Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 23. 12. 2020.

| Hronika

Suđenje za ubadanje mladića nožem na keju u Nišu - optuženi negirali krivicu

Autor:G. Bjeletić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
viši sud
Suđenje nastavljeno zbog ubadanja na keju; foto: JV-M. Z.

Sva četvorica okrivljenih negirali su krivicu na glavnom pretresu na suđenja za napad na Uroša Janjića na nišavskom keju od pre godinu i po dana, pa i 34-godišnjak kome se na teret stavlja zločin iz mržnje i nanošenje teških telesnih povreda nožem. Svedočio je samo Đ. Đ, Janjićev drug koji je bio te večeri sa njim i potvrdio da je majica sa antifašističkom porukom bila povod napada, dok su ostali izjavili da će se braniti ćutanjem.

Suđenje za zločin iz mržnje je danas nastavljeno u Osnovnom sudu u Nišu.

Okrivljeni N. R, A.Z, M. K. i Đ. Đ. redom su na optužnicu odgovorili da nisu krivi za sukob koji se sredinom 2019. godine dogodio na nišavskom keju.

Iskaz je pred Sudom dao samo Đ. Đ, koji je Urošev drug i bio je sa njim te večeri na keju, a potvrdio je okolnosti o kojima je Janjić ranije svedočio u Tužilaštvu.

Oštećeni Uroš Janjić danas nije prisustvovao glavnom pretresu, ali je ranije dao iskaz Tužilaštvu, a njegov pravni zastupnik rekao je da je sam bio u produženoj izolaciji zbog virusa korona i da nije stigao da ga obavesti.

Najviše pitanja se odnosilo na majicu i povod napada, a Đ. Đ. je potvrdio da ona jeste bila povod. Ostali su negirali da su krivi, ali iskaz nisu dali, već su rekli da će se braniti ćutanjem.

Branilac optuženog Đ. Đ. nije osporavala, za razliku od branilaca drugih okrivljenih, da je razlog sukoba mržnja, ali je rekla da njen branjenik iz toga treba da bude izuzet i da je on jedini koji se slaže sa opisom događaja koji je pred sudom ranije izneo oštećeni Uroš - javlja sa suđenja Gordana Bjeletić.

Svi ostali branioci naveli su da će u postupku osporavati da je mržnja, odnosno majica sa antifašističkom porukom, bila povod napada.

Branioci traže da se kao dokaz priloži snimak poziva Uroša policiji, odmah nakon napada, jer smatraju da može da objasni ko je kakvu ulogu tačno imao.

Najavljuju i da će u nastavku suđenju tražiti suočavanje važnih činjenica oštećenog i okrivljenih čiji su branioci i zato su tražili da se odloži saslušanje okrivljenih, jer nema oštećenog u sudnici, pa bi umesto da se suoče Uroš mogao da se spremi.

Sledeći glavni pretres je zakazan za 3. mart i tada se očekuje da iskaz pred Sudom da i napadnuti Uroš Janjić.


Ubadanje nožem zbog majice?

Sa najtežim krivičnim delom koje mu se stavlja na teret našao se nakon tuče 34-godišnji N. R. osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda Janjiću i to iz mržnje, jer je razlog sukoba sa mladićem bila majica sa antifašističkom porukom, koju nije hteo da skine. Osim njega, zbog učestvovanja u tuči optužena su još trojica.

Suđenje je nastavljeno danas u Osnovnom sudu u Nišu posle nešto više od 4 meseca od veštačenja i prikupljanja dokaza kojim je tužilac podneo predlog protiv napadača i tada krivično delo okarakterisao kao učinjeno iz mržnje.

Tuča se dogodila 21. juna prošle godine na keju oko 1 sat iza ponoći. Janjić je tvrdio da je uboden jer je imao majicu sa antifašističkom porukom.

Osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je niški advokat-krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano. Nikolić je rekao da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor. Saslušanja su se potom odužila zbog godišnjih odmora.

Ovo delo bilo je povod za dve antifašističke šetnje na keju koje je organizovao odbornik u niškoj Skuštini Srđan Nonić. Na prvoj se pojavila grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali "Srbija Srbima", "Živeo Nedić", "Živeo Ljotić".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Алексинчанин

    11:45 // 25. 12. 2020.

    Како децу уче и васпитавању, није ни чудо да се понашају као малоумници и боду се због мајице. Који бре Недић и Љотић?! Оне продане душе који су сматрали да нам Швабе доносе чоколадне бомбоне и уопште радили на нашем културном преваспитавању јер су алтруисти, а не зато што смо им сјебали два царства у великом рату?!?! Није ни чудо што нам се представља да је било част бити одведен у јаничаре...

  • Pera

    21:51 // 23. 12. 2020.

    Zbog ovakvih budala, žao mi je što je zatvoren Aleksinački rudnik!

  • Rajko

    16:52 // 23. 12. 2020.

    Zakon Srbije karakterise krivicno delo učinjeno iz mržnje zbog:
    1.pripadnosti rasi i veroispovesti,
    2.nacionalne ili etničke pripadnosti,
    3.pola,
    4.seksualne orijentacije
    5.ili rodnog identiteta drugog lica

    A sada mi recite kakve veze ima ANTIFA majica sa gore navedenim? Antifasisti su gori od skinsa. Osteceni je tom majicom samo provocirao i samim tim doprineo do izbijanja su

    • А три песнице на Бубњу шаљу поздраве

      17:29 // 23. 12. 2020.

      Фашистичке њушке извирују из блата,браћо Срби...

    • Đukan

      19:02 // 23. 12. 2020.

      Napadači tj. ova četvorica su potomci protiv kojih su se ANTIFAŠISTI borili !!! Takvo razmišljanje i ponašanje potiče iz kuće i domaćeg vaspitanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: