Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:27, 17. 4. 2019.

| Hronika

Stanovi za bezbednjake u plamenu i korupciji

Autor:V. M. i M. T.Izvor:Južne vesti
Stanovi za bezbednjake
Projekat prate hapšenja zbog korupcijei paljenje voznog parka; foto: I.M.

Za državni projekat koji je podrazumevao izgradnju jeftinih stanova za ljude koji rade u organima bezbednosti, a deo njih trebalo bi da bude izgrađen i u Vranju, Vlada Srbije 2018. godine raspisala je tender i izabrala izvođače. Od tog dana desilo se mnogo toga, ali ne u korist izgradnje već suprotno - osporavanje tendera, hapšenja zbog korupcije i na kraju paljenje voznog parka privatne građevinske firme.

Nakon odluke o izgradnji stanova, krajem januara ove godine posao državne stanogradnje dobio je Milenijum tim, firma koja je poznata po tome što je rušila objekte u Savamali. Oni su zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi počeli sa radovima na izgradnji stanova. Nakon samo dva meseca uhapšen je vlasnik vranjskog preduzeća Vodogradnja zbog sumnje da je za dobijanje posla planirao da plati 20.000 evra rukovodiocima Saobraćajnog instituta i direktoru beogradskog ogranka turske firme koja je izvođač radova.

Taj posao posle njih nedavno je preuzela firma 5D iz Vranja čiji su vozni park pre dva dana zapalili i gotovo kompletno uništili maskirani i naoružani napadači.

Sin vlasnika firme "5D" Dalibor Ugrčić kaže da oni pošteno rade svoj posao, da učestvuju na tenderima i da i dalje čekaju odgovore da se sve razreši. Sumnja na konkurenciju i pretpostavlja da je njihovo preuzimanje posla nekome zasmetalo.

Dobili smo posao za isporuku betona za izgradnju stanova za snage bezbednosti pošteno i na tenderu kao podizvođači, a ovo što se stalno dešava u poslednje vreme izgleda kao da živimo u Brazilu, a ne u Vranju - kaže Ugrčić.


Nije prvo paljenje mašina na jugu Srbije

Iz vranjske policije nisu mogli da potvrde da li je ovo paljenje u vezi sa onim koje se u Vranjskoj Banji dogodilo avgusta prošle godine.

Tada je na parkingu Vodovoda zapaljena građevinska mašina firme Sabo Belča, koja je bila angažovana na izgradnji puteva.

Ni taj slučaj nije rešen, a u vranjskoj policiji za Južne vesti rekli su da se za počiniocem ili počiniocima još traga.


Građevinska struka: Uobičajena slika

Goran Rodić, potpredsenik Građevinske komore Srbije kaže da pored toga što se kontroliše glavni izvođač mora da se prati i ko su saradnici glavnog izvođača kako ne bi dolazilo do produžavanja roka, nekvalitetno izvedenih radova i raznih nezakonitih radnji.

To što se turska firma i ovi naši podizvođači biju dole da bi došli do posla nije usamljen slučaj toga ima po celoj Srbiji, i tu ima svašta, izvrću kamione, tuku se, prete - kaže Rodić.

On dodaje i da privatizacija negativno utiče na celu situaciju u građevinarstvu.

Ta nakaradna privatizacija koja je izvršena u građevinarstvu tek će debelo da nas košta, ovo što se danas pojavljuje za stanove tako će sutra oko puteva i oko svega, tako da u ovom slučaju mora brzo da se reaguje i oni koji se uhvate debelo da se kazne - zaključuje Rodić.

Podsetimo, ovu državnu stanogradnju krajem 2017. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio za proleće 2018. godine, a sličan model izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti Vučić je najavljivao i 2013. godine.

Izgradnja nije počela ni krajem avgusta prošle godine kako je ministarka Zorana Mihajlović najavljivala, već tek februara ove godine. Pored Vranja na jugu će se graditi i u NIšu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.z

    22:18 // 17. 4. 2019.

    Ovo je dokaz gde zivimo jer ovde za svaki posao treba "veza", "jaka ledja", "tal" zbog cega se bojim da i kad ovi odu nista se nece promeniti u mentalitetu i psihologiji ovog naroda kojeg ce samo zajahati isti ili drugi tajkuni, mafijasi, politicki mocnici.

  • nislliski mohikanac

    18:47 // 17. 4. 2019.

    ceo projekat je I smisljen da njihovi rade a zajedno dele.sta fali projektu da kome treba nadje stan,I drzava plati 70% od cene koja ne moze biti veca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: