Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 7. 10. 2019.

| Hronika

Sukob meštana Toplog Dola i obezbeđenja investitora MHE, letele kamenice na obe strane

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Uzavrela situacija u selu
Uzavrela situacija u selu; foto: M. S.

U staroplaninskom selu Topli Do rano jutros došlo je do sukoba između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor i to kada su pokušali da krenu sa radovima na izgradnji mini-hidroelektrane. Kako svedoče meštani, sukobljene strane razmenjivale su kamenice, a ima i povređenih. U policiji potvrđuju da su intervenisali u selu i dodaju da su obavestili nadležno Tužilaštvo.

Verbalni sukob je najpre nastao jutros oko 6:30 kada je investitor pokušao da uđe u selo preko mosta na kome su postavljene barikade, gde meštani i aktivisti danonoćno stražare.

Bilo je blagog sukoba sa meštanima. Neka vrsta provokacije, pokušaj da se prođe. Zasad svako drži svoje pozicije. Ljudi su kao pomoć stigli već. Pokušali su na prepad da uđu, međutim nisu uspeli zbog barikada na mostu - izveštavaju meštani sa lica mesta.

Međutim, sa druge strane sela, iz pravca Babinog zuba, radnici i obezbeđenje su tokom noći došli u selo i ogradili gradilište. Kada su ih meštani primetili, okupili su se u većem broju i tada je došlo do eskalacije sukoba. Meštani poprskani biber sprejom Meštani poprskani biber sprejom; foto: M. S.

Letele su kamenice, ima razbijenih glava među braniteljima, a i na suprotnoj strani. Policija je u malom broju. Sad je malo zatišje, zovemo policiju. Ne rade ništa, tu smo kod njihovog placa. Obezbeđenje je koristilo i suzavac, ima povređenih - svedoče aktivisti.

Situacija u Toplom Dolu se menja iz minut u minut, a kako kaže član Saveza mesnih zajednica Stare planine Milan Đorđević, trenutno je mirno i dodaje da je investitor i obezbeđenje napustilo selo putem ka Babinom Zubu.

Meštani im nisu dozvolili da prođu mostom ka Pirotu, poručili smo im da odu putem kojim su i došli preko planine - kaže Đorđević.

U pirotskoj policiji potvrđuju da su intervenisali jutros tokom sukoba meštana sela Topli Do i obezbeđenja i radnika na izgradnji mini-hidroelektrane. Policija intervenisala u selu Policija intervenisala u selu; foto: Milan Đorđević

O ovom događaju obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu, po čijem nalogu, policija trenutno obavlja razgovore sa prisutnima i intenzivno radi na rasvetljavanju
svih činjenica i okolnosti ovog događaja - saopštavaju u policiji.

Nakon prikupljenih obaveštenja, policija će o novim saznanjima izvestiti nadležno tužilaštvo.

U Hitnoj pomoći kažu da su zbog povreda meštana njihove ekipe na terenu.

Investitor mini-hidroelektrane Gornjak Dragan Josića najpre je bio nedostupan, a kasnije se nije javljao na telefon i ne odgovara na SMS poruke, pa novinari Južnih vesti još nemaju i njegov komentar o celoj situaciji.


Pirotska opozicija: Vasić da se pojavi na barikadama

Opoziciona odbornička grupa u pirotskoj skupštini Najbolje za Pirot zatražila je od nadležnih institucija da reaguju i spreče nasilje u Toplom Dolu.

Očigledno je da bahati pojedinci gaze državu i narod i da ne prezaju ni od nasilja da bi ostvarili profit. Pozivamo gradonačelnika Vladana Vasića da odmah raskine sve ugovore sa investitorima MHE o davanju gradskog zemljišta i puteva u zakup za polaganje cevi, te stane na barikade u Toplom Dolu - saopštavaju iz opozicije.

Time bi, dodaju, gradonačelnik dokazao da je na strani naroda, a ne investitora.

Podsetimo, meštani Toplog Dola poručili su da će barikada na mostu u selu ostati do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za poništavanje građevinske dozvole MHE u Toplom Dolu nadležnom tužilaštvu.

Pred sastanak sa Vučićem predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine rekli su da će tražiti zabranu gradnje mini-hidroelektrana na čitavom području Srbije.

Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, a podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Meštani sela i ekološki aktivisti iz Pirota i cele Srbije organizuju svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu kako bi sprečili početak radova.

Ranije, 2. septembra, izbio je požar u selu Topli Do i izgorela je kuća 35-godišnjeg meštanina, u kojoj je bio smešten investitor mini-hidroelektrane. Situacija u selu Topli Do je uzavrela nakon posete investitora kada je došlo do verbalnog sukoba između njega i meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Prilikom boravka u selu, Josić se nalazio u kući koja je sada izgorela, odakle je, uz asistenciju policije, napustio selo, ali je najavio početak radova i pored protivljenja lokalnog stanovništva.

Na sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada. U vreme održavanja skupštinske sednice građani Pirota okupili su se ispred zgrade Gradske uprave na još jednom protestu protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini.

Ima povređenih Ima povređenih; foto: M. S.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Vasiljevic

    14:58 // 8. 10. 2019.

    Valjda ce drzava da podrzi svoj narod? Ako to ne uradi, sta ce biti u buducnosti kada se pojave stranci ili izdajnici sa mnogo vise para i galantnijim ponasanjem tj. sposobnijih za podmicivanje. Srbima je otao ponos i inat, ako se i to zgazi sta planirati sa to malo rodoljublja sto je u nama ostalo.

  • Milos Spasenoski

    19:19 // 7. 10. 2019.

    Sve cestitke mestanima,sto tako hrabro cuvaju sredinu u kojoj zive.Ne dozvolite da vam tajkuni zagadjuju zivotni prostor.Svi bi trebali da se ugledaju na vas.........PODRSKA............

  • Ernest H.

    19:18 // 7. 10. 2019.

    U TOPLOM DOLU dogodio se TOPLI ZEC(Sta to bese?)

    • Dragisa Kostic

      07:47 // 9. 10. 2019.

      Zeleni zec Pirot

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: