Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 9. 9. 2016.

| Hronika

Stanarke iz zgrade u požaru spasavale i komšije

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
požar
Potpuno je izgorelo 5 stanova, ali moraju da se isele svi; foto: N. S.

U požaru u kom je izgorela "Kartonska zgrada" u Nišu, srećom, nema nastradalih. Dok komšije i dva dana nakon požara komentarišu da su vatrogasci bili neorganizovani, zbog čega su se i sami uključili u spasavanje dve stanarke, u Sektoru za vanredne situacije kažu da su neki građani "otežavali intervenciju".

Nedugo nakon što se vatra u Ulici Rasadnik na Paliluli oko 23:35 rasplamsala, podstanarka, 19-godišnja studentkinja iz Prilužja Aleksandra Stanojević morala je da se spasi skokom sa prozora stana drugog sprata. 


"Bolje je bilo da polomim noge nego da izgorim"

Nakon što je pokušala da iščupa zavesu da bi se preko nje spustila, Aleksandra je osetila jaku toplotu na rukama i leđima. Kaže da je bilo bolje i da polomi nogu nego da dopusti da živa izgori.

Već sam visila na prozoru kada su vatrogasci došli. Vikala sam i vrištala da požure. Rekli su mi da sačekam merdevine, međutim, držala sam se za onaj lim od prozora i više nisam mogla. Rekla sam da ću da padnem, ne zato što želim, nego zato što ne mogu da se držim - priča Aleksandra koja je još oporavlja od šoka.

Zatim su, kako priča, vatrogasci iščupali žice koje su se nalazile ispod nje da se u slučaju pada ne bi više povredila. I dalje je slušala savete da ne skače, ali je već bila iznemogla.

Onda su neki muškarci, stanari, rekli: Polako, pokušaćemo da te pridržimo. Pustila sam se, a oni mi rukama ublažili pad. Bila sam svesna svakog trenutka, malo su me pridržali, ali udarila sam glavom o beton i pala na leđa - kaže Aleksandra.

Nada se da će ogrebotine, otoci, modrice i šok brzo proći i zahvaljuje komšijama koji su je ohrabrili da se spasi.


Drama pod prozorom žene na potkrovlju

Još dramatičnije je bilo spasavanje starije žene koja je ostala zarobljena u stanu na potkrovlju. Pošto se komšijama, koji su sa strepnjom gledali šta se dešava, činilo da je akcija vatrogasaca neorganizovana, neki od njih su preuzeli inicijativu. Ivan Rajić iz komšiluka i student Srđan Mitrović bili su ti koji su se popeli na drugi sprat, baš ispod stana u kom se nalazila žena.

Odatle smo sa prozora nagore usmerili treći deo merdevina. Jedan stariji vatrogasac je krenuo da se penje uz njih, i to na poverenje. Ja sam ga držao iznutra i ubeđivao ga da sigurno neću pustiti. Popeo se, svaka mu čast - priča Ivan.

Za to vreme dole na zemlji druge merdevine je pridržavalo desetak ljudi, svi mokri i u blatu od šmrka, a vatrogasac je bio taj koji se popeo do žene i pomogao da je zatim, posle akcije od najmanje pola sata i u situaciji kada se sa zemlje videlo da ona gubi stabilnost, prebace na kran. Zadobila se samo opekotine.

Kada sad promislim, sve je to bilo nebezbedno. Niko nije bio osiguran, vezan... Izgledalo je da smo u jednom trenutku mi, a ne vatrogasci, koordinirali akcijom, vikali gde da gase, gde je najveća vatra. Možda smo bili slobodniji jer smo civili i ne znamo pravila, ali nismo smeli više da čekamo - priča Rajić

Kretanje dizalice sa kranom, što nam je rečeno i u Sektoru za vanredne situacije, znatno je otežavalo drvo koje se proteže uz sam zid zgrade, ali i zemljana podloga zbog koje vatrogasno vozilo nije smelo na nju.

Kako se videlo na licu mesta, žena je spasena skoro u poslednji čas. Vatra se odmah nakon toga još rasplamsala, a nekoliko minuta nije bila gašena jer se, kažu očevici, čekalo vozilo sa vodom.  



"Zapaljivi materijali, građani i nedostatak hidranta otežali akciju"

Još tokom gašenja požara građani su se žalili na "neorganizovanost" vatrogasaca, za šta navode niz primera.

Kao da nisu znali da koriste opremu, a međusobna komunikacija im je bila očajna. Svako je vukao na svoju stranu. Pa merdevine sa kamiona bar 5 minuta nisu mogli da skinu jer su im se zaglavile - pričaju građani.

povredjen-vatrogasac-NS Dva vatrogasca imala posledice toplotnog udara; foto: N. S. Ali dok komšije na Paliluli jedni drugima zahvaljuju i čestitaju na požrtvovanosti pokazanoj te noći, iz Sektora za vanredne situacije MUP-a odgovaraju da u kritičnim situacijama samoinicijativno učešće građana i nije baš od pomoći.

Tokom gašenja požara pored zgrade nalazili su se građani koji su otežavali rad na intervenciji - kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Kako dodaju, zbog toga što je zgrada od čelične konstrukcije, a plafon i zidovi su ispunjeni vrlo zapaljivom ivericom i presovanom travom vatra se ekstremno brzo širila.

Betonske su samo stepenice i suturen. Gorele su ne samo stvari u stanovima, već i noseći zidovi i tavanice, što je znatno otežalo akciju spasavanja lica i gašenja požara - kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Vatrogascima je problem predstavljala i nemogućnost postavljanja hidrantske platforme zbog malog rasopoloživog prostora, zemljanog terena i drveta pored zgrade.


Vatrogasac propao kroz pod

Iz Sektora naglašavaju da je, zbog zapaljivih materijala od kojih je zgrada sagrađena i brzine širenja požara, svaki ulazak u zgradu predstavljao veliki rizik.

Jedan od vatrogasaca propao je kroz pod sa sprata na sprat, ali se srećom nije povredio - kažu u Sektoru.

zgrada-JV Cela zgrada je sada nebezbedna; foto: JVU odgovoru Južnim vestima se dodaje da su u gašenju vatre učestvovali svi raspoloživi vatrogasci - 18 vatrogasaca i sva vatrogasna vozila, uz dve cisterne JKP Medijana zato što hidrantska mreža u zapaljenoj i susednoj zgradi nije radila, ili je pritisak u njoj bio slab.

I pored svih problema, požar je lokalizovan dva sata posle izbijanja, posle čega je nastavljeno "dogašivanje" i dežurstvo. Izgorelo je 5 stanova, ali je građevinska inspekcija procenila da je cela zgrada nebezbedna i predloženo je da se svi isele.

Osim dve stanarke, lakše su povređena i dvojica vatrogasaca, ali "bez posledica po zdravlje". 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • TOP

    18:54 // 10. 9. 2016.

    Tog momka koji se tako humano, nesebicno i hrabro poneo u ovoj ekstremnoj situaciji treba pronaci podhitno i ponuditi mu radno mesto vatrogasca. Test je polozio pred ocima sugradjana i cele Srbije.

  • braca

    17:19 // 10. 9. 2016.

    Svaka cast Vatrogascima, svaka cast Komsijama! Medjusobno upiranje prstima je nesto poslednje sto sad treba, svako je dao sve od sebe! Meni kad se zapalio auto u dvoristu zgrade, komsija sa II sprata koji ima pp aparat u stanu je samo gledao kroz prozor, a vatrogasci dosli i ugasili. Ljudi ne dajte da vam svakakvi rade oko struje/plina u kuci/kolima i pazite se sami, jer niko ne pazi na vas!

    • J Rick

      22:06 // 10. 9. 2016.

      Auto moze u toj situaciji da eksplodira . Zbog cega bi neko rizikovao svoj zivot za tvoj auto ?

    • braca

      15:46 // 11. 9. 2016.

      Upravo o ovakvom sebičluku i samoživljenju i pričam. Nije mogao da do ulaza da donese pp aparat i ode u bezbedno?

  • Ocevidac

    12:47 // 10. 9. 2016.

    Apelujem i molim vas da pronadjete i spomenete dečka koji je bio u crnom šorcu i crnoj majici i baku celo vreme štitio od šmrka i vatre. On je prvi došao do nje i bio sa njom. Dečko se nalazio na vrhu merdevina. Kada su vatrogasci dosli on se sklonio. Ne znam kako se zove. Mislim da je komšija sa Palilule. Sve komšije su ga videle ali niko da ga spomene

    • Kauboj91

      17:34 // 10. 9. 2016.

      Ne znam kako njega nisu spomenuli kad on svo vreme bio na vrhu sa bakom i stitio je od vatre. Decko se zove Stefan Markovic, student prava.Vatrogasci su toliko delovali ocajno, neorganizovano, nespretno, nezainteresovano i sporo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: