Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 24. 7. 2023.

| Hronika

Tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv direktorke prokupačkog Muzeja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej prokuplje
Posle godinu dana podneta krivična prijava protiv direktorke Muzeja; Foto: Lj. M.

Nakon nešto više od godinu dana, prokupačko Osnovno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv aktuelne direktorke Narodnog muzeja “Toplice” u Prokuplju zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanja isprave. Kako su Južne vesti ranije pisale, sumnja se da je Ljiljana K. falsifikovala potpis o navodnoj ostavci tadašnjeg v. d. direktora Muzeja Dragana Popovića na osnovu čega je Skupština Prokuplja kao jednu od tačaka na sednici uvrstila njegovo razrešenje i njeno imenovanje za direktora te ustanove.

Popović je za svoju “ostavku” saznao neposredno pre početka Skupštine, odmah je od predsednika lokalnog parlamenta tražio razjašnjenje, a epilog svega je da je tačka tada skinuta sa dnevnog reda.

Međutim, čitav slučaj je po anonimnoj prijavi završio je u policiji i tužilaštvu, a sada će i sud utvrditi krivicu osumnjičene direktorke. obaveštenje Obaveštenje tužilaštva o nepostupanje policije; Foto: Lj. M.

U tužilaštvu navode da je ovim "postupkom obuhvaćena samo Lj. K." i da su dokazne radnje sprovedene nakon više urgencija upućenih prokupačkoj policiji koja je iz nekog razloga godinu dana odugovlačila da preda tražene informacije i dokumentaciju.

Tužilaštvo je sprovelo dokazne radnje u ovom postupku nakon više urgencija upućenih policiji u Prokuplju, koja je posle istih postupila po zahtevu tužilaštva. Za krivično delo koje se Lj. K. stavlja na teret zaprećena kazna je do 3 godine zatvora - navode u Tužilaštvu.

Inače, Južne vesti su pisale o propaloj direktorskoj kombinaciji u Muzeju prošle godine, kada je na Skupštini održanoj 22. marta Ljiljana K. sa mesta direktora podnela ostavku iz “ličnih razloga”, a odmah zatim je za novog v. d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi.

Popović nije gubio vreme, već je istog dana kada je imenovan, potpisao rešenje i primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Lj. K. koja se time nije zadovoljila, već je nakon nekoliko meseci htela ponovo na čelo te ustanove, što je i uspela iz drugog pokušaja kada je odbornička većina koju predvodi Srpska napredna stranka izglasala njeno imenovanje na direktorski mandat od 4 godine, ali sada i sa zagarantovanim radnim mestom nakon prestanka te funkcije.

Ostalo je nejasno da li je Lj. K. protiv koje se tada vodio predistražni postupak mogla da izvadi uverenje nadležnog organa ne starije od 6 meseci da se protiv nje ne vodi istraga i da protiv nje nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivana za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a što je tada bilo potrebno za konkursnu dokumentaciju za mesto direktora Muzeja.


Sistematizovala radno mesto kao direktor, dala otkaz pa dobila rešenje za stalno

Ljiljana K. je na mestu v. d. direktora Narodnog muzeja Toplice bila u periodu od 6. oktobra 2020. do 9. septembra 2021. godine, kada je na konkursu imenovana za direktora te ustanove na mandat od 4 godine. Ugovor o radu Ugovor o radu potpisan istog dana kad i ostavka; Foto: Lj. M.

Na toj funkciji bila je do 22. marta 2022. godine kada podnosi ostavku. U Muzeju je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova, a ugovor je potpisan 22. marta, istog dana kada je i podnela ostavku.

Sistematizacija, po kojoj je otvoreno radno mesto u Muzeju koje zadovoljava uslove tadašnje direktorke, usvojena je 31. januara 2022. godine, dok je upravo Ljiljana K. rukovodila tom ustanovom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Julka

    18:58 // 24. 7. 2023.

    Prethidni direktori svih muzeja ( u Nisu i oktuzenju) bilo su ozbiljni rukovodioci i intelektualci ... ovo sad ne prilici nosiocima kulture.

    • Macanlija

      14:16 // 25. 7. 2023.

      Cudno!Samo jedan komentar,a na ulici svi pricaju svoju pricu.Ili je mozda bolje nista ne komentarisati,jer je cutanje ponekad zlato.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: