Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:40, 13. 2. 2012.

| Hronika

Svrljig: starica ostala zavejana

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
svrljig-spasioci

Pripadnici svrljiške vatrogasno-spasilačke jedinice zbog mraka i dubokog snega morali da odustanu od planirane evakuacije starice koja ima zalihe hrane i ogreva za još jedan dan.

Spasioci već dva dana pokušavaju da se probiju do kuće sedamdesetogodišnje starice koja se nalazi u planini, 3 km iznad sela Manojlica, u zaseoku Tijovica. Starica nema porodicu, živi sama, a jedina veza sa svetom su joj telefon i lovci koji ponekad svrate da se okrepe i da je obiđu.

Najveći problem njene evakuacije predstavlja veliki uspon, nepristupačan teren i sneg od preko metar i po, pa je do kuće nemoguće doći ni motornim sankama. Komunikacija sa njom moguća je telefonom, a kako je sama potvrdila, sa hranom možda i neće biti problema, ali ogreva gotovo da više i nema.

- Dobro sam za sada. Hrane imam još malo, a drva ću imati za noćas. Ja sam se spremila i samo se nadam da će se ta deca probiti kroz sneg do mene – čuje se preko telefona dok razgovara sa predsednikom mesne zajednice.

Vatrogasci su najpre pokušali da motornim sankama dođu do njene kuće alternativnim i bližim putem preko sela Guševca, ali je zbog dubine snega taj plan propao. Terenskim vozilom i sankama krenuli su ka Manojlici, pokušavajući da dođu do nje i evakuišu je iz tog pravca, rešeni da do nje stignu makar i pešice, ali je i sa te strane kretanje bilo onemogućeno.

Dvojica svrljiških vatrogasaca najpre su krenuli motornim sankama koje su preneli preko polu-zaleđene reke, da bi se one potom zaglavile u snegu koji je na pojedinim mestima prelazio visinu od 2 metra, da bi potom, mokri od vode, nastavili da se kreću uzbrdo ka planinskoj kući pešice, ali usled dubokog snega i mraka morali su da odlože pokušaj spasavanja za jutro.

Alarmiran je opštinski Štab za vanredne situacije i pokušaj spasavanja nastaviće se ujutru, uz pomoć mašina, vatrogasaca i motornih sanki, ali i meštana sela.

Ukoliko i taj pokušaj propadne, biće neophodno hitno angažovanje helihoptera, kako bi starica bila spašena.

Druga ekipa vatrogasaca u toku dana spasila je smrzavanja i skoro sigurne smrti meštanina sela Izvor, koji je živeo na ivici egzistencije - bez struje, hrane i ogreva. On je smešten u prihvatilište Crvenog krsta u Svrljigu, koje trenutno brine o sedmoro stanara, evakuisanih iz zavejanih svrljiških sela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Rajković

    10:29 // 14. 2. 2012.

    vojska je na sve strane nesebično pomažu unesrećenim ljudima komentar nije na mestu

  • Nemanja Ilic

    10:13 // 14. 2. 2012.

    a sta ako helikopter ne moze da sleti? samo umete da vredjate i prozivate! ljudi se muce nije nikom lako umesto da odete da im pomognete vi ovde sedite i tupite.

  • Milos

    09:47 // 14. 2. 2012.

    Koliko se goriva i, sto je jos vaznije, vremena i energije izgubi dok se kopnenim putem dodje do zavejanih, pa jedan helikopter bi bio i ekonomicniji i neuporedivo brzi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: