Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 23. 1. 2015.

| Hronika

U “Nisalu” utajili skoro 27 miliona dinara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nisal
U "Nisalu" utajili porez; Foto: RTS

Niška policija podnela je krivičnu prijavu protiv aktuelnog direktora “Nisala” Dragana Jovanovića zbog sumnje da je za period nešto duži od 2 godine utajio porez tako što nije plaćao PDV.

On se tereti da je, kao odgovorno lice, u periodu od 12. decembra 2012. do 31. marta 2014. godine, neprijavljivanjem poreza na dodatu vrednost (PDV), a u nameri da izbegne njegovo plaćanje, oštetio budžet Srbije za oko 27 miliona dinara.

Takođe, kako stoji u policijskom saopštenju, sumnja se da je Jovanović falsifikovao i službenu ispravu.

Međutim, u periodu koji je naveden “Nisal” je imao dva direktora, Nebojšu Krstića i Dragana Jovanovića. Ipak, prijavom je obuhvaćen samo Jovanović, jer je Krstić podneo ostavku 12. decembra 2013. godine.

Kao jedan od razloga, u obrazloženju svoje ostavke Krstić je naveo i potencijalnu zloupotrebu službenog položaja.

Nepotizam i duboko ukorenjeno shvatanje da nas za posao koji obavljamo kvalifikuje volja, a ne znanje, su za posledicu imali konstantne probleme u poslovođenju, sukobe nadležnosti, mešanje funkcija i zloupotrebu istih. Nažalost, samo sam i jedino ja bio u poziciji da se bavim posledicama i trpim teret kažnjavanja i potencijalno opasnih posledica (krivičnih i prekršajnih) - stoji između ostalog u Krstićevoj ostavci.

On je na mesto generalnog direktora podneo neopozivu ostavku, a njegovo mesto je nekoliko meseci kasnije preuzeo Jovanović.

Protiv Jovanovića je krivična prijava podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.


Akcionari: Suma je veća

mali akcionari Mali akcionari tvrde da se utajilo i više, a ukazuju i na druge malverzacije; Foto: Arhiva JV Zoran Đorđević iz Kluba malih akcionara “Nisala” kaže da su on i njegove kolege odavno ukazivali na utaju poreza u ovom preduzeću.

Mi smo policiji dostavili dokaze o utaji poreza od 209 miliona dinara i dobili smo uveravanja da će takva prijava biti prosleđena tužilaštvu. Ova suma pokazuje da je to drastično smanjeno. Zašto i kako zaista ne znam - kaže Đorđević.

On dodaje da je potpunu dokumentaciju dostavio svim državnim institucijama i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Nedavno je, kaže Đorđević, nakon štrajka ispred zgrade Vlade grupa akcionara razgovarala sa šefom kabineta premijera Ivicom Kojićem, nekadašnjim bliskim saradnikom Mlađana Dinkića.


Većinski vlasnik “povlači konce”?

ostavka Deo ostavke direktora Krstića; Izvor: APRU dokumentaciji koja je dostupna na sajtu Agencije za privredne registre najčešće je pominjano ime Gorana Vukovića, predstavnika većinskog kapitala “Domal inžinjering” koji raspolaže sa 229.824 akcija ovog akcionarskog društva za proizvodnju aluminijuma iz Niša.

On je na Skupštini akcionara u junu 2014. izabran za predsednika Skupštine, a ujedno je i predsednik Nadzornog odbora, tela koje ima najviše ingerencije u ovom preduzeću.

Između ostalog, u svojoj ostavci bivši direktor Nebojša Krstić upravo neslaganje sa predsednikom Nadzornog odbora navodi kao jedan od problema.

Nisam spreman da ovakvo stanje nadalje trpim. Predloge za rešavanje istog sam podnosio, ali nisam naišao na odobravanje predsednika Nadzornog odbora, pa sam prinuđen da podnesem ostavku - napisao je Krstić.

Podsetimo, fabrika aluminijuma "Nisal" privatizovana je 2003. godine, kada je većinski paket akcija kupio beogradski "Domal inženjering".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган Синђелић

    19:52 // 24. 1. 2015.

    @dexyco - Правда за Митра и Горана!

  • Mitrakis

    19:12 // 24. 1. 2015.

    @Petar Drezga ... i Petar je super ... i Ana je super ... i Boris je super ... i Goca je super ... ma tamo su svi super

  • Mitrakis

    19:10 // 24. 1. 2015.

    @Lina-Le i koji pre svega ceni duhovne vrednosti ... al' ako mogu da se spakuju u flajku od 0.7l

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: