Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 24. 10. 2018.

| Hronika

Suđenje Kačaru: Radio po nalogu Bulatovića, "za dobrobit Nišlija"

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
branislav kačar
Kačar telefono rekao Jankoviću: "Nemoj da ovo radiš. Imaću posledice. Priča s vrha"; foto: Vanja Keser

Iako je u Osnovnom javnom tužilaštvu niški većnik za omladinu i sport Branislav Kačar tvrdio da se ne seća telefonskih razgovora sa šefom Službe za zajedničke poslove Acom Jankovićem, kome je rekao da izmeni konkursnu dokumentaciju “da ne bi imao problema jer to dolazi sa vrha”, nakon preslušanih snimaka razgovora u sudnici, većnik se svega setio. Kačar je istakao da nije kriv, da je sve radio u interesu građana i po nalogu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Ipak, tužilac je u njegovom iskazu, našao nekoliko nelogičnosti.

Braneći se u sudnici Kačar, kome se stavlja na teret “štelovanje” tendera za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave, opovrgnuo je prethodni iskaz koji je dao tužiocu da se ne seća telefonskog razgovora sa Jankovićem, kome je rekao da izmeni tendersku dokumentaciju. Kačar se setio i šta je tačno rekao Jankoviću da promeni, iako je u tužilaštvo tvrdio suprotno - da izbaci standard 18.001 koji je bio dodatni tenderski uslov - a sve to nakon što su u sudu obelodanjeni snimci telefonskih razgovora između njega i Jankovića.

Kačar je dodao da se u ovakvoj situaciji našao jer Gradska kuća, 2017. godine, četiri meseca nije imala plaćene usluge čišćenja, zbog čega su mu se žalili čistači i portiri.

Naveo je da ga je gradonačelnik Bulatović angažovao da prati tok javne nabavke, a da je od šefa Službe za zajedničke poslove Jankovića tražio da se izmeni tenderska dokumentacija “da bi više ponuđača moglo da se javi”.

Četiri meseca nismo imali papire. Svakodnevno su dolazili portiri, čistači i čistačice kod mene da se žale, jer sam ja u Gradskoj kući najmlađi i najpristupačniji. Izneo sam problem gradonačelniku Darku Bulatoviću i on me je zadužio da pratim tok javne nabavke… Sve sam to uradio u interesu građana Niša iz najbolje namere - rekao je Kačar.

Međutim, tužilac Vladimir Stanojević bio je zbunjen činjenicom da većnik u čijem su domenu omladina i sport i pored gradske službe za javne nabavke, bude angažovan da prati tok sprovođenja tendera koji nije ni u kakvoj vezi sa njegovim resorom.

Pored toga, Stanojević je od Kačara tražio da objasni šta je Kačaru značilo kada je telefonom, oktobra 2017, u toku sprovođenja tendera, Jankoviću rekao "rekoše mi oni da ništa nije ispoštovano". Većnik je rekao da se to odnosi na službenike za javne nabavke.

Kačar je rekao da je Dejan Jeremić, vlasnik Sekvestera, agencijske firme za koju se sumnja da njegov prijatelj iz sporta i stranke i da ga je pozvao samo da se raspita uopšteno o javnoj nabavci i da mu kaže da mu nisu potrebni dodatni uslovi.

Jeremić je baš mene pozvao zbog toga što smo prijatelji i što zna da radim u lokalnoj samoupravi - istakao je Kačar.

Međutim, tužilac Stanojević suočio je Kačara sa izjavom snimljenom na telefonu, da je Jeremić govorio i o standardima i da je čak Kačaru rekao da nije ispoštovan dogovor, na šta je Kačar u razgovoru odgovorio "nemoguće".

Podsetimo, iako Kačar sada kaže da je sve radio po nalogu gradonačelnika Bulatovića, ovaj nikad nije želeo da komentariše njegovo hapšenje.


Kačar pritiskan “sa vrha” da preko Jankovića menja tender?

Šef Službe za zajedničke poslove Aca Janković, takođe je negirao krivicu, nevešto odgovarajući na zapažanja tužioca. Tužilac Stanojević je Jankovića pitao da li zna o kakvim je posledicama govorio Kačar u telefonskom razgovoru sa njim.

Nemoj da ovo radiš. Imaću posledice. Priča s vrha - rekao je Kačar telefonom Jankoviću.

Međutim, Janković kaže da "nije obraćao" pažnju na to i da je Kačar "verovatno mislio na gradonačelnika Bulatovića".

Inače, završnu reč na ovom suđenju, sudija Ana Vukojičić zakazala je za 28. novembar.

Podsetimo, Kačar je sredinom decembra 2017. uhapšen zbog sumnje da je “trgovao uticajem” i tako pokušao da namesti javnu nabavku u vezi sa čišćenjem i obezbeđivanjem Gradske uprave, kao i za malverzacije pri isplati novca sportskim klubovima, ali je ovo drugo odbačeno. U Osnovnom javnom tužilaštvu su saopštili da je istraga završena 21. maja. Nakon toga, protiv Kačara podignuta je optužnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Njegos Sakic

    01:37 // 26. 10. 2018.

    Jos dosta toga mali ima na glavi,jedna od stvari je i pomaganje niskim investitorima oko stvari vezanih za gradjevinu...

  • Politika

    18:08 // 25. 10. 2018.

    Do juce kao otac i sin, sad se ne javlja sinu na ulici....

  • Petar

    12:41 // 25. 10. 2018.

    O Banetu mogu samo da kažem reči hvale, kada god je trebalo, kada god mu se obratio, uvek je saslušao, pomogao koliko kod je mogao. Mlad čovek za primer, uvek spreman da podrži mlade pre svega.

    • Aca

      19:37 // 28. 10. 2018.

      Da podrzavaih s one strane zakona lombrozo skola!

    • Milos N.

      16:46 // 1. 11. 2018.

      Podrzite mene i ti i on ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: