Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 11. 4. 2023.

| Hronika

Tužilaštvo u Leskovcu podnelo optužni predlog protiv Doma zdravlja zbog zagađenja vazduha

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja Leskovac
Problem zagađenja vazduha napravile ambulante u Vučju i Grdelici koje se greju na drva i ugalj; foto: M. M.

Zbog toga što su dve kotlarnice krajem prošle i početkom ove godine ispuštale zagađujuće materije u vazduh, Osnovno tužilaštvo podnelo je Privrednom sudu optužni predlog protiv jedne od leskovačkih ustanova. Da se radi o Domu zdravlja Južnim vestima je potvrdio direktor te ustanove Slaviša Božić, koji kaže da su problem napravile ambulante u Vučju i Grdelici.

Optužni predlog, kako navode iz Tužilaštva, podnet je i protiv pravnog lica i zakonskog zastupnika ustanove kao odgovornog lica zbog privrednih prestupa iz Zakona o zaštiti vazduha.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su u vremenskom periodu od novembra 2022. godine do januara 2023. godine, na dve lokacije na području grada Leskovca, koristili postrojenja za sagorevanje - kotlarnice, tako da se ispuštaju zagađujuće materije (ugljen monoksid) u vazduh, u količini većoj od graničnih vrednosti emisije i nisu preduzeli tehničko-tehnološke mere i obustavili tehnološki proces kako bi se koncentracija zagađujućih materija svela na propisane granične vrednosti - stoji u saopštenju.

Iako iz Tužilaštva nisu želeli da otkriju o kojoj ustanovi se radi, direktor Doma zdravlja Slaviša Božić potvrdio je da su ti propusti uočeni u ambulantama u Vučju i Grdelici, te da će pokušati da problem otklone u što kraćem roku.

Tačno je, radi se o našim ograncima u Vučju i Grdelici koje grejemo na ugalj i drvo. Verovatno kvalitet ogreva nije bio dobar i došli smo do toga da je prekoračena dozvoljena granica. Gas jednostavno tamo još nije prošao, a problem ćemo pokušati da rešimo ili ugradnjom filtera za prečišćavanje ili ugradnjom električnih kotlova, iako to nije baš jeftina investicija - kaže Božić za Južne vesti.

Podsetimo, Leskovac je upravo u vremenu kada se sprovodilo istraživanje bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: