Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 27. 11. 2015.

| Hronika

Sva zaplenjena droga se uništava spaljivanjem

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
koakin
Sva zaplenjena droga ide u peć; foto: flickr.com/NCA

Peći termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu osim uglja, kako kažu u Upravi carina, povremeno sagorevaju i drogu koja je zaplenjena na teritoriji Srbije. "Ne postoji način da se zaplenjena droga vrati na tržište, jer se ona u potpunosti uništava".

Tako je bilo, pišu carinici, i 14. maja ove godine kada je u Obrenovačkoj termoelektrani izgorelo 446 kilograma raznih narkotika čija je ulična vrednost procenjena na oko milijardu dinara.

Uništeno je više od 25 kilograma kilograma heroina, oko 415 kilograma marihuane, više od kilogram hašiša - kažu u Upravi carina.

Kako pojašnjavaju, procedura je takva da se sve zaplene na teritoriji Srbije predaju MUP-u, a droga se skladišti u Upravi kriminalističke policije jagodinske Policijske uprave. Uništava se tek nakon što nalog za to izda Viši sud u tom gradu.


MUP ćuti o drogi

droga Zaplenjeno mora na spaljivanje, foto: Uprava carinaKoliko trenutno u magacinima jagodinske policije i odakle su one stigle, kao i koliko je droge došlo iz gradova i sa granačnih prelaza juga Srbije - nije poznato.

Na pitanja novinara “Južnih vesti” niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije odgovorio već dvadeset dana.


Da li treba uništiti svu drogu?

Ipak, postoje i oni koji nisu za to da se sva droga uništi.

Upravnik niškog zatvora Aleksandar Grbović ukazuje na to da je izvesna količina droge neophodna za obuku pasa koji bi tu drogu kasnije i tražili.

Više puta sam pisao i predlagao da sudovi kada zaplene drogu deo daju Ministarstvu odbrane, jer to ministarstvo ima centar za obuku pasa. Kad ih obuče posle mogu da daju po dva psa policiji i velikim zatvorima - kaže Grbović.

Starim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija nije bilo predviđeno da zatvori imaju takve pse, ali u 2014. je ovo izmenjeno. Međutim, i pored toga u Nišu i dalje nema pasa obučenih da traže drogu.

Zbog toga se zatvorenici i zatvorski čuvari često nadmudruju oko unosa droge u zatvor.

Ipak, kako je "Južnim vestima" rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, sada se radi i na tome da se određen broj pasa obuči za pronalaženje narkotika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: