Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 1. 4. 2022.

| Hronika

Teška nesreća u rudniku kod Sokobanje, poginulo 8 i povređeno 18 rudara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
rudnik soko
Nesreća u rudniku; foto: JV / Vanja Keser

Jutros nešto posle 4 sati sati deo jame rudnika mrkog uglja Soko kod Sokobanje obrušio se, a prema zvaničnim podacima u nesreći je poginulo 8 rudara, a najmanje 18 je povređeno. Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da su ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B.S. (1988).

Iz aleksinačkog Crvenog krsta obaveštavaju da je organizovana vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi povodom nesreće, a svi koji žele to mogu da učine od 12 do 17 sati u Domu kulture u Aleksincu. aleksinac krv 148 Aleksinčana dalo krv nakon poziva Crvenog krsta; foto: S. R.

Direktor JP PEU Resavica rekao je da se nesreća dogodila u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu - rekao je Spasić.

rudnik soko Poginulo 8 rudara; foto: JV / Vanja Keser Drago Milinković, direktor rudnika Soko, rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali da se ovog puta desilo naglo izdvajanje metana i ništa nije moglo da se učini.

Na licu mesta je i ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja obećava pomoć porodicama nastradalih rudara. zorana rudnik Poginulo 8 rudara; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije - rekla je Mihajlovićeva.

Rudarski inspektor i drugi nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

U aleksinačku Bolnicu je primljeno 20 rudara, a direktor Goran Vidić kaže da nema životno ugroženih, da su svi u stabilnom stanju, dok je troje teže povređeno.

Svi su zadržani na lečenju, i oni sa lakšim povredama su zadržani na opservaciji zbog eventualne dalje dijagnostike i praćenja stanja da ne bi došlo do pogoršanja. Neki od povređenih udahnuli su i veću količinu gasa. Jedan povređeni je transportovan u Niš radi dalje dijagnostike, a 19 povređenih rudara je ostalo kod nas - rekao je Vidić.

Povređeni rudari prevoze se i u Univerzitetski klinički centar, a direktor Zoran Perišić kaže da su tamo za sada smeštena dva rudara sa povredama grudnog koša.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pitanje

    08:12 // 2. 4. 2022.

    Zar drzava i predsednik Vucic nece proglasiti dan zalosti zbog pogibije rudara ?

  • Zvonimir

    22:56 // 1. 4. 2022.

    Hoce li Vucic proglasiti dan zalosti u Srbiji zbog pogibije rudara ?

  • Tanja

    16:32 // 1. 4. 2022.

    Bože gospode 21 vek ljudi ginu na radnim mestima. Stidite se gospodine iz frižidera.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: