Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 12. 2. 2021.

| Hronika

Sprečeno krijumčarenje 300 antičkih novčića iz rimskog doba u pošiljci za Ameriku

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
antički novac
Utvrđeno da su kovanice sveže iskopane; foto: Uprava carine;

Numizmatičku zbirku antičkih kovanica, koja je bila adresirana na primaoca u Americi, carinici su otkrili 2. februara na ispostavi Pošta Niš i osujetili taj pokušaj krijumčarenja, saopštavaju iz Uprave carine.

Carinici su umesto 2.000 komada metalne galanterije, koliko je bilo deklarisano da sadrži pošiljka iz Niša, pronašli 300 antičkih novčića, na kojima su bili vidljivi tragovi zemlje i peska, što je ukazivalo na to da su verovatno nedavno iskopani, navode iz Carine. antički novac Zbirku najpre pregledao niški muzej, a dalju ekspertizu daće Muzej u Beogradu; foto: Uprava carine;

Pojašnjavaju da je Narodni muzej u Nišu, nakon toga, radio na utvrđivanju autentičnosti porekla i vrednosti metalnih kovanica.

Nakon preliminarnog pregleda od strane stručnjaka potvrđeno je da se radi o arheološkom, odnosno numizmatičkom materijalu, najverovatnije iz rimskog perioda, zahvaćenom patinom i zemljom, čiji stepen očuvanosti varira, pa mu je pre dalje stručne procene i atribucije neophodna konzervacija - dodaju iz Uprave Carine.

Zato će konačnu ekspertizu numizmatičke zbirke, nakon predložene konzervacije, dati Narodni muzej u Beogradu, kažu iz Carine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Major Stefanović

    16:47 // 13. 2. 2021.

    Kad su u pitanju kriminalne radnje, sa kulturnim dobrima, treba biti veoma obazriv. Muzej u Nišu je postupio vrlo profesionalno, u skladu sa Zakonom.

  • Konsultacija

    13:05 // 13. 2. 2021.

    Neozbiljno je da u svim oblastima nauke, kulture i života postoji jedna i jedina krovna institucija. Kolegijalnost i medjusobno uvažavanje mora da postoji. Konsultacija da, ukoliko za tim postoji potreba, ali ne centralizacija znanja i pameti.

  • bidza

    12:49 // 13. 2. 2021.

    Ovakve novcice ima svuda po Nisu u yemlji na dubini od oko 80 cm !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: