, Kocić kaže da je i pisanje Južnih vesti o nameštenom tenderu potencijalni motiv nasilnicima da uništavaju solarno drveće.


Opština nije prijavljivala vandalizam policiji

nebojsa kocic Kocić kaže da solarno drvo služi da bi ga ljudi koristili za svoje potrebe, potpuno besplatno, a ne da se izdvajaju sredstva za njegovo čuvanje, snimanje i reparaciju usled namernog kidanja i demoliranja; foto: Vanja KeserPredsednik Opštine Kocić navodi da dosad nema nijednu formalnu prijavu policiji, ali da ih je o vandalima koji uništavaju solarno drveće izveštavao usmeno. Kaže da nije podnosio prijavu zbog toga što se nadao da će građani odustati od uništavanja javne imovine.

Uvek sam se nadao da će odustati od toga. I svaki put kažem sad ću da prijavim i to ne uradim, jer se nadam da će oni sami da odustanu. A voleo bih da policija uhvati počinioce i da njhov identitet bude javno objavljen, da Nišlije vide ko im uništava imovinu - ističe Kocić.

Međutim, da li je policija reagovala po službenoj dužnosti, zasad ostaje nepoznato javnosti, jer u Policijskoj upravi se 24 sata ne javljaju na telefon novinara Južnih vesti.


Kocić: "Rešenje je umrežavanje kamera"

Nameran da identifikuje vandale, Kocić predlaže da se kamere sa solarnog drveća upare sa onima na ugostiteljskim objektima širom Niša.

Jedino rešenje je da se kamere sa solarnog drveta upare sa kamerama koje već postoje na objektima u neposrednoj blizini kako bi što veći ugao snimanja bio obuhvaćen njima - navodi Kocić.

On kaže da je to već učinjeno kod Osnovne škole "Učitelj Tasa" na Paliluli i da je to urodilo plodom, jer to solarno drvo za punjenje mobilnih naprava niko ne dira.

Inače, Kocić ističe da pokvareno solarno drveće popravlja o sopstvenom trošku vlasnik firme koja ih je i pravila.


Ko kontroliše video-nadzor?

Ključ metalne kutije u kojoj se nalazi kamera, prema tenderskoj dokumentaciji, "može imati samo ovlašćeno lice zbog intervencije na komponentama ili radi uzimanja snimka sa kamere".

Premda je Kocić prvobitno novinarima rekao da je policija ta koja pristupa i pregledava video-nadzor, jer u Opštini "nisu vični tome", sada kaže da su za to zaduženi upravo službenici Medijane.

Video-nadzor pregledavaju IT-jevac, koji je, prema inspekcijskom izveštaju, ove godine potpisao ugovoro o privremeno povremenom radu u Medijani Stefan Mitić, kao i stalnozaposleni službenik Svetislav Pantić, koji inače radi na opštinskim projektima.

Pantić je, prema saopštenju Opštine, označen kao "lice zaduženo za kamere".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    05:49 // 14. 9. 2018.

    Sve skupa -sramota svih nas!
    Na klupicama sede "gradjani" da se popricaju i oni koji ih koriste da bi doruckovali.

  • Posmatrac

    18:12 // 13. 9. 2018.

    Ponovicu: Majko mila, kakvi DILETANTI upravljaju ovim gradom......

    • Poverenistvo

      22:18 // 14. 9. 2018.

      Grešite. DiIetanti smo svi mi. Oni su NAPREDNI!
      Čovek bez blama reče da je potrebno napajanje od 220V, a tehnička dokumentacija predviđa 5VDC/1A  

  • Mara

    15:55 // 13. 9. 2018.

    Staviti Sasu Markisica da dežurna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: