Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:45, 8. 5. 2019.

| Hronika

Sve boje "Parking servisa" - hapšenja zbog sumnje na višemilionsku zloupotrebu na račun Nišlija

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
boje, parking servis
Od falsifikovanja dokumentacije, do štelovanja cene - građane je to koštalo 6,4 miliona dinara; foto: S. M.

Tenderom iz 2017. za nabavku boja za obeležavanje niških ulica 2 radnika Parking servisa i jedan radnik Direkcije za izgradnju predvideli su i boje koje se po zakonu ne koriste, da bi, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, nakon navodno falsifikovane dokumentacije i štelovane cene posao pripao Pamax trgovini. Dogovorene boje ova firma nije ni isporučila, a Nišlije je ova malverzacija koštala oko 6,4 miliona dinara. Svim osumnjičenima stavljene su lisice na ruke.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu kažu da su P.N, V.R. iz Parking servisa i i S.M iz Direkcije za izgradnju kao komisija za javnu nabavku, raspisali tender za boje i razređivače, u kojem su bile predviđene i crvena, žuta, siva i plava boja. Ove boje se kako je pokazalo istraživanje Južnih vesti ne koriste.

Posao su dobili vlasnici firme Pamax trgovina A. P i M. P., tako što su navodno falsifikovali dokumentaciju Instituta za puteve Beograd i to uz pomoć direktora firme Pomoravlje Niš D. A. i vlasnika prokupačkog Geoxa G. V.

Ta dokumentacija im je bila potrebna za učešće na tenderu.

Nakon toga su, dodaju, navodno ponudili nerealno nisku cenu za boje koje se ne koriste, ali i basnoslovno visoku cenu za belu kojom se ulice najčešče obeležavaju.

Time su izbacili konkurenciju iz trke za posao. Međutim, sporne boje nikada nisu isporučene, a kako kažu u Tužilaštvu, u magacin Parking servisa stigla je samo bela. To je građane koštalo oko 6,4 miliona dinara.

Postoji i osnov sumnje da su članovi komisije za javnu nabavku Parking servisa, za potrebe navedenog preduzeća, pored nabavke bele boje za saobraćajnu signalizaciju, predvideli i nabavku plave, crvene, sive i žute boje, iako njihovo korišćenje u obeležavanju puteva nije bilo predviđeno važećim propisima. Imajući to u vidu, preduzeće Pamax trgovina ponudilo je navedene boje po neuobičajeno niskoj ceni, istovremeno nudeći i belu boju ali po ceni znatno većoj od cene drugog ponuđača. Shodno tako predviđenim potrebama nabavke, ugovor je dodeljen ovom preduzeću, koje je isporučilo jedino belu boju i to po ceni drastično većoj od tržišne - navode u Tužilaštvu.

Svim osumnjičenima se stavlja na teret krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, svih sedmoro je jutros uhapšeno i određen im je pritvor do 48 sati.

Inače, Pamax je jedna od 3 firme koja se i ove godine javila na tender za boje vredan preko 20 miliona dinara. I ovog puta Parking servis traži boje koje se ne koriste.

Inače, prema istraživanju Južnih vesti, Parking servis od osnivanja Pamaxa sarađuje sa ovom firmom. Pored boja, Parking servis je od Pamax-a kupio novogodišnju dekoraciju, za šta su građani platili oko 6 miliona dinara, a od ove trgovinske radnje javno preduzeće je kupovalo i građevinski i vodovodni materijal.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mali

    11:12 // 16. 5. 2019.

    A šta je sa direktorom, bez njega nisu mogli da puste nabavku, a možda im je on davao smernice...

  • Mozda

    13:23 // 9. 5. 2019.

    Naravno, sve ce da ih puste... Krali su i sa zutima

  • Saki samostalni DSSSS

    09:54 // 9. 5. 2019.

    Uhapšen je sin uglednog policajca u penziji , bivsi funkcioner DSS ,sada je valjda u SNS ,ranije je dok je radio u direkciji za saobraćaj muvao i sa onim sumnjivim tenderom za gradski prevoz oko koga se dizao oblak prasine pa su na
    kraju svi oslobođeni, a tako će i ovde da ispadne, glumi poštenjačinu...

    • Boza

      10:23 // 9. 5. 2019.

      U Direkciju je otisao na kratko da bi napravio mesto da zaposli svoju zenu u Parking servisu

    • I šta si sad rekao...

      10:35 // 9. 5. 2019.

      osim da očigledno mrziš čoveka...

    • maja

      11:41 // 9. 5. 2019.

      manir sns polusveta je da svaku istinu izgovorenu,svedu na "mrzis coveka".istina je!

    • Jovan Nikolić

      12:35 // 9. 5. 2019.

      Možda je manir "sns polusveta" sve i svašta, ali je manir polusveta da se postpisuje tudjim imenom...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: