Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:39, 25. 12. 2018.

| Hronika

Tuča aktivista i meštana Rakite sa obezbeđenjem gradilišta mini-hidroelektrane

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Ovog puta došlo do tuče
Ovog puta došlo do tuče; foto: Lj. F.

Jedna osoba je povređena u selu Rakita, kako javljaju građani sa lica mesta, u masovnoj tuči koja je izbila u ovom selu, kada su se meštani i aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine sukobili sa obezbeđenjem gradilišta za mini-hidroelektranu. U policiji kažu da su njihove patrole i dalje na terenu, a zbog lošeg telefonskog signala u ovom planinskom nemaju još uvek sve informacije.

Masovna tuča izbila je danas oko 16 sati, nakon što su se malobrojni meštani i aktivisti opet suprostavili da kamion mikser isporuči beton na gradilište sa lokalnog puta, a sličan scenario desio se i pre mesec dana, ali tada je bilo mnogo više ljudi u selu.

Aktivistkinja ORSP Marica Stamenković koja je bila na licu mesta kažu da su oni samo stajali da bi svojim telima onemogućili zamisao izvođača, kao što su to i ranije radili i uspeli u tome, ali da je danas došlo do komešanja sa obezbeđenjem, da bi sve kulminiralo opštom tučom.

Prvi mikser je uredno odradio svoj posao, u propisanom delu gradilišta, ušavši na ulazu koji je obeležen. Ali drugi je opet pokušao da to uradi nelegalno, kao i prošlog puta. Ispala je gužva i opšta tuča. Policija je stajala između sukobljenih strana, ali su bila samo dvojica policajaca - prepričava aktivistkinja.

Po njenim rečima, malobrojni policajci nisu uspeli da spreče sukob, a tom prilikom je povređen meštanin Rakite koji se usprotivio radovima i rukama se držao za kamion mikser, a koji je sada je na putu za bolnicu u Pirotu. Dodaje da je u tuči učestvovao i šef gradilišta.

U policiji potvrđuju da je došlo do tuče, međutim zbog lošeg signala u selu, još uvek nemaju kompletne informacije.

Nakon pobune i protivljenja meštana došlo je do tuče. Patrola je još uvek na terenu, komuniciraju sa dežurnim tužiocem. Da li će biti krivične ili prekršajne prijave još uvek ne znamo, čekamo tužioca - rekli su nam u policiji.

Konkretne informacije imaće ujutru, a u međuvremenu se situacija u selu smirila, uz povećano prisustvo policije.

Podsetimo, prošlog meseca desila se slična situacija u Rakiti, ali su tada građani mirnim protestom sprečili radove, a nakon nekoliko sati pregovara sa policijom i izvođač radova je odustao od svoje ideje.

Prošle nedelje lokalni parlament po drugi put nije raspravljao o stanju u Rakiti, kao što su odbornici vladajuće većine i sredinom novembra odbili da razgovaraju o tome, pravdajući se da nisu bili dovoljno upoznati sa problemom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olivera

    20:51 // 10. 1. 2019.

    Treba zabraniti pravljenje tih hidroelektrana.Unistavaju se vode,zivi svet.......Tu se radi o velikim parama.
    KAKO SU SLOVENCI USTAVOM ZASTITILI SVOJU ZIVOTNU SREDINU.I NE DOZVOLJAVAJU BAS TE HIDROELEKTRANE.
    PA NE MORAMO SVE DA UNISTIMO.
    Samo da znate da nisam protiv vlasti!
    Ali sam za ekologiju koja je kod nas u ''povoju''.
    STO NE BI VETRENJACE STAVILI.TI NASI KRAJEVI SU IDEALNI ZA TO?????
    POZZZ

  • GambitNi

    21:31 // 26. 12. 2018.

    Investitoru je bitan samo profit i nista vise, za prirodu ne mari ni malo. Inace, ukupni procenat proizvodnje el. energije, koju bi isporucivale ove elektrane ukoliko budu izgradjene, je mizeran i postoji vise drugih nacina za takvu vrstu proizvodnje el. energije. Zakljucak je da su zaista nepotrebne u ovom predivnom delu zemlje Srbije

  • Nišlija pre svega

    02:54 // 26. 12. 2018.

    ovo je mnogo opasnije nego što izgleda, jer banda je rešila da ove radove dovede do nivoa posle koga nema povratka - kada zacementiraju sve i unište reku nikome se više neće isplatiti da se ovom kriminalu suprotstavlja jer će stanje biti nepopravljivo. i kada lopovski parlament konačno održi sednicu već će biti kasno za prirodu i ljude koji ovde žive.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: